Fransız vekiller, faşist RN'li Termet'nin elini sıkmadı: 'Taş, kağıt, makas...'

Fransa Ulusal Meclisi, yeni başkanını seçmek için oylama yaptı. Sol partili milletvekilleri, meclisin en genç vekili olarak oylama sırasında kendilerini karşılayan faşist RN vekilinin elini sıkmadı.

Abone ol

DUVAR - Fransa'da sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin sandıktan birinci çıktığı erken genel seçimlerin ardından, dün Fransa Ulusal Meclisi yeni başkanını seçmek için bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararıyla düzenlenen erken genel seçimlerin ardından seçimin kaybedeni olarak nitelendirilen Macron ittifakının adayı ve eski ulusal meclis başkanı Yael Braun-Pivet yeniden aynı göreve seçildi.

Öte yandan, oylamanın ilk turundan yansıyan bir görüntü ise dikkat çekti. Seçimin ilk turunu birinci tamamlayan ancak ikinci turda sandıktan üçüncü çıkan faşist Ulusal Birlik (RN) partisinden 22 yaşındaki Flavien Termet, meclis geleneği gereği, en genç üye olarak oylamaya katılacak vekilleri karşılama görevini üstlendi. Bu esnada çok sayıda vekilinin Termet'nin elini sıkmadan yanından geçip gittiği, Jean-Luc Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden Toulouse milletvekili François Piquemal'in ise kürsüde Termet'nin tokalaşmak için kaldırdığı eline 'taş-kağıt-makas' ile yanıt verdiği görüldü. 

'AŞIRI SAĞ İLE EL SIKIŞMAM, ASLA'

La Libre haber sitesinin aktardığına göre, Piquemal daha sonra sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaştığı mesajında, tokalaşmak yerine 'taş-kağıt-makas' oyununu tercih ettiğini belirterek, "Taş-kağıt-makas misali oy sandıklarında kazanan Yeni Halk Cephesi oluyor" ifadelerini kullandı. Bir başka LFI milletvekili Antoine Léaument de RN milletvekilinin elini sıkmama kararını, "Meclis dışında Ulusal Birlik milletvekillerinin elini sıkmam. Bunu neden içeride yapacağımı anlamıyorum" sözleriyle anlattı. Aynı partinin bir diğer vekili Louis Boyard da "Aşırı sağ ile el sıkışmam. Asla" diye konuştu. 

ESKİ MECLİS BAŞKANI BİR KEZ DAHA SEÇİLDİ

18 Temmuz Perşembe günü yerel saatle 15.00'te yapılan oturumda meclis başkanlığı için yarışacak isimler arasında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni adıyla "Cumhuriyet için Birlikte" partisinin adayı, eski meclis başkanı Braun-Pivet, solcu dört partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı adayı Andre Chassaigne, Cumhuriyetçiler Partisi'nin (LR) adayı Philippe Juvin, Merkezciler Partisi'nin adayı Charles de Courson, Marine Le Pen'in faşist Ulusal Birlik partisinin adayı Sebastien Chenu ve Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) partilerinin adayı Naima Moutchou yer alıyordu.

Chassaigne'in 200 oyla birinci çıktığı oylamada mutlak çoğunluğun sağlanamasıyla Chassaigne, Chenu, Braun-Pivet ve Courson'un yarışacağı ikinci tur oylaması başlatıldı.

Moutchou ve Juvin ikinci tur yarışından çekildi. İkinci tur oylamasının birincisi sandıktaki oyların 210'unu alan iktidar grubunun adayı Braun-Pivet olurken, Chassaigne 202 oyla ikinci ve Chenu 143 oyla üçüncü oldu. Mutlak çoğunluğun bu sefer de sağlanamamasıyla Başkan'ın nispi çoğunlukla belirleneceği üçüncü tur oylamasına gidilirken, 12 oy alarak oylamadan dördüncü çıkan Courson yarıştan çekildi.

Braun-Pivet, Chassaigne ve Chenu arasında gerçekleşen üçüncü oylama sonucunda, Ulusal Meclisin başkanı 220 oyla Braun-Pivet oldu. Chassaigne 207 oyla ikinci olurken, Chenu ise 141 oyla oylamayı üçüncü sırada tamamladı. Başkan yardımcılarının bugün atanması bekleniyor.

FRANSA, AP SEÇİMLERİNİN ARDINDAN SANDIK BAŞINA GİTTİ

İktidar partisi eski adıyla "Rönesans"ın 6-9 Haziran'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından, Macron 9 Haziran'da Ulusal Meclisi feshederek ülkeyi erken seçim sürecine götürmüştü. Bir aydan kısa sürede düzenlenen genel seçimlerde, 5 yıl boyunca görev alacak yeni 577 vekil adayı belirlenmiş ancak herhangi bir parti veya ittifak Mecliste salt çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalye sayısına ulaşamamıştı.

Erken genel seçimlerde, seçim kararının hemen ardından kurulan Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili çıkarırken, Macron'un ittifakı 163, RN ittifakı ise 143 vekille meclise girmiş ve iktidar kanadı 2022 genel seçimlerine göre 90 kadar milletvekili kaybetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)