Fransa'da genel grev sonuç verdi: 64 yaşında emeklilik şimdilik rafa kalktı

Genel grevin bir ayı aşkın süredir devam ettiği Fransa'da hükümet, emeklilikte 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçti. Emeklilik reformu üzerine sendikalarla müzakereleri baştan beri tıkayan '64 yaş sınırı' 'şimdilik' geri çekildi. Ancak muhalefet hükümeti, taktiksel bir adım atmakla suçladı.

Abone ol

DUVAR - Fransa’da hükümetin getirmek istediği emeklilik reformuna karşı 38 gündür devam eden genel grev sonuç verdi. Başbakan Edouard Philippe, başından beri emeklilik reformu müzakerelerini tıkayan '64 yaş sınırı' uygulamasını 'şimdilik' geri çektiklerini açıkladı. Ancak muhalafet hükümeti, “ilk metinde olmayan bir maddeyi yasaya ekleyip geri çekme” taktiğini uygulayarak, halkı kandırmakla suçladı.

Fransa’da Aralık başından bu yana devam eden grevlerde 38’inci güne gelindi. Sendikalar, geçen Perşembe düzenlenen ve 500 bin kişinin katıldığı ulusal genel grev gösterilerinin ardından, geri adım atmayan hükümetten 'herkes için 64 yaş sınırı'nı getiren maddeyi çekmesini isteyerek, bu haftanın ikinci büyük eylemi için çağrı yaptı. Çağrı üzerine, aynı haftada ikinci defa sokağa dökülen çalışanlar, DÜN hükümete “reformu geri çek” mesajı gönderdi. Başkent Paris başta olmak üzere, Fransa genelinde on binlerce çalışan, Sarı Yelekliler ile birlikte genel grev eylemine çıktı.

Paris ve Nantes kentlerinde çatışma haberlerinin gelmeye başladığı bir anda, dün sendikalarla görüşen Başbakan Edouard Philippe saat 16.30’da, sendikalara gönderdiği bir mektupla, “Hükümetin sendikalara olan güvenini göstermek için yaş sınırını reformdan çektiğini” açıkladı.

HÜKÜMET ISRARLA SAVUNUYORDU

Emeklilik yaş sınırı, CFDT Konfederasyonu başta olmak üzere, reformu destekleyen bir grup sendika tarafından öne sürülen “olmazsa olmaz bir şart” idi. İktidar partisi LAREM içindeki sol kanat da, CFDT sendikasının bu şartına destek vermişti. Ancak hükümet, emeklilik reformuna mali kaynak gerektiğini belirterek, 64 yaş sınırının reformun en önemli maddesi olduğunu savunuyordu.

Ancak sendikaların direnişi ve 38’inci güne ulaşan grevler karşısında hükümet geri adım attı ve 'yıpranma payı' ile 'reformun finansmanı' tartışmasına geçebilmek için “64 yaş sınırı maddesini, başka bir sistem bulmak üzere, şimdilik geri çektiklerini” açıkladı.

Açıklamaya ilk destek, hükümetin 64 yaş sınırını getirmesi nedeniyle reformdan desteğini çeken UNSA ve CFDT’den geldi. Paris'te yaşayan gazeteci Arzu Çakır Morin'in aktardığına göre, yazılı açıklama yapan CFDT 'bu adımı hükümetin iyi niyetinin bir göstergesi olarak algıladıklarını ve yasanın finansmanı tartışmak için masaya oturmaya hazır olduklarını' uyurdu. CGT sözcüsü Benjamin Amar ise “Eğer bu madde geri çekildiyse, bu bizim direnişimiz sayesinde oldu. Adım adım diğer maddeleri de müzakere etmeye devam edeceğiz. Greve devam” dedi.

MARINE LE PEN: HÜKÜMET HALKI KANDIRIYOR

Ancak muhalefet partileri, hükümetin geri adımının 'tümüyle taktik bir oyundan ibaret olduğunu' öne sürdü. Aşırı sağ Ulusla Bütünleşme (RN) lideri Marine Le Pen, hükümetin herkesin bildiği bir taktiği uyguladığını öne sürerek, “Hükümet çalışanlarla kirli bir oyun oynadı. Noel tatilinden önce söylemiştim. Diğer zor maddeleri geçirmek için, 64 yaş sınırı maddesini reforma eklediler. Dikkatleri bu maddeye çekip, sonra bu alanda geri adım atarak, diğer zor maddeleri kolaylıkla geçirmeyi planladılar. Baştan söyledik ve söylediğimiz gibi de oldu. Açıkça hükümeti, dünyanın en eski oyununu sahneye koyarak, halkı kandırmakla suçluyorum. Ama biz de aptal değiliz. Bu yasaya karşı çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

RADİKAL SOL: İLK ZAFER AMA YETMEZ

Radikal sol parti temsilcisi Eric Coquerel de “Bu ilk zafer, hükümeti gerileteceğimizi gösteriyor. Yaş sınırının geri çekilmesi yetmez. Puanla emeklilik sisteminin de geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu. (Amerika'nın Sesi)