Fransa'da genel grev: Yüz binlerce kişi iş bıraktı

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini öngören teklifini protesto eden yüz binlerce kişi ülke çapında greve gitti.

Abone ol

DUVAR - Fransa hükümeti, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e yükseltmeye hazırlanırken, ülkenin en büyük sekiz sendikasının çağrısıyla binlerce işçi 2023 yılının başından bu yana altıncı kez iş bırakarak hükümetin yasa tasarısını protesto etti. 

AA'nın aktardığına göre, hükümetin yasa tasarısına karşı kamu çalışanları dahil yüz binlerce kişi greve çıkarken, ülke çapında 250 protesto gösterisi düzenlenmesi bekleniyor. 

BAŞKENT PARİS'TE UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Öğretmenler, sanayi, demiryolu, gaz ve elektrik işçilerinin greve katılması nedeniyle ulaşım, kamu hizmetleri ve enerji üretiminde büyük aksamalar yaşanan ülkede, tren seferlerinin de aksaması nedeniyle hükümet, uzaktan çalışması mümkün olan kişileri evden çalışmaya davet etti. Grevden hava yolu ulaşımı da etkilendi. Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'nda uçuşların beşte biri, Orly Havalimanı'nda uçuşların dörtte biri iptal edildi.

The Guardian'ın gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Fransa'nın en büyük sendikalarından Genel İş Sendikası'ndan (CGT) Fabrice Michaud, "Buradaki fikir, Fransa'yı durma noktasına getirmek" dedi. Ulaştırma Bakanı Clement Beaune da France 3 TV kanalına verdiği demeçte, bugünün protestolar başladığından bu yana seyahat eden kişiler için 'en zor günlerden biri olacağını' söyledi. 

Ne olmuştu?

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Emeklilik düzenlemesine karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi. Son olarak, Fransa'da başta CGT olmak üzere en büyük sekiz sendika, emeklilik düzenlemesine tepki göstermek için 7 Mart'ta bütün sektörleri kapsayan genel grev kararı almıştı. France 24’ün aktardığına göre, 11 Şubat’ta ülke çapında gösteri yürüyüşleri düzenleyen sendikalar, ortak bir açıklama yaparak, ‘7 Mart’ta Fransa’yı durma noktasına getirecek bir genel grev kararı alacaklarını’ duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)