FT: Suudi Arabistan ve Türkiye, Ukraynalı çocuklar için arabulucu olmaya çalışıyor

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın savaş sırasında zorla Rusya'ya götürüldüğü iddia edilen Ukraynalı çocuklar için taraflar arasında anlaşma yolu aradığını yazdı.

Abone ol

DUVAR - The Financial Times gazetesi, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin, Rusya'ya götürülen Ukraynalı çocukların ülkelerine dönüşünü sağlamak için anlaşma yolu aradığını iddia etti.

Reuters'ın aktardığına göre, FT, konuya aşina dört kişinin anlatımlarına dayandırdığı haberinde, savaşın sürdüğü Ukrayna'dan alınıp Rusya'ya götürülen ve burada Rus aileler tarafından evlat edinilen ya da çocuk esirgeme kurumuna yerleştirilen çocukların durumuyla ilgili görüşmelerin aylardır devam ettiğini ileri sürdü. Gazete, 'Rusya'nın aldığı Ukraynalı çocukları geri getirmek için gizli görüşmeler' başlıklı haberinde ayrıca bu arabuluculuk teşebbüsüne Rus oligark Roman Abramoviç'in de dahil olduğunu yazdı.

'MOSKOVA VE KİEV'DEKİ YETKİLİLER LİSTE HAZIRLIYOR'

FT, Kiev ve Moskova'daki yetkililerin arabuluculuk süreci kapsamında, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna'dan Rusya'ya götürülen çocukların isimlerinin olduğu listeler hazırladığını aktardı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Çocuk Hakları ve Rehabilitasyondan Sorumlu Danışmanı Daria Herasymçuk'un konu hakkında yorumda bulunmayı reddettiği belirtildi. Türkiye, Rusya ve Suudi Arabistanlı yetkililer de konuya ilişkin yorum yapmadı.

Ukraynalı yetkililer, savaş başladığından bu yana yaklaşık 19 bin 500 Ukraynalı çocuğun Rusya'ya ya da Rusya'nın 2014 yılında uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilhak ettiği Kırım'a götürüldüğünü iddia ediyor. Bu eylemleri 'yasadışı sınır dışı' olarak nitelendiren Ukrayna'nın resmi rakamlarına göre, bugüne kadar 385 çocuk Ukrayna'ya geri getirildi. Öte yandan, Rusya, Ukrayna'nın 'yasadışı sınır dışı' iddialarını reddediyor.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de mart ayında 'çocukların yasadışı biçimde sınır dışı edilmesi' ve 'insanların Ukrayna topraklarından Rusya Federasyonu'na yasadışı biçimde transfer edilmesi' iddiasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Rusya Federasyonu Başkanlık Ofisi'nde Çocuk Hakları Komiseri olan Maria Alekseyevna Lvova-Belova'ya da aynı suçlamalar yöneltilmişti. (DIŞ HABERLER)