Finlandiya, Rusya sınırına çit çekiyor

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararı alan Finlandiya, Rusya ile olan bin 340 kilometrelik sınırının bazı bölgelerine çit çekme çalışmalarına başladı.

Abone ol

DUVAR - Rusya ile yaklaşık bin 340 kilometrelik sınırı bulunan Finlandiya'nın Sınır Muhafızlığı, bu sınırın bazı bölümlerine çit çekme çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Buna göre Finlandiya, ülkenin doğusunda, Rusya sınırındaki Imatra geçiş noktasının her iki tarafında 3 kilometre uzunluğunda bir çit inşa etmek için çalışmalara başladı.

'HÜKÜMETİN SAĞLADIĞI FON, 70 KİLOMETRELİK BARİYER İÇİN KULLANILACAK'

AA'nın haberine göre, Finlandiya Sınır Muhafızlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu bariyer uygulamasının pilot aşamada olduğu ifade edildi. Çalışmalara bugün orman temizliğiyle başlandığı ifade edilen açıklamada, "Imatra geçiş noktasının her iki tarafında üç kilometre uzunluğunda çitin inşa çalışmalarına başlandı. Mart ayında yol yapımı ve çit montajına başlanacak. Ardından teknik gözetim sistemi yapılacak. Pilot uygulamanın haziran sonuna kadar tamamlanması bekleniyor" ifadelerine yer verildi.

Sınır Muhafızlığı'nın açıklamasında, hükümet tarafından söz konusu proje için sağlanan fonun 70 kilometrelik bariyer için kullanılacağı da aktarıldı.

Bariyerin 70 kilometrelik bölümün 2025'e kadar tamamlanması hedeflenirken, toplam uzunluğunun 200 kilometre olması planlanıyor. Dikenli tel, gece görüşlü kamera, ışık ve hoparlörlerin de bulunacağı 3 metre yüksekliğindeki çitin 380 milyon euro'ya mal olması bekleniyor.

NATO ÜYELİĞİ İÇİN FİNLANDİYA PARLAMENTOSUNDA OYLAMA YAPILACAK

Finlandiya, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararı almış, iki ülke resmi başvurularını 18 Mayıs 2022 tarihinde yapmıştı. Finlandiya Parlamentosu, bu bağlamda NATO'ya katılım anlaşmasını bugün düzenlenecek oturumda oylayacak. 

Finlandiya Adalet Şansölyesi Tuomas Poysti'nin açıklamasına göre, katılım anlaşmasının mecliste onaylanması sonrasında Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö anlaşmayı imzalamak için azami üç ay bekleyebilecek. Fakat Niinistö geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmayı yürürlüğe sokan yasayı 'parlamento onaylar onaylamaz' imzalamak istediğini, ancak 'pratik nedenlerin ortaya çıkması durumunda bekleyebileceğini' söylemişti. Cumhurbaşkanı, "Ama Nisan'daki seçimlerin sonrasına kalmaz" diye eklemişti. (DIŞ HABERLER)