Fransa ile Yunanistan arasında 3 milyar dolarlık savunma anlaşması

Fransa ve Yunanistan, en az 3 milyar dolarlık bir savunma anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında, üçüncü bir ülkenin saldırısı durumunda Paris ve Atina askeri işbirliğine gidecek.

Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan ile Fransa arasında, savunma alanında stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Yeni anlaşmayla beraber Yunanistan Deniz Kuvvetleri Fransa’dan 3 ila 5 milyar euroya, modern donanımlı savaş gemileri satın alacak. Anlaşma, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Paris’te imzalandı. 

Macron yeni anlaşmayı, son 18 ay boyunca iki ülke arasında yoğunlaşan işbirliğinin bir meyvesi olarak yorumladı. Fransa Cumhurbaşkanı, "Amaç güvenlik işbirliğini güçlendirmek. Her iki devletin de egemenliğini, toprak bütünlüğünü korumak istiyoruz. Dış politika ve askeri sanayi düzeyinde Yunan-Fransız işbirliğinin derinleştirilmesinden bahsediyoruz. Birlikte, maksimumu almamızı ve istihdam yaratmamızı sağlayacak endüstriyel düzeyde işbirliğini yoğunlaştıracağız” mesajını verdi.  

KARŞILIKLI SAVUNMA YARDIMI

Paris'te imzalanan anlaşmayla, iki ülke arasında doğrudan askeri yardım sunulmasının yolu açılmış oldu. Kathimerini gazetesine göre üçüncü bir ülkenin saldırısı durumunda, Paris ve Atina askeri işbirliğine gidecek. Yeni Fransa-Yunanistan Savunma Paktı Anlaşması'nın ikinci bendine göre, “iki ülkeden birisinin kendi topraklarında saldırıya uğradığı durumunda karşılıklı savunma yardımı” sunulması öngörülüyor. Yeni anlaşma uyarınca, Fransa ve Yunanistan dış politika alanında da yakın işbirliğine gidecek. 

Kathimerini'nin haberine göre, yeni anlaşma temelinde Yunanistan ayrıca, Fransa’dan tam teçhizatlı hava savunma ve denizaltı savar olanakları bulunan, çok uzun mesafelerdeki hava hedeflerini vurma yeteneklerine sahip Belhara fırkateynlerinden üç adet satın alacak. Söz konusu fırkateynler, Yunanistan’ın son dönemde Fransa’dan satın aldığı Rafale tipi savaş uçaklarıyla uyumlu ve Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin, Ege ve Doğu Akdeniz’deki etkinlik alanını kuvvetlendirecek. 

Birçok teknolojik imkana sahip olan yeni firkateynler 2025-2026 döneminde Yunanistan’a teslim edilecek. Aynı süreçte, Atina’da hükümete yakın olan basın kuruluşlarına göre, Ege ve Doğu Akdeniz’deki olası gerginlik durumlarında Fransa-Yunanistan Savunma Paktı'nın ortak dış siyaset ve savunma boyutları da devrede olacak. Kathimerini, ilerleyen süreçte Yunanistan’ın Fransa’dan üç modern korvet tipi savaş gemisi de edinebileceği bilgisini de geçiyor. 

AVRUPA’NIN ORTAK SAVUNMASI VURGUSU

Miçotakis Fransa ile imzalanan yeni anlaşmayla ilgili, “Savunma ve güvenlik işbirliği için stratejik bir ortaklık kuran anlaşmanın imzalanması, iki ülkenin AB ve NATO çerçevesinde birbirlerine karşı yükümlülüklerinin ötesine geçen güçlü bir müttefiklik ilişkisi geliştirmiş olduğu gerçeğini güçlendirmektedir. Ortak çabalarımız, Akdeniz’deki iklim krizinin getirdiği zorlukların altını çizdi. Ortak değerler temelinde bağlarımız var. İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve özgürlüğe inanıyoruz. Bugünkü gelişme bu tutarlı seyri pekiştirmekle birlikte, aynı zamanda kıtamızdaki yeni gelişmelere cevap veren bir girişimdir” açıklamasında bulundu. 

Yunanistan Başbakanı'na göre, Yunanistan-Fransa savunma anlaşması ayrıca, Avrupa Birliği’nin savunma alanında bağımsız inisiyatifler üstlenmesi yolunda ilk adımlardan birini teşkil ediyor. Miçotakis anlaşmanın bu boyutuyla ilgili olarak “Anlaşma, gelecekte kendine güvenen ve güçlü Avrupa’nın önünü açıyor. Sayın Başkan’ın dediği gibi, Doğu Akdeniz'de, Orta Doğu'da, Sahel'de daha geniş bir bölgede çıkarlarını savunabilecek bir Avrupa’dan (bahsediyoruz)”. Miçotakis'in söz konusu çıkışına Macron da destek verdi. Fransa Cumhurbaşkanı, son dönemde ülkesinin ABD ile olan ilişkilerini geren ‘AUKUS’ paktına da işaret ederek “Avrupalılar olarak kendimizi korumamız ve bağımsızlığımızla ilgilenmeliyiz, bunun alternatifi yok müttefik olmamız bu gerçeğin yerini tutamaz” mesajını verdi. 

İDDİA: ABD AUKUS NEDENİYLE FRANSA'NIN GÖNLÜNÜ ALMAK İSTEDİ

Muhalif Yunanistan basınına yansıyan son bilgiler çerçevesindeyse, yeni anlaşmayla iki önemli nokta bulunuyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE)’nin yayın organı ‘902.gr’, yeni anlaşmanın mali boyutunun 5 milyar euronun üzerine çıkacağı bilgisini paylaştı. 

Reuters'a konuşan bir Yunanistan hükümet kaynağı ise Atina'nın üç fırkateyn için 3 milyar euro ödeyeceğini söyledi.

Bazı muhalif haber siteleriyse, anlaşmanın ABD-Fransa ilişkilerini geren ‘AUKUS’ kriziyle bağlantılı olabileceğine işaret ediyor. Atina’daki yorumlara göre, Fransa’nın ‘AUKUS’ ile duruşunu yumuşatmaya çalışan ABD Paris ile Atina arasında yeni anlaşmanın tesis edilmesi için perde arkasında yoğun mesai sarf etti. 

Atina’da muhalefet partileri yeni anlaşmayla ilgili olarak temkinli bir duruş sergiliyor. Sol muhalefet Yunanistan’da kemer sıkma politikalarıyla özelleştirme girişimlerinin gündemde olduğu bir esnada ülkenin mali açıdan devasa boyutları olan savunma yükümlülükleri altına girdiği uyarısında bulunuyor.