Fransa'dan İsrail'in olimpiyat takımına 24 saat koruma

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları sırasında İsrailli sporculara 7/24 koruma sağlanacağını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, İsrailli sporculara başkent Paris'te yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında 24 saat koruma sağlanacağını açıkladı. Açıklama, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Thomas Portes'in İsrailli olimpik sporcuların 'Fransa'ya hoş gelmeyeceğini' ve Olimpiyat Oyunları'na katılımlarına karşı protestoların yapılması gerektiğini söylemesinin ardından geldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İçişleri Bakanı Darmanin, televizyonda yayınlanan bir röportajında, İsrailli sporcuların 7/24 korunacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de mevkidaşlarıyla katıldığı toplantıda, "Fransa adına şunu söylemek isterim ki İsrail delegasyonu Olimpiyat Oyunları için Fransa'ya hoş gelmiştir" ifadelerini kullandı. Sejourne, bu durumu İsrailli mevkidaşı Yisrael Katz ile yapacağı telefon görüşmesinde de vurgulayacağını ifade ederek Katz'a ayrıca 'İsrail delegasyonunun güvenliğini sağlayacaklarını söyleyeceğini' belirtti. 

'BÖYLE BİR TALEPTE BULUNMAK MEŞRUDUR'

Almanya'da yapılan 1972 Münih Olimpiyatları'nda Filistinli bir örgüt, 5 Eylül günü Olimpiyat Köyü'nü basarak İsrailli sporcuları rehin almış, 11 İsrailli sporcunun ölümüyle sonuçlanan bu olay üzerine, oyunlara bir gün ara verilmişti. Bu cuma günü başlayacak Olimpiyat Oyunları, bu olaydan 52 yıl sonra gerçekleştirilecek. LFI vekili Portes, perşembe günü düzenlenen bir Gazze'ye destek mitinginde, İsrailli sporcuların ülkede 'hoş karşılanmadığını' söylemişti. Portes, "Paris'te yapılacak uluslararası bir etkinliğe, Olimpiyat Oyunlarına birkaç gün uzaktayız. Ben 'Hayır, İsrail delegasyonu Paris'te hoş karşılanmıyor' demek için buradayım. İsrailli sporcular Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nda hoş karşılanmıyor" ifadelerini kullanmış, mitinge katılanlar da bu sözleri alkışlamıştı. 

Bazı LFI vekilleri de bu açıklamayı destekledi. Üst düzey parti mensuplarından Manuel Bompard, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Portes'yi destekleyerek 'bir nefret dalgası ile karşı karşıya olduğunu' söyledi, "İsrail hükümetinin defalarca uluslararası hukuku ihlal etmesinin karşısında sporcularının tarafsız bir bayrak altında gelmesini istemek meşrudur" ifadelerini kullandı.

ANMA TÖRENİ BELEDİYE BİNASINDAN BÜYÜKELÇİLĞE ALINDI

Öte yandan, 1972'de öldürülen İsrailli olimpik sporcular için yapılacak anma töreni, güvenlikle ilgili endişelerin dile getirildiği günlerde Paris Belediye Binası'nın önünden İsrail Büyükelçiliği'ne alındı. Büyükelçilikten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Töreni Belediye Binası'ndan Büyükelçiliğe alma yönünde Fransız yetkililerden gelen talep, törenin Olimpiyat Oyunları öncesinde sınırlı güvenlik bölgesinde (gri bölge) yapılacak olmasındandı" denildi.

Olimpiyat Oyunları, Seine Nehri boyunca tüm dünyadan gelen sporcuların geçit töreni yapacağı bir etkinlikle açılacak. Törene katılım isteğe bağlı olacak. İsrailli yetkililer ise İsrailli sporcuların bu açılış törenine katılıp atılmayacağı hakkında bilgi vermeyi reddetti. 

İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze Şeridi'ne başlattığı ve yaklaşık 39 bin Filistinliyi öldürdüğü saldırılar dolayısıyla eleştiri ve tepkilerle karşı karşıya. Daha önce de İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik her türlü saldırı ve askeri faaliyetini derhal durdurması kararı veren Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı (UAD) cuma günü de İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığının uluslararası hukuka aykırı olduğu ve bu varlığa son vermekle yükümlü olduğu görüşünü açıklamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)