Fırtına Vadisi'nde yol genişletme ve tünel çalışmalarına tepki

Fırtına Vadisi'nde yol genişletme ve tünel çalışmalarına tepki gösteren Çamlıhemşinliler, "Vadide 15 metre genişliğinde yol genişletme altında otoban yapılıyor. Dere yatakları imara açılıyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer alan Fırtına Vadisi, HES projeleri ve 'Yeşil Yol' girişimlerinin ardından, şimdi de taş ocakları, tüneller, hafriyatlar ve SİT derecesi düşürülen doğa alanlarının tahribatları kıskacında.

“Fırtına vadisinde, deresinde, yaylalarında neler oluyor?” başlıklı basın açıklamasını okuyan Hatice Ergüner, şunları söyledi:

"Gece yarılarında dinamitler patlatılarak 1 kilometrelik tünel inşa ediliyor. İş makinaları, kamyonlar derenin içine girip taş, çakıl alıyor. 1. derece sit alanı ve ormanda taş ocakları, kırma/eleme tesisleri kuruluyor. Vadinin içinde 15 metre genişliğinde yol genişletme adı altında otoban yapılıyor. Kadim köy patikaları ve taş kemer köprüler, Tabiat ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurullarından saklanıp, buralar ve mezarlıklar imar planlarıyla yerleşime açılıyor. Fırtına Vadisi’nin en bakir bölgesinin koruma statüsü 1. dereceden 3. dereceye düşürülüyor. Dere yatakları aynı şekilde imara açılıyor. Bu surette bu alanlarda maden ocağı da dahil, doğayı katleden her türlü faaliyetlerin önü açılıyor. İl encümeni kararı ile Fırtına Deresi’nin taşlarının KDV dahil 540 bine satıldığını biliyor muydunuz? Karadeniz’in birçok bölgesinde imara açılan dere yataklarında yaşanan onca trajik olayın ardından bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın, 'Doğu Karadeniz'de dere yataklarını imara kapatacağız' demesine karşın Fırtına deresi yatağındaki çay tarlaları imara açılıyor.

Özü itibarıyla dünyanın 200 önemli ekolojik ve Avrupa’nın en sıcak 100 koruma alanından biri olan yaşlı alüvyal ormanları, şimşir ormanları ve endemik türleri ve zengin biyoçeşitliliğiyle, eşsiz peyzajı, 12 ay yağış alma özelliğiyle Fırtına vadisinin, deresi, ormanı, çayırı, merası, tarihi konak ve köprüleriyle gözümüz gibi korumamız icap eder. Bu ahir zamanlarda Fırtına vadisi gibi bol yağış alan, irili ufaklı binlerce ırmağı, deresiyle zengin su havzalarının ve yaşlı ormanların bu derece hesapsız, plansız, ölçüsüz şekilde yerleşime açılması vadinin tüketilmesinden başka bir anlam taşımaz. Böylesi işlem ve eylemler çocuklarımıza, torunlarımıza, geleceğimize kasteden, affı mümkün olmayan insanlığa ve doğaya karşı işlenmiş suçlardır. Bizler bu vadide çoğumuz turizm ile uğraşıyoruz. Evet, turizm yapalım, yapılsın ama bir milli parkta, sit alanında nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılsın, öyle planlansın."

'FIRTINA VADİSİNDEKİ TALAN DEVAM EDİYOR'

Cumhuriyet Halk Partisi Rize milletvekili Tahsin Ocaklı da yaptığı konuşmada, “İzinsiz, kuralsız bir biçimde malzeme alınan dereler ile ayrıca halka anlatılmadan, ruhsatlandırılmadan yapılan projelerle Fırtına vadisindeki talan devam ediyor. Ardeşen-Ayder arasındaki yolun yapım maliyeti 1.7 milyon olarak, TBMM’den geçmiş, Rize Valiliği'nin yatırımlarına sadece 10 bin TL ayrılmışken, müteahit firma özellikle bu tünel inşaatından granit ve sert taş elde etmek suretiyle aslında kendisi için bir taş ocağı izni gerekmeden malzeme temini yapıyor. Buradaki hukuksuzluk, bir taş ocağı ruhsatına ihtiyaç duyulduğu halde bu düzenleme yapılmadan bu tünel inşaatının hukuksuz bir biçimde açılmasıdır” dedi.