Fransa, Yeni Kaledonya'ya yüzlerce polis gönderdi

Yeni Kaledonya'da 'durumu önümüzdeki saatlerde yeniden kontrol altına almayı beklediklerini' söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Gerald Darmanin, 500 polis takviyesi gönderildiğini duyurdu.

Abone ol

DUVAR - Fransa, Güney Pasifik'te bulunan denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'da çatışmaların devam etmesi üzere adaya yüzlerce polis gönderdi. Dün akşam saatlerinde ülkede 'acil durum' ilan edilmişti.

Yeni Kaledonya'da ülkenin bağımsızlığını savunan Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS), 10 yıldır bölgede yaşayan Fransızların seçimlerde oy kullanmasına olanak sağlayarak yerli halkın seçimler üzerindeki etkisini azaltacak anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. Fransız yetkililer, Fransızlara seçimlerde oy hakkı verilmesini öngören değişikliğin 'seçmen kitlesini genişletmeyi amaçladığını' söylüyor. Yaklaşık 300 bin nüfuslu Yeni Kaledonya'da Kanaklar nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

EN AZ 200 KİŞİ GÖZALTINDA 

Fransa Dışişleri Bakanı Gerald Darmanin, 'durumu önümüzdeki saatlerde yeniden kontrol altına almayı beklediklerini' bildirdi. Darmanin, adada normalde bulunan 1800 polise ek olarak 500 polis takviyesi gönderildiğini açıkladı. Fransa Yüksek Komiseri Louis Le Franc ise, televizyonda yayınlanan basın toplantısında, adada 200 kişinin gözaltına alındığını ve 64 jandarma ile polisin yaralandığını belirtti.

'FRANSA YANLISI POLİTİKALARI DESTEKLEYECEK'

Avustralya ve Fiji arasında yer alan ve başkenti Noumea olan Yeni Kaledonya, 19'uncu yüzyıldan bu yana Fransız toprağı. Bölge sömürgecilik sonrası dönemde de Fransa'nın bir parçası olmaya devam etti. Fransa ile Yeni Kaledonya arasındaki 1998 tarihli Noumea Anlaşması'nda Paris bölgeye daha fazla siyasi özerklik verme ve seçmen listesini o dönemdeki yerleşik halkla sınırlı tutma sözü vermişti. Yani 1998'den bu yana bölgedeki seçmen listeleri güncellenmedi. Bu da adaya yeni yerleşenlerin oy kullanamaması anlamına geliyor. O tarihten bu yana adaya 40 binden fazla Fransızın yerleştiği tahmin ediliyor.

Yerli halk, adaya sonradan yerleşenlerin oy kullanmasının Fransa yanlısı politikalara destek sağlayacağını söylüyor.

1998'deki anlaşmadan sonra bölgede üç kez bağımsızlık referandumu yapıldı. İlk ikisini bağımsızlık karşıtları az farkla kazanırken, Aralık 2021'de yapılan son referandum, Covid-19 nedeniyle erteleme talepleri kabul edilmeyen bağımsızlık yanlısı partilerce boykot edildi ve bu referandumdan da bağımsızlık kararı çıkmadı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)