Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: NATO’ya İsveç ile aynı anda üye olmak istiyoruz

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Cumhurbaşkanı Niinistö’nün Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine İsveç olmadan devam edebileceğine işaret eden sözlerinin ardından açıklama yaptı.

Abone ol

DUVAR - Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç ile birlikte NATO’ya yaptıkları üyelik başvurusu hakkında açıklama yaptı.

AA'nın haberine göre, Almanya’daki 59. Münih Güvenlik Konferansı’nda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte ortak bir açık oturuma katılan Finlandiya Başbakanı Marin, burada yaptığı konuşmada, "Verdiğimiz mesaj, (NATO'ya) katılmak istediğimiz. Ve (İsveç ile) birlikte katılmayı tercih ediyoruz" dedi.

Marin, İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin, iki ülkenin NATO üyeliğine henüz onay vermeyen Türkiye ve Macaristan’a, İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya aynı anda katılmasının ‘herkesin çıkarına’ olduğu yönünde ‘açık bir mesaj’ verdiğini aktardı. 

Marin, "İsveç ile beraber NATO'ya katılmak istiyoruz, aynı zamanda bu sadece iyi komşular ve ortaklar olduğumuz için değil, bunu aynı zamanda kuzeyde NATO güvenlik planlaması için de istiyoruz" ifadelerini kullandı. 'Küresel düzeni güvence altına almanın tek yolunun, Avrupa ve Batı'nın güçlü olmasından geçtiğini' ifade eden Marin, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının 'barış ve güvenlik' için olacağını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI NİİNİSTÖ: ‘İSVEÇ OLMADAN DEVAM EDEBİLİRİZ’

59'uncu Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’da bulunan Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç’in değil, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamaya karar vermesi durumunda, üyelik sürecine İsveç olmadan devam edeceklerini söylemişti. Niinistö, "Başvurumuzu geri çekmek istemiyoruz ve çekemeyiz de" demişti.

Finlandiya Parlamentosu’nun 28 Şubat'ta NATO'nun kurucu anlaşmalarını oylamayı kabul etmesinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı, "Bu bizim irademizin bir ifadesidir. Türkiye'nin bizim irademize yönelik tutumu sadece ve sadece Türkiye'nin elinde" ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından açıklama yaparak, “Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti.

Bu açıklamaya yanıt veren Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, 30 Ocak'ta bir açıklama yaparak İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik sürecini devam ettirmeye bağlı olduklarını ve üyeliklerinin en geç Temmuz 2023'te gerçekleşmesini umduklarını söylemişti. 

Haavisto, başkent Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında, "En büyük arzumuz, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmaktır. Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesini, önemli bir kilometre taşı olarak görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üye olabilmeleri için tüm NATO üyesi ülkelerin üyelik başvurularını onaylaması gerekiyor. Fakat Türkiye ve Macaristan henüz bu ülkelerin başvurularını onaylamış değil. (DIŞ HABERLER)