Fransa seçimleri: Aşırı sağın kazanması sonrası Almanya'da tedirginlik

Siyasetçiler ve uzmanlar, Fransa'da faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin tek başına iktidar olması halinde, iki ülke ilişkilerinin büyük zarar göreceğini ifade etti.

Abone ol

ALMANYA – Fransa'da seçimlerin ilk turunu faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin kazanması, Almanya'da büyük tedirginliğe yol açtı. Siyasetçiler ve uzmanlar, RN partisinin tek başına iktidar olması halinde, iki ülke ilişkileri ve Avrupa Birliği'nin (AB) büyük zarar göreceğini ifade etti. Olası Ulusal Birlik iktidarında, AB'yi çok zor günlerin beklediği belirtildi, ayrıca, Macron'un erken seçim ilan etmekle 'kendi kalesine gol attığı' yorumu yapıldı. 

Erken genel seçimden bir hafta önce, Alman Birinci Televizyonu (ARD) ile söyleşide, konuya ilişkin soruya, “Kaygılıyım” karşılığını veren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Başbakan Olaf Schloz, seçim sonuçları hakkında henüz bir yorum yapmadı. Yeşiller Partili Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “En yakın ortağımız ve en iyi arkadaşımızda, Avrupa'yı çözüm değil, sorun olarak gören bir parti öndeyse buna kayıtsız kalamayız” diyerek tepkisini ifade etti. SPD Eş Başkanı Saskia Esken ise bardağa dolu tarafından bakarak, “Fransızların yüzde 65 kadarı Le Pen'i istemiyor” değerlendirmesi yaptı, Ulusal Birlik Meclis Grubu Başkanı Le Pen'e ve partisine karşı demokratik partilerin birlik olmasını istedi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Carsten Linnemann ise olası Ulusal Birlik iktidarında Almanya-Fransa ilişkilerinde köklü değişimler olacağını söyledi. Ulusal Birlik partisi, 30 Haziran'da yapılan seçimin ilk turunda yüzde 34,2 oranında oy almıştı.

PROF. STARK: ALMANYA İÇİN FELAKET OLUR

Sorbonne Üniversitesi Almanya Araştırmaları Bölümü öğretim üyesi Prof. Hans Stark, Ulusal Birlik partisinin tek başına iktidar olması halinde, bunun Almanya için 'felaket' olacağını söyledi. WDR5 radyosuna konuşan Prof. Stark, şu görüşleri ifade etti: “Le Pen, Ukrayna'ya yardımı durduracak, Almanya ile ortak silah üretimi işbirliğine son verecektir. Almanya'ya sempatisi yok, bunu hep söylüyor. AB'nin yasalarını da uygulamayacak, bu da AB'de büyük sorunlara yol açacak. Seçim vaadi olarak sosyal harcamaları artıracağını açıkladı, bu durumda AB'nin bütçe kurallarına da uymayacak.” Prof. Stark, Ulusal Birlik partisinin başbakan adayı 28 yaşındaki Jordan Bardella'nın yönetim deneyimi olmayan, coğrafya öğrenimini yarıda bırakan mesleksiz biri olduğunu bildirdi. Başbakan olması halinde, bunun hükümet bürokrasinde büyük sorunlara yol açacağını savundu.

KEMPTİN: FRANSA GÜVENİLİR BİR ORTAK OLMAYACAK

Berlin'de bulunan Bilim ve Siyaset Vakfı'nın uzmanı Ronja Kempin, Ulusal Birlik'in iktidar olması halinde, Fransa'nın Almanya ve AB için artık güvenilir bir ortak olmayacağını söyledi. Neuer Züricher Zeitung (NZZ) gazetesine konuşan Kempin, Ulusal Birlik ile sol partilerin Almanya karşıtı olduklarını, bunun iki ülkenin ilişkilerini epeyce zorlaştıracağını söyledi. Olası Ulusal Birlik iktidarında Fransa'nın mali durumunun daha da kötüleşeceğini, AB'nin borç sınırlamasını aşacağını, buna karşı AB'nin disiplin işlemi başlatacağını belirtti. 

'FRANSA, AVRUPA ELEKTRİK AĞINDAN AYRILIR'

Frankfurter Rundschau gazetesi ise enerji konusunu öne çıkardı, Ulusal Birlik iktidarında Fransa'nın Avrupa Elektrik Ağı'dan ayrılacağını yazdı. Ulusal Birlik'in olası koalisyon ortağı Cumhuriyetçiler (LR) Başkanı Eric Ciotti'nin de Fransa'nın Avrupa Elektrik Ağı'ndan ayrılmasından yana olduğunu belirtti. Cumhuriyetçiler, Fransa'nın Avrupa Enerji Pazarı'ndan ayrılıp bağımsız olmasını istiyor, böylece elektriğin ucuzlayacağına inanıyor. Gazete, Fransa'nın Avrupa Elektrik Ağı'ndan ayrılmasının, Almanya'nın zararına olacağını ifade etti, geçen yıl sadece nisan ile haziran ayları arasında Almanya'nın Fransa'dan 18,5 milyar kilovat elektrik ithal ettiğini bildirdi. Ulusal Birlik, Fransa'nın güneş, rüzgar ve hidrojen enerjileri yerine atom, su ve doğal enerjilerine yatırım yapılmasını savunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)