Fuat Saka, Dark Waters-Göç Senfonisi ile Köln'de ayakta alkışlandı

Fuat Saka’nın Yunanlı sanatçı Vangelis Zografos ile birlikte yazdığı Dark Waters-Göç Senfonisi Almanya’nın Köln şehrinde sahnelendi.

Abone ol

Fuat Saka ve Vangelis Zografos'un, Thanassis Gkikas'ın katkılarıyla yazdığı Dark Waters (Karanlık Sular) göç senfonisinin Almanya prömiyeri 5 Temmuz 2024 tarihinde Köln Filarmoni’de gerçekleşti.

Kendisi de yirmi yıldan daha uzun bir süre siyasi mülteci olarak Almanya ve Fransa'da yaşamak zorunda kalan ve 1980'li yıllarda vatandaşlıktan çıkarılan Fuat Saka bir röportajında, “Göçü ilk elden deneyimlemiş biri olarak, kaçışın yarattığı travmaları evrensel dile tercüme etmeye çalıştım.” diyerek tanımladığı senfonisinin Dünya Prömiyerini 2022 yılında İstanbul'da gerçekleştirmişti.

İstanbul'daki konseri Ekrem İmamoğlu ile 2022 yılında dinlemiş ve çok beğenmiş olan Köln Belediye Başkanı Henriette Reker, senfoninin Köln'de de seslendirilmesi için harekete geçti. Senfoninin Köln'ün ünlü Gürzenich Orkestrası tarafından seslendirilmesi için girişimlerde bulundu. 

1827 yılında Concert-Gesellschaft Köln tarafından kurulan Gürzenich Orkestranın tarihi Köln'deki ortaçağ müzik kültürüne kadar uzanıyor. 1888'den bu yana Köln şehrinin önemli bir orkestrası ve Köln Filarmoni’de sezon başına yaklaşık 50 konserle 100.000'den fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Ayrıca Köln Opera Orkestrası olarak her sezon 160 civarında performans sergiliyor.

Dark Waters Göç Senfoni'nin Köln'de sahnelenmesine öncülük eden Köln Belediye Başkanı Henriette Reker Konserin tanıtım broşüründe; “Fuat Saka, bugün dinleyeceğimiz olağanüstü eserine -Dark Waters- Karanlık Sular adını vermiş̧. Karanlık Sular ile kastedilen, Akdeniz’dir. Yalnız 2014 yılından bu yana 25.000 insanın acımasız bir biçimde, yalnızlık ve çaresizlik içinde öldüğü sular. Tüm bu insanlar, yoksulluktan ve savaştan kaçmaktaydılar; içlerinde barış ve güvenlik içinde yeni bir başlangıç umudunu taşıyorlardı. Yaşamlarını bu umut uğruna tehlikeye attılar. Fuat Saka, Göç Senfonisi'ni çoğunun isimlerini bilmediğimiz bu ölülere adamış bulunuyor.

Bu senfoni, insanı etkileyen bir ağıttır. Ama aynı zamanda bizi dayanışmaya, uyanık olmaya ve sorumluluk almaya yönlendirecek güçlü bir çağrı; çünkü yaşama hakkı, güven içinde bir yaşam ve insanlık onuru, vazgeçilemeyecek haklardır ve birlikte yaşamamızın temelini olusturmaktadırlar. Gürzenich Orkestrası, dünyaya açık, hoşgörülü bir kent olan Köln’de herkesin hizmetinde olan bir orkestradır. Köln, buraya gelenlere bir yuva olmak ve onları kollarını açarak karşılamak istiyor. Bugünkü̈ konserle Gürzenich Orkestrası, göç kurbanlarını ve göçmek zorunda kalanların acılarını anıyor. Bunu yaparken de müziğin evreni kapsayan dilini kullanıyor. -Müzik benim hayatım ve ölümüm için yazılmıştır- diyor Fuat Saka. Ama bu müzik, aynı zamanda teselli ve güven anlamına da geliyor ki, bunu asla kaybetmemeliyiz.”

Özellikle Avrupa'da yabancı düşmanlığının yükseldiği bir zamanda böyle bir senfoninin Avrupa'nın önemli şehirlerinden biri olan Köln'de sahnelenmiş olması ayrı bir önem taşıyor.

Dinleyenleri gerçekten büyüleyen senfoninin tanıtım broşüründe Fuat Saka senfoninin yazım serüvenini ise şöyle anlatıyor: “İnsanlığın bitmeyen dramına günümüzde de şahit olmak, sanatçı duyarlılığımın çığlığına yansıyor. Bizzat göçü yaşamış birisi olarak, göçün yarattığı travmaları evrensel dil olan notalara dökerek, çekilen acılara ortak olmak istedim. Göç Senfonisi'nin ilk melodilerini ve kompozisyonunu bu duygularla yazdım. Atina'daki sanatçı dostlarım Thanassis Gkikas ve Vangelis Zografos'a birlikte çalışmayı teklif ettim. Thanassis Gkikas ve Vangelis Zografos, Almanya Münster'de yaşayan Ahmet Yeşilyaprak'ın da katkılarıyla bu teklifimi kabul ederek duyarlılığıma ortak oldular. Vangelis, kompozisyonları 90 kişilik orkestra için yazdı. Projeyi, Atina ile Datça arasında kurduğumuz online iletişim ile başarılı bir şekilde tamamladık.”

Konserde Gürzenich Orkestrası'nda Ustina Dubitsky şef olarak görev alırken; Zacharias Spyridakis Girit Liriyle, Dr. Cihan Yurtçu kavalıyla, Fuat Saka ve Yunanlı sanatçı Ioanna Forti ise solist olarak destek verdi.

Senfoninin tanıtım broşürü, katkı sunan sanatçıları onurlandırmak için Almanca, Türkçe ve Yunanca yazıldı.

Senfoni konseri dinlemeye gelen binden fazla dinleyiciden büyük beğeni aldı. Yaklaşık 75 dakika süren konser sonunda orkestra ve tüm sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.