'Fındık üreticileriyle fındık işçileri karşı karşıya getirilmek isteniyor'

Emek Partisi Ordu İl Örgütü, "Fındık üreticileriyle fındık işçileri karşı karşıya getirilmek isteniyor. Asıl konu, fındık fiyatıdır. Fındık fiyatına odaklanalım" açıklaması yaptı.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, fındık toplama ücretleri tartışmalarının yanlış olduğunu belirterek, "Fındık üreticileriyle fındık işçileri karşı karşıya getirilmek isteniyor. Asıl konu, fındık fiyatıdır. Fındık fiyatına odaklanalım" dedi.

Dinç, tartışılması ve mücadele edilmesi gerekenin fındık üreticilerinin emeğinin ve ürününün karşılığının alınması olduğunu vurgulayarak, "Son günlerde fındık üreticilerinin mağduriyetinin nedeni fındık toplama ücretleriymiş gibi bir tartışma yürütülmek isteniyor. Yaşam şartları gereği fındık toplama ücretinin yüksek olmadığını hepimiz biliyoruz. Mevsimlik fındık işçileri dışında yerli işçi olarak nitelendirilen fındık işçileri de fındık üreticisi. Fındık üreticisi fındık toplamanın zorluğunu ve işçilerin hakkı olduğunu yakından biliyor. Bu tartışma, asıl konunun yani yeşil altın olan fındığımızın değerinin alınması mücadelesini gündemden düşürür, zarar verir. Fındığın taban fiyatının üretici lehine olmasına odaklanalım” dedi.

"İşçi ücretini emek ve yaşam standardı belirler" diyen Dinç, “Emekliyim, fındık işçiliği de yapıyorum. Soruna fındık işçisi ve üreticisi tarafından da bakabiliyorum. İşçiler de hakkını alacak, üretici köylüler de. Önceliğimiz fındık fiyatının emeğimizin ve ürünümüzün değerini karşılar olmasını sağlamaktır. Parti olarak 1 kg. fındığın maliyetinin 123,73TL olduğunu bilimsel bir çalışma sonucu açıkladık. Ürünümüzden elde edeceğimiz kar ve enflasyon hesaba katıldığında 1 kg. fındığın fiyatı 180 TL olması bir zorunluluktur. Önce bu fiyatı almak için mücadele edelim. O zaman işçinin istediği 1250-1500Tl fındık üreticilerini mağdur etmeyecektir. İşçi de kazanacak, üretici köylü de kazanmış olacak.” dedi.

'TÜCCAR, İHRACATÇILAR VE İKTİDAR SEYREDİYOR'

Dinç, "Yapılması gereken üretici köylüyle, fındık işçilerinin yan yana mücadele etmesidir. Üretici köylü ve işçiler ücret üzerine tartışıyor. Tüccar, ihracatçılar ve iktidar seyrediyor. Onlar fındık fiyatını nasıl düşük tutarız onun hesabını yapıyorlar. Bu oyuna gelmeyelim. Emek bizim fındık bizim anlayışıyla fındık fiyatının 180 TL olması için mücadele edelim. Bizi fındık toplama ücretini tartıştırarak asıl gündem olan fındık fiyatının değerinde satılmasını göz ardı edilmesini sağlıyorlar. Mücadelemiz fındık üreticilerinin de fındık toplama işçilerinin de emeğinin karşılığını almaları içindir" dedi.