Fındık alım fiyatı açıklandı, üretici tepkili: Bu fiyat çiftçiyi bahçeye indirmez

Cumhurbaşkanı fındık fiyatını 84 lira olarak açıkladı. Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Bekar 'kabul edilemez' Trabzon Fındık Üreticileri Derneği Başkanı Albayrak 'üretici bu fiyata bahçeye inmez' dedi.

Abone ol

TRABZON - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hasat zamanı başlayan fındığın alım fiyatını Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada duyurdu. Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatının 50 randıman Giresun kalite fındık için 84, levant kalite fındık için ise 82,5 lira olarak uygulanacağını söyledi. Alımlarda her bir fazla randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı da üreticilere kilogram başına 2 lira 70 kuruş destekleme ödemesi yapacak.
Türkiye'nin dünya lideri olduğu, 13 ilde yaklaşık 725 bin hektar alanda üretimi yapılan ve 500 bin ailenin dolaylı olarak geçimini sağladığı fındığa verilen fiyat, üreticiyi memnun etmedi. Geçen yıl 52 lira olarak açıklanan fındık fiyatının yüzde 60 oranında artmasının üreticiyi bahçeye indirmeye yetmeyeceği dile getirildi.

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar

BEKAR: 100 LİRANIN ALTI KABUL EDİLEMEZ

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, sezon başlamadan hemen önce yaptıkları araştırmalarla fındığın maliyetini 75-80 TL arasında hesapladıklarını, açıklanan fiyatın da neredeyse maliyetiyle aynı olduğunu ifade etti. Bu fiyatı kabul etmenin mümkün olmadığını dile getiren Bekar, "Bu 84 lira neyin karşılığı? 100 liranın altındaki bir fiyat üreticinin alın terinin karşılığı değildir. Biz fındık fiyatları açıklanmadan önce 100 liranın altındaki bir fiyatın kabul edilebilir olmadığını dile getirmiştik. Her şeye gelen zamlar aldı başını gitti. Ne kadar daha zam yapılacağı da belli değil. Her şeye çift vergi, fındığa gelince hiç geçerli olmayan bir fiyat..." değerlendirmesini yaptı.
Fındık üreticisine yeterli fiyat verilmediği gibi yeterli desteklemenin de olmadığını ifade eden Bekar, maliyet artışının fındığa yapılan zamdan çok daha yüksek bir yüzdeye denk geldiğini dile getirdi. Açıklanan fiyatın neredeyse maliyetle eşdeğer olduğunu vurgulayan Bekar sözlerini şöyle sürdürdü: "Gübre, mazot, ilaçlama gibi maliyetler kat kat artarken fındığa yüzde 60 oranında zam yapıldı. Bu hangi hesaba göre yapılıyor. Geçen yıl açıklanan fiyatla maliyet arasındaki fiyat daha fazlaydı. İşçi yevmiyeleri 2 kata yakın arttı. Üretici işçiden mi kısacak? Biz asgari olarak 100 lira diyorduk. Fındığın işçiliği çok zor. Enflasyona göre hesaplasak yüzde 100-150 artış olmalıydı. Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek isterdim ama emekliye zam verilmediği gibi fındık üreticisine de yeterli bir fiyat verilmedi."

Trabzon Fındık Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak

ALBAYRAK: AÇIKLANAN FİYAT TEFECİLERİN İSTEDİĞİYDİ

Trabzon Fındık Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak ise açıklanan fiyatın fındık sektörünü yok sayan bir rakam olduğunu ifade etti. "Açıklanan fiyatla tefecilerin istediği oldu" diyen Albayrak 84 lira ile üreticinin işçi maliyetini karşılayamayacağı ve üretimden vazgeçebileceği uyarısını yaptı.

Hükümetin üreticilerin sesine kulak tıkadığını belirten Bekar, şunları söyledi: "Fındık fiyatının 150 lira olması gerektiğini söylemiştik. Ama en az 120 lira olması gerekirdi ki üretici bahçeye insin ve ürünü ile ilgilensin. Bu fiyat kabul edilemez bir fiyattır. Fındık üretimi yapan İspanya'da fındık 10 euro. Bu 300 liraya tekabül ediyor. En azından bunun yarısını bizim üreticimiz hak etmiyor mu? Tarım çöktü, her şey çöktü. Enflasyon tarım sektöründe en az yüzde 300. Yine alt tabakanın sırtına basılıyor, yine üreticinin sırtına basılıyor".