Fransa'da erken seçim yaklaşıyor: Son anketler ne söylüyor?

Ipsos'un üç basın kuruluşu için yaptığı iki anket, faşist RN'nin Fransa'daki seçimde sandıktan birinci çıkacağını ve ekonomi konusunda 'en güvenilir' parti olarak görüldüğünü ortaya koydu.

Abone ol

DUVAR - Fransa'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ilan ettiği erken parlamento seçimi yaklaşıyor. Yapılan son anketler, AP seçimlerini de ilk sırada tamamlayan ve Macron'un erken seçim kararı almasında etkili olan faşist Ulusal Birlik'in (RN) en çok oyu almasının beklendiğini gösteriyor. Macron'un ittifakının ise kendisine üçüncü sırada yer bulması bekleniyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ipsos'un Le Parisien gazetesi ve Radio France radyo istasyonu için 19-20 Haziran tarihlerinde yaptığı anket, Ulusal Meclis'te Grup Başkanlığını Marine Le Pen'in yaptığı RN'nin sandıktan yüzde 35,5'lik bir oy oranı ile çıkacağını öngördü. Solcu Yeni Halk Cephesi (NPF) ittifakı ise yüzde 29,5 ile ikinci sırada yer aldı.

SEÇİMLERE KATILIMIN YÜKSEK OLMASI BEKLENİYOR

Sonuçları bugün yayınlanan ankete göre, Cumhurbaşkanı Macron'un ittifakı ise yüzde 19,5 oy alarak seçimi üçüncü tamamlayacak gibi görünüyor. 

Fransa'da Haziran 2022'deki son genel seçimde, sandığa gitme oranı yüzde 47,5 olmuştu. Ipsos'un kamuoyu yoklaması ise bu yıl 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde iki tur halinde yapılacak genel seçimlere katılım oranının yüzde 60-64 bandında olacağını gösterdi.

FT ANKETİ: RN, 'EN GÜVENİLİR' PARTİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

İngiltere'nin Financial Times gazetesi için yapılan ayrı bir Ipsos anketi ise söz konusu ekonomi ve kamu maliyesini yönetmek olduğunda faşist Ulusal Birlik partisinin en güvenilir parti olarak görüldüğünü ortaya koydu. Buna göre, ankete katılanların yüzde 25'i Marine Le Pen'in RN partisinin ekonomi konularında en doğru kararları alacağına inandığını söylerken, Yeni Halk Cephesi için bu oran yüzde 22, Macron'un ittifakı için yüzde 20 oldu.

RN, 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılan AP seçimlerinde sandıktan birinci parti olarak çıkmış ve AP'ye 30 vekil gönderme hakkı kazanmıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron erken milletvekili seçimi kararı almıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)