Fransa'da demiryollarına 'planlı sabotaj': 1 milyon kişiyi etkileyebilir

Fransa'da düzenlenen 'kundaklama saldırıları' sebebiyle 10 yüksek hızlı tren seferinden 3’ü yapılamıyor. Başbakan Attal'a göre, yaşanan, 'planlı ve koordine sabotajlardı'.

Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'te 100 yıllık aradan sonra düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nın dün akşam yapılan açılışı öncesi düzenlenen kundaklama saldırıları ülkeye ulaşmaya çalışan spor severleri etkilemeye devam ediyor. 27 Temmuz Cumartesi günü itibariyle Fransa’daki 10 yüksek hızlı tren seferinden 3’ü yapılamıyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Fransız demiryollarının 'planlı ve koordine sabotajlara hedef olduğunu' belirtti. Attal, güvenlik güçlerinin sabotajcıları aradığını ekledi. Fransız demir yolu şirketi SNCF de gece boyunca 'yüksek hızlı ulaşım ağını felç etmeyi amaçlayan devasa saldırılara' maruz kaldığını açıkladı.

'YÜZLERCE YOLCU MAHSUR KALDI'

İngiltere'nin başkenti Londra ile Fransa arasında yapılan Eurostar seferlerinde de aksama ve iptaller yaşanırken, Fransa Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri toplam 1 milyon kişinin sabotajlardan etkilenebileceğini aktardı. Aksamaların Pazartesi gününe kadar sürmesi bekleniyor. Oyunların açılış törenine trenle gitmeyi planlayan ancak bunun yerine uçakla gitmek zorunda kalan Başbakan Sir Keir Starmer da sabotajlardan etkilendi.

Paris'in batısı, kuzeyi ve doğusunda uzanan TGV tren hatlarındaysa üç noktada yangınlar çıktı. TGV saldırılardan yalnızca Atlantique, Nord ve Est hatlarının etkilendiğini belirtti. Atlantique, Paris-Bordeaux kentleri arasında; Nord, Paris-Lille kentleri arasında; Est ise Paris-Strasbourg kentleri arasında çalışan demiryolu hatlarının isimleri.

Güneyde Lyon kentinden Akdeniz'e uzanan tren hattındaysa dördüncü bir kundaklama engellendi. Onarım çalışmalarının hafta sonundan önce tamamlanamayacağı açıklandı. BBC muhabiri Andrew Harding, aksama yüzünden mahsur kalan yüzlerce yolcunun 'tren seferleri hakkındaki güncellemeleri sabırla beklediklerini' bildirdi. Gare Du Nord Londra, Brüksel ve Amsterdam'a giden hızlı trenlerin kalktığı gar.

BAŞBAKAN ATTAL'DAN YOLCULARA TEŞEKKÜR

Başbakan Attal, X üzerinden yaptığı açıklamada, aksamaları sakinlikle karşılayan yolculara teşekkür etti. Londra ile Paris arasında çalışan demir yolu şirketi Eurostar da hizmetlerinin Fransa'daki 'vandalizm eylemleri' nedeniyle kesintiye uğradığını, bunun sonucunda birçok seferin iptal edildiğini ve yolculuk sürelerinin uzadığını açıkladı.

Eurostar yaptığı açıklamada, 'Fransa'daki koordineli kötü niyetli eylemler nedeniyle', yüksek hızlı trenlerinde yolculuk süresinin yaklaşık bir buçuk saat uzadığını belirtti.

HAVALİMANI 'GÜVENLİK' SEBEBİYLE BOŞALTILMIŞTI

Açılış töreni öncesinde bir diğer ulaşım sorunu haberi Fransa-İsviçre sınırında bulunan Basel-Mulhouse EuroAirport havaalanından geldi. Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, terminalin 'güvenlik nedeniyle' zorunlu olarak boşaltıldığı ve kapatıldığı belirtildi. Havalimanı Fransa ve İsviçre tarafından ortak olarak yönetiliyor. İsviçre'deki Basel ve Almanya'nın güneyindeki Freiburg şehirlerine de hizmet veren havalimanı, geçtiğimiz yılın sonlarında bombalı saldırı tehditleriyle gündeme gelmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)