Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: NATO üyeliğimiz artık Türkiye’nin elinde

Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye'nin İsveç’in değil, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamaya karar vermesi durumunda, üyelik sürecine İsveç olmadan devam edeceklerini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından İsveç ile birlikte NATO üyeliğine yaptıkları başvuru hakkında açıklama yaptı.

Reuters’ın haberine göre, Finlandiya Parlamentosu’nun 28 Şubat'ta NATO'nun kurucu anlaşmalarını oylamayı kabul etmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin ittifaka katılmasının kaderinin 'Türkiye'nin elinde' olduğunu söyledi.

Finlandiya Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jussi Halla-aho’nun yaptığı açıklamaya göre, parlamento NATO üyeliği için gerekli mevzuatı 28 Şubat'ta oylayacak.

‘İSVEÇ OLMADAN DEVAM EDERİZ’

59'uncu Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’da bulunan Cumhurbaşkanı Niinistö, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu bizim irademizin bir ifadesidir. Türkiye'nin bizim irademize yönelik tutumu sadece ve sadece Türkiye'nin elinde" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye'nin İsveç’in değil, Finlandiya'nın NATO üyeliğin onaylamaya karar vermesi durumunda, üyelik sürecine İsveç olmadan devam edeceklerini söyledi. Niinistö, "Başvurumuzu geri çekmek istemiyoruz ve çekemeyiz de" dedi.

PARLAMENTO İKİ HAFTA SONRA TATİLE GİRECEK

Komisyon Başkanı Halla-aho, Finlandiya Parlamentosu’nun seçimler için tatile girmesinden iki hafta önce, basın mensuplarına verdiği demeçte, "Amaç NATO'ya katılmak için gerekli ulusal yasama sürecinin bu seçim döneminde tamamlanması" dedi.

Dış İlişkiler Komisyonu raporunda, NATO üyesi olan Finlandiya'da nükleer silahların kullanımı ve depolanmasının yasak olmaya devam edeceği ifade edildi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından açıklama yaparak, “Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti.

Bu açıklamaya yanıt veren Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, 30 Ocak'ta bir açıklama yaparak İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik sürecini devam ettirmeye bağlı olduklarını ve üyeliklerinin en geç Temmuz 2023'te gerçekleşmesini umduklarını söylemişti. 

Haavisto, başkent Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında, "En büyük arzumuz, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmaktır. Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesini, önemli bir kilometre taşı olarak görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üye olabilmeleri için tüm NATO üyesi ülkelerin üyelik başvurularını onaylaması gerekiyor. Fakat Türkiye ve Macaristan henüz bu ülkelerin başvurularını onaylamış değil. (DIŞ HABERLER)