Fıstıkta rekolte iyi, fiyat düşük: 'Tüccarlar bizi bitirmek istiyor'

Fıstık üreticileri, geçen sene 250 TL olan fiyatın bu sene 170 TL'ye düşmesi nedeniyle memnun değil. Çiftçilere göre, tüccarlar fiyatları daha da aşağıya çekmek için birlikte hareket ediyor.

Abone ol

URFA - Geçen yıl yaş kırmızı fıstık kilosu 250 TL olan fiyat bu yıl 170 TL’ye kadar düştü. Verimli ve bol hasattan memnun olan fıstık üreticileri fiyatların düşüklüğünden şikayetçi. Artan gübre, mazot ve işçi fiyatlarını kendilerini zor durumda bıraktığını belirten çiftçiler, tüccarların fiyatları düşürdüğünü belirtti.

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan

'ZORDA KALMADIKÇA FISTIKLARINIZI SATMAYIN'

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, "Bu sene fıstığımızda rekolte çok yüksek olduğu için maalesef tüccarlar çiftçilerimizin elindeki malları çok ucuza almak istiyorlar. Bu oyuna sakın gelmeyin. Bu sene rekolte beklediğimizin üzerinde olsa da gelecek sene rekoltemiz düşük olacak. Bunu da buradan belirtmiş olayım" dedi.

Okan, "Geçen sene fıstığımız 115 TL den satılıyordu. Ama bu sene maalesef tüccarlar bu fıstıkları 110 TL'ye indirmişler. Bunu 80-90 TL'ye indirme durumları da olacak. Bunun önüne geçebilmemiz için çiftçilerden ricamız, eğer borçlarınız yoksa bir an önce satmamaları... Mecburiyetiniz yoksa bunu evinizde saklayın, muhafaza edin, kavlatın saklayın. Emin olun ki kökünden zarar edersiniz. Bundan 5-6 ay sonra tüccarlar bu fıstıkları ortaya çıkarır. 500 liradan kilosunu verirler. Bunun önüne geçmemiz için çiftçilerden ricamız eğer borçlarınız yoksa lütfen satmayın. Daha sonra karlı olacaksınız. Bütün zararlarınızı buradan çıkaracaksınız" diye konuştu. 

'NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ, ÇİFTÇİ BİTMİŞ DURUMDA'

"Bu sene yaptığımız masraf kesinlikle çıkmıyor" diyen çiftçi Bozan Sarı, şunları söyledi: "Antep'te birbirlerini arayan tüccarlar 'mal almayın, çiftçinin elinde kalsın' diyorlarmış. Böyle olunca ürünümüz elimizde kaldı. Zararımız gerçekten büyük. Kilosu 150 TL olması gerekirken bugün duyduğumuz fiyat 105 -110 TL arasında. Komisyoncular çiftçilere arayıp diyorlar ki, 'mal getirmeyin, çok var zaten.'"

Sarı, fıstığın zahmetli bir ürün olduğunu belirtip şöyle devam etti: "Fıstığın bir gün müddeti vardır, kavlatmaya gitmezse bozulup çöpe gidiyor. Biliyorsunuz ki baklavanın içine konulan fıstığın kavrulmadan önceki hali su altı fıstığıdır. Normalde kışın kilosu 480 TL'ye kadar çıktı. Şu anda piyasası 350 TL ama almıyorlar Komisyoncular bunu 250 TL'ye düşürmeye çalışacak. Tüccar almazsa elimizde kalıyor. Biz de mecburen kavlatmaya veriyoruz. Tüccar yüzünden piyasa bu hale geliyor."

Maliyetleri nedeniyle mağdur olduklarını dile getiren Sarı, "Bir çiftçi olarak bütün çiftçiler adına da konuşuyorum. Hepimiz mağduruz. Herkes aynı durumda. Mazot, işçilik, ilaç, her şey çok masraflı. Ne olacak bilmiyorum. Malı satıp daha borçlarımı ödeyeceğim. Çiftçi bitti" dedi. 

Fıstık üreticisi Cuma Beyaztaş

'HER ŞEY ZAMLANDI AMA FISTIK FİYATLARI DÜŞÜYOR'

Cuma Beyaztaş adlı çiftçi de şunları ifade etti: "Bozova'nın Sudan Mahallesi'nde çiftçilik yapıyorum. Fıstık bahçemin içinde kara kara düşünüyorum. Çiftçiler çok zor durumda. Biz buradan sizlerin vasıtasıyla devletimize de seslenmek istiyoruz; işçi yevmiyesi 1000 TL, mazot 50 TL ve daha sayamadığım birçok girdi maliyetimiz var ki çok yüksek. Geçen yıl sattığımız fiyatın da altına fiyat söylüyorlar. Hepimizin borcu var. Yaptığımız masraflar nedeniyle bu tüccarlar bizi oyuna getirmek istiyor, çiftçiyi bitirmek istiyorlar. Devletimizden istediğimiz, bu tüccarlara bir an önce denetim yapması. Özellikle Şanlıurfa'da Antep'ten daha çok fıstık üretiyoruz ama malımızın kıymeti yok. Bu şekilde giderse hepimizi daha zor günler bekliyor."