Fransa'da tartışmalı 'kombin tedavi' denenecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, korona virüsüne karşı geliştirdiği tedavi ile bilim dünyasında büyük tartışma yaratan doktor Didier Raoult'a destek verdi. Macron, sıtma ilacı hidroklorokin ile azitromisin isimli antibiyotiğin bileşimini içeren tedavinin hızla test edilmesini istedi.

Abone ol

DUVAR - Dünya çapında 137 binden fazla kişinin ölümüne yol açan, 2 milyonu aşkın kişiye de bulaşan yeni korona virüsünün kesin tedavisi henüz bulunamamışken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tartışmalı bir tedavi yönteminin denenmesine onay verdi.

Macron'un 'hızla denemelere başlanması' çağrısı yaptığı tedavi, bilim dünyasında tartışma yaratan Fransız doktor Didier Raoult tarafından geliştirildi. Raoult'un yöntemi, sıtma ilacı hidroklorokin ile bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan azitromisin isimli antibiyotiğin bir bileşimini içeriyor.

TRUMP VE BOLSONARO DESTEK VERMİŞTİ

Raoult'un adı geçtiğimiz günlerde, virüse bakış açısıyla tartışma yaratan ABD Başkanı Donald Trump tarafından gündeme getirilmişti. Brezilya'da virüsü hafife aldığı için eleştiri altındaki Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun da desteklediği Raoult, tıp dünyasında tartışmalı bir isim. Zira bilim insanları, söz konusu tedavinin etkinliğinin tartışmalı olduğunu söylüyor.

TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?

Raoult, iki ilacı 'kombinlediği' tedavisi için şu ana dek üç farklı araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaların ilki 24, ikincisi 80 ve sonuncusu 1061 kişi üzerinde yapıldı. 80 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda, Covid-19 hastalığını hafif geçiren bu kişilerin yüzde 93'ünde, hidroklorokin ile azitromisin tedavisinin ardından, sekiz gün sonra virüse rastlanmadı. 1061 kişi üzerinde yapılan araştırmadaysa, 10 gün içinde 973 kişinin iyileştiği iddia ediliyor.

'KONTROL GRUBU OLMADAN GÜVENİLMEZ'

Ancak bilim dünyası, Raoult'un araştırmasında kontrol grubu kullanılmadığını, bu nedenle bilimsel açıdan tedavinin etkili olup olmadığının ölçülemeyeceğini vurguluyor. Sınır Tanımayan Doktorlar kurumunun eski başkanı olan tropik hastalıklar ve epidemiyoloji uzmanı Rony Brauman, "Didier Raoult'un klorokini mucize ilaç olarak tanıtma biçimi, bir sağlık uzmanından çok bir peygamberi andırıyor" dedi. Paris'teki Bichat hastanesinden enfeksiyon uzmanı Xavier Lescure "Kontrol grubu olmayan bir çalışma hiçbir şey göstermez" derken, İsviçreli moleküler biyoloji uzmanı Olivier Belli de "Şu an elimizdeki kanıtlar çok zayıf" diye konuştu.

MACRON: BENİ HEYECANLANDIRDI

Bununla birlikte, geliştirdiği tedavi liderlerin dikkatini çekmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Raoult'un çalıştığı Marsilya Üniversitesi Hastanesi'ni ziyaret eden ve araştırmaları hakkında bilgi alan Macron, RFI radyosuna demecinde bu tedavinin hızla test edilmesi gerektiğini söyledi. Macron, Raoult hakkında "Onun büyük bir bilim insanı olduğuna inanıyorum ve anlattıkları beni heyecanlandırdı" dedi.

FRANSIZLAR DESTEKLİYOR

Raoult, tedavisine Fransa çapında da destek almış görünüyor. Macron'un son açıklamaları öncesinde sosyal medyada birçok kişi Fransa hükümetini Raoult'yu gözardı etmekle suçlamıştı. Solcu Fransız lider Jean-Luc Melenchon ile faşist lider Marine Le Pen de Raoult'ya destek verdi.

Doktorun kendisiyse, yerel La Provence gazetesine demecinde, "Başkalarının ne düşündüğü beni ilgilendirmiyor. Ben dışarıdan bir kişiyim. [Araştırmalarda da] En önde olan kişiyim" dedi. (DIŞ HABERLER)