Fransa'da hastanelere destek için antika saray eşyaları satılacak

Fransa'da Ulusal Mobilya Koleksiyonu'na (Mobilier National) ait bazı tarihi parçalar, korona virüsü salgını nedeniyle zorlanan sağlık sektörüne destek için açık artırmaya çıkarılacak. First lady Brigitte Macron'un himayesindeki koleksiyondan manevi değeri yüksek olmayan 100 parça satılacak, geliri hastanelere bağışlanacak.

Abone ol

DUVAR - Fransız devleti, korona virüsü salgını nedeniyle zorlanan hastanelere maddi destek sağlamak için antika eşyalarını satışa çıkarıyor. Ulusal Mobilya Koleksiyonu'nun (Mobilier National), eylül ayında düzenlenecek bir müzayedede hangi parçaların satılabileceğine dair bir liste hazırladığı ortaya çıktı.

Listede 19'uncu yüzyıldan kalan parçaların da yer alacağı belirtildi. Buna göre, özellikle 1830-1848 arasında Kral 1. Louis-Philippe'in döneminden kalan yaklaşık 100 obje açık artırmaya çıkarılacak. 20-21 Eylül'deki açık artırmadan elde edilen gelir, 'hastanelere destek verilmesi için yürütülen ulusal çabalara katkı' olarak, Paris ve Fransız Hastaneleri Vakfı'na bağışlanacak.

'KURATÖRLER OYBİRLİĞİYLE SEÇECEK'

Le Figaro gazetesinin haberine göre, first lady Brigitte Macron'un himayesinde bulunan Mobilier National koleksiyonundan, ülke tarihi için manevi miras anlamında yüksek değer ifade etmeyen ancak maddi değer taşıyan parçalar seçilecek. Mobilier National'in yöneticisi Hervé Lemoine, Fransız tarihi açısından büyük önem taşımayan kişilerce kullanılmış parçaların seçileceğini söyledi. Le Figaro'ya konuşan Lemoine, kuratörlerin parçaları oybirliğiyle belirleyeceğinin altını çizdi.

SAYIŞTAY ELEŞTİRMİŞTİ

Mobilier National, müzelerde sergilenmeyip depolarda tutulan parçaları ilk kez müzayedeye çıkarmıyor. Ancak Fransız basını, ilk kez bu kadar çok sayıda parçanın bir anda satılacağını yazdı. Fransız Cumhurbaşkanlığı Sarayı Élysée dahil resmi binalardaki mobilyalardan sorumlu olan Mobilier National'in envanterinde, 130 binden fazla halı, şamdan, sandalye, masa, seramik, porselen, mobilya, çalışma masası ve başka objelerin bulunduğu biliniyor. Kurum geçtiğimiz yıl, Fransız Sayıştayı'ndan 'koleksiyon iyi yönetilmiyor' eleştirisi üzerine 78 bin objenin ayrıntılarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)