Fransa'da zafer kazanan sol ittifak: Macron'la müzakere başlatmayı reddediyoruz

Fransa'da 2. tur erken seçimlerden birinci çıkan sol ittifakın liderlerinden Melenchon, Macron'un partisi Rönesans'la işbirliğine gitmeyecekleri mesajını verdi: Ülkeyi yönetmeye hazırız...

Abone ol

DUVAR - Fransa'da ilk turu faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin önde götürdüğü erken genel seçimlerin ikinci tur oylamalarından birinci çıkan sol ittifak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a rest çekti. 

Kimsenin meclis çoğunluğunu sağlayamadığı seçimin galibi Yeni Halk Cephesi ittifakının en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını belirtti.

LFI lideri Melenchon, seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, "Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece (faşist parti) RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta" ifadesini kullandı.

'MACRON BOYUN EĞİP YENİLGİYİ GEÇİŞTİRMEDEN KABUL ETMELİ' 

Melenchon seçim sonuçlarını, "yeni Fransa'yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama" olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Macron'un "Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi olduğunu" ve buna hazır olduklarını ifade eden Melenchon, Macron’un "boyun eğmesi ve bu yenilgiyi geçiştirmeye çalışmadan kabul etmesi gerektiğini" belirtti.

Jean-Luc Melenchon Melenchon, "Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı'nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli." ifadelerini kullandı.

İktidar partisi Rönesans'la ülkeyi yönetmek için işbirliğine gitmeyecekleri mesajını veren Melenchon, "Geçen haftada söyledik ve tekrar Cumhurbaşkanı'na söylüyoruz; özellikle 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettikten sonra (koalisyon) şekillenmeleri için partisiyle müzakere başlatmayı reddediyoruz" açıklamasını yaptı.

'7 TEMMUZ TARİHE GEÇECEK'

Yeni Halk Cephesi ittifakında yer alan çevreci Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelie ise sosyal medya  hesabından yaptığı paylaşımda, "Çevreci sosyal adalet ve halk kazandı" ifadesini kullandı.

Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure, "Yeni Halk Cephesi, tarihimizdeki bu yeni sayfanın sorumluluğunu üstlenmelidir" dedi.

"Yeni Halk Cephesi'nin ve onun merkezinde yer alan Sosyalist Parti'nin görevi, kolektif bir projeyi yeniden inşa etmektir" diyen Faure, "kaybedenlerin yenilgilerini kabul ettiklerini açıkça ilan etmeleri" gerektiğini belirtti.

Seçimden birinci çıkan sol ittifakta yer alan Fransa Komünist Partisi lideri Fabien Roussel ise, "7 Temmuz’un tarihe geçeceğini" vurguladı.

Fransızların seçim öncesi senaryoları boşa çıkardığını kaydeden Roussel, "Halkımla gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.

LE PEN: ZAFERİMİZ YALNIZCA GECİKTİ 

Faşist RN Başkanı Jordan Bardella da "Ne yazık ki (Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron ve (Başbakan) Gabriel Attla'nın aşırı solla yaptığı onursuz ittifak ve seçim anlaşmaları, seçmenleri bir RN hükümetinden mahrum bıraktı" diyerek, "bu seçim anlaşmalarının Fransa'yı Melenchon'un kucağına attığını" savundu.

RN lideri Marine Le Pen ise son 3 seçimde oylarını artıran partisinin seçim sonuçlarına ilişkin, "Zaferimiz yalnızca gecikti" değerlendirmesini yaptı.

Elysee’den BFMTV’ye yapılan açıklamada, seçim sonuçlarını seçim bölgeleri bazında not alan Cumhurbaşkanı Macron’un, "Cumhuriyetçi geleneğe uygun olarak gerekli kararları almadan önce yeni Ulusal Meclisin yapılandırılmasını bekleyeceği" bildirildi.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Fransız halkının egemen tercihine saygı gösterilmesini sağlayacaktır" ifadesi yer aldı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)