Financial Times: Erdoğan seçim öncesi harcama çılgınlığına hazırlanıyor

"Erdoğan, Türkiye'de büyük seçim öncesi harcama çılgınlığına hazırlanıyor" başlıklı Financial Times haberinde, "Erdoğan ve AK Parti'ye verilen destek, darbe aldı" denildi.

Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz" sözleriyle duyurduğu projeye ilişkin, “Analistler ve muhalefet yetkilileri, düşük gelirli ailelerin konut edinmesine yardımcı olmayı amaçlayan 50 milyar dolarlık devlet destekli projeyi seçim öncesinde büyük bir harcama kampanyasının açılış hamlelerinden biri olarak görüyor" ifadelerine yer verdi. Önümüzdeki seçimlerin, 'Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıllık iktidarı boyunca karşılaştığı en zorlu yarışma' olarak nitelendirildiği haberde, "Erdoğan ve AK Parti'ye verilen destek, ülkenin resmi olarak yüzde 80'i aşan enflasyonla birlikte sarsılmasıyla darbe aldı" denildi.

'ELLERİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAKLAR'

"Erdoğan, Türkiye'de büyük seçim öncesi harcama çılgınlığına hazırlanıyor" başlıklı haber, Laura Pitel imzasıyla yayınlandı. Haberde, eylül ayında yayımlanan Orta Vadeli Program’da yıl sonu bütçe açığı hedefinin 460 milyar TL olduğu vurgulandı ve “Bu büyük bir harcama çılgınlığına işaret ediyor" ifadeleri kullanıldı. FT'ye konuşan King's College London'dan finans profesörü Gülçin Özkan, “Geçmişte yaptıkları her şeyin de ötesinde ellerinden gelen her şeyi yapmalarını bekliyorum çünkü bunlar son derece riskli seçimler. Mali paketin veya kredi garantilerinin boyutu açısından hiçbir şey beni şaşırtmaz” dedi.

KURUM: VATANDAŞLARIMIZI HER ZAMAN DİNLEDİK

Gazeteye açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, konut planının seçim propagandası olduğu iddiasını reddetti. Kurum, şöyle konuştu: "Bu, yaklaşan seçimlerle ilgili endişeler veya düşünceler nedeniyle yaptığımız bir proje değil. Aksine vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını her zaman dinledik."

Metropoll anketlerine de yer verilen haberde, Türkiye’deki enflasyon ve artan yaşam maliyetleri hatırlatıldı. Anketlerde, 'ekonominin kötü yönetildiğini' düşünenlerin oranının temmuzda yapılan asgari ücret zamlarından sonra gerilediği kaydedildi.

Pitel, şu değerlendirmede bulundu: “Analistler önümüzdeki aylarda Erdoğan’ın asgari ücrette bir başka büyük artışın yanı sıra eski destekçilerini geri kazanmak için memur maaşlarında, emeklilere verilen promosyonlarda artış ve ucuz krediler açıklamasını bekliyor." (DIŞ HABERLER)