Fransa mahkemesinin Uzan kararı: Savcı ile hakimin evli olması ihlal

Cem Uzan, Paris'te bir davayı daha kazandı. Fransa mahkemesi, Uzan'ın Türkiye'ye 375 milyon Euro ödemeye mahkum edildiği kararda hakim ve savcının karı-koca olmasının uluslararası hukuk normlarına aykırı olduğuna karar verdi.

Abone ol

DUVAR - Cem Uzan'ın Fransa'da Türkiye'ye karşı bir davayı daha kazandığı duyuruldu. Euronews'in haberine göre, Paris'te davaya bakan mahkeme, Uzan'ın Türkiye'ye 375 milyon Euro ödemesi yönünde 29 Mart 2013 tarihinde İstanbul'da verilen kararının davanın savcısı ve hakiminin karı-koca olmaları sebebiyle uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkeme Cem Uzan'dan 375 milyon Euro'yu almak için Fransa'da dava açan TMSF'ye (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) 6 bin Euro'luk dava masraflarını ödeme cezası da verdi. Paris'teki mahkeme Uzan'a 2013 yılında verilen cezanın savcısı Fehmi Tosun ile mahkemeye başkanlık eden hakim Sevil Tosun'un birbirinin eşi olmasını 'uluslararası tarafsızlık ilkesine aykırı' buldu. Uzan'ın avukatının mahkemenin tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği yönündeki itirazları Türkiye'de 14 Aralık 2012 tarihinde reddedilmişti. Uzan'ın avukatı Matthias Pujos, "Eylül 2018 ile Mart 2019 yılları arasında bu Uzan'ın TMSF'ye karşı kazandığı üçüncü kesin zafer. Artık TMSF'nin müvekkilimin tüm mal varlıklarının geri verilmesi için oturup müzakere etmeyi kabul etmesi çok önemli" dedi.

2 MİLYAR DOLARLIK DAVAYI DA KAZANMIŞTI

Cem Uzan geçen yıl da mal varlığına el konulmasına ilişkin 2,1 milyar dolarlık davayı kazanmıştı. 2017'nin Ağustos ayında TMSF tarafından görevlendirilen bir Fransız icra memuru, Uzan'ın Paris'teki evine baskın yaparak, 2,1 milyar dolar değerindeki hisselere el koymuş ancak bununla ilgili davayı da Uzan kazanmıştı.

Türkiye'de yolsuzluk suçundan ceza alan Cem Uzan sığınmacı olarak Fransa'da yaşıyor. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 yılında Cem Uzan'a nitelikli zimmet suçuyla 18 sene 5 ay hapis ve yaklaşık 4 milyar 400 milyon TL adli para cezası vermişti. Yargıtay söz konusu kararı 2015 yılında onamıştı. (HABER MERKEZİ)