Fransa aşı olmayan 3 bin sağlık çalışanının sözleşmesini askıya aldı

Fransız Sağlık Bakanlığı, yürürlüğe giren zorunlu aşı kararı ile birlikte 3 bin sağlık çalışanını işten uzaklaştırdı. Kararın geçici olduğu söylendi.

Abone ol

DUVAR - Fransa'da binlerce sağlık çalışanının sözleşmesi, COVID-19 aşısı olmadıkları gerekçesiyle askıya alındı. Ülke sağlık ve bakım çalışanlarına aşıyı zorunlu hale getirmişti. 

'ÇOĞU AŞI OLMAYA KARAR VERDİ'

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, aşı olmayan yaklaşık 3 bin sağlık çalışanın görevinin askıya alındığını duyurdu. RTL radyosuna konuşan Veran, çoğu askıya almanın 'geçici' olduğunu söyledi: "Çoğu zorunlu aşılamanın bir gerçek olduğunu gördükten sonra aşı olmaya karar verdi" ifadelerini kullandı.  

Güney Fransa'daki Nice kentinden yerel gazete Nice Matin, şehirdeki bir hastanede yaklaşık 450 sağlık çalışanının sözleşmesinin askıya alındığını öne sürdü.  

AŞI KARŞITLARI SOKAĞA İNMİŞTİ

Fransa'da Delta varyantı nedeniyle Covid vakaları artarken, ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz aylarda 'sağlık pasaportu' uygulaması getirmişti. Yeni yasa, aşı kartını veya kısa süre önce aldığı negatif test sonucunu göstermeyen kişilerin bar, restoran, kafe, sinema ve müze gibi kapalı alanlara girmesini yasaklıyor.  

Bununla birlikte sağlık sektörü haricinde, itfaiye, huzur ve bakım evlerindeki çalışanların da aşı olması artık bir zorunluluk. Macron, sonbahar aylarında salgının tekrar artış ihtimali dolayısıyla aşı tedbirlerini sıkılaştırıyor. Öte yandan Fransa'da sağlık pasaportu gibi pandemi önemlerini eleştiren aşı karşıtları Ağustos ayının başında sokağa inmiş, polisle çatışmalar yaşanmıştı

AÇLIK GREVİ PROTESTOSU

Fransız Sağlık Bakanlığı yetkililerin aldığı kararı protesto edenler de var. Nice'te bulunan devlet hastanesinde görevli bir yangın güvenliği çalışanı Saint-Pons manastırı önünde çadır kurdu. Açıklık grevinde olduğunu açıklayan Thierry Paysant, kendisinin aşıya değil, zorunluluğa karşı olduğunu söyledi, zorunlu aşı uygulamasının kaldırılması için ısrarcı olacaklarını belirtti. Paysant, alınan zorunlu aşı kararıyla birlikte insanların işlerinden olmasını 'sineye çekilemez' bulduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)