Fitch: Ticaret savaşlarının maliyeti 2 trilyon doları bulabilir

kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "ticaret savaşlarının" 2 trilyon dolara mal olabileceğini açıkladı. Fitch'in baş ekonomisti Brian Coulton "ABD’nin otomotiv tarifelerine ilişkin incelemesi ve Çin’den yapılan ithalata yeni vergiler getirmesi, buna karşılık olarak diğer ülke ve blokların önlemler getirmesi ciddi şekilde gerilimin oluşmasına neden olur” dedi. 

Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin ek gümrük vergisiyle başlayan "ticaret savaşları" hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "ticaret savaşlarının" büyümesinin küresel ticarete maliyetinin 2 trilyon ABD Doları'nı bulabileceği belirtildi.

ABD, Mart ayında çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump, "Bir ülke başka ülkelerle ticaret yaparken milyarca dolar kaybediyorsa ticaret savaşları iyidir ve kazanması kolaydır" demişti.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Fitch Ratings açıklamasında "artan küresel ticaret savaşlarında yeni önlemlerin uygulanmasına ilişkin risklerin arttığı, bu durumun küresel ekonomi üzerinde büyük çaplı etkilerinin olabileceği" belirtildi.

ABD’nin Çin’nden yapılan otomotiv sektörüne ilişkin ithalata yüzde 25 vergi uygulamasının ve ek tarifeler getirmesinin, Çin ve diğer ticaret ortaklarının buna simetrik bir şekilde karşılık vermesinin, NAFTA’nın çökmesinin ele alındığı bir senaryonun küresel ticarette olan etkisinin 2 trilyon doları bulabileceği öne sürüldü.

Kanada: ABD karşısında geri adım atmayacağız

'KÜRESEL TİCARETTE GERİLİM ARTTI'

ABD hükümetinin ticaret açığını azaltmak amacıyla Çin, Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika’ya karşı uyguladığı vergi artışlarının küresel ticarete ilişkin gerilimleri artırdığı belirtildi.

ABD başta olmak diğer ülkeler tarafından atılan adımların, ülkelerin ekonomilerinin büyüklükleri dikkate alındığında ortaya çıkardığı etkinin henüz çok küçük olduğu hatırlatıldı. Buna rağmen ABD'nin yeni gümrük vergisi artışlarının mevcut gerilimleri daha fazla artırarak, daha büyük bir ekonomik etki oluşturabileceği ifade edildi.

'ÖNLEMLER 322 MİLYAR DOLARLIK ETKİ OLUŞTURABİLİR'

ABD tarafından çelik ve alüminyum ithalatına karşı yürütülen soruşturma kapsamındaki önlemlerin ABD’de yeni araç ve parçalarına ilişkin olarak 322 milyar dolarlık bir etki oluşturabileceği belirtildi.

'ÇİN'İN VERGİ ARTIŞINA GİTMESİ 188 MİLYAR DOLARA MAL OLABİLİR'

Çin’in buna karşılık olarak ABD’den ithal edilecek mal ve hizmetlere vergi artışı getirmesiyle geçen yılın verilerine göre 188 milyar dolarlık bir maliyeti olabileceği, Çin’in ayrıca ABD ile ticaretine tarife dışı engeller de getirebileceği kaydedildi.

ABD’nin ilerleyen dönemde Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’nden (NAFTA) tamamen çekilebileceği, ticaretteki gerilimin daha da artabileceği vurgulandı.

'DİĞER ÜLKELERİN DE ÖNLEMLER ALMASI CİDDİ GERİLİME NEDEN OLUR'

Konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Fitch’in baş ekonomisti Brian Coulton ise, “ABD’nin otomotiv tarifelerine ilişkin incelemesi ve Çin’den yapılan ithalata yeni vergiler getirmesi, buna karşılık olarak diğer ülke ve blokların önlemler getirmesi ciddi şekilde gerilimin oluşmasına neden olur” dedi.