Füsun Onur, 59. Venedik Bienali'nde

Füsun Onur, 59. Venedik Bienali için eser üretecek. Sergi, Mayıs-Kasım 2021’de yapılacak.

Abone ol

DUVAR - 59. Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu için eser üretecek sanatçı, heykeltıraş Füsun Onur olarak belirlendi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) girişimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın destekleriyle yapılacak olan sergi Mayıs-Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ONUR'UN DOLAMBAÇLI DİLİ... 

1970’lerin başında avangardın Türkiye sanat ortamında yer edinmesinde öncü bir rol üstlenen Füsun Onur, pratik, gündelik maddelere özgü uzam, zaman, ritim ve biçim imkânlarını otobiyografik referanslarla desteklediği eserlerinde dolambaçlı bir dil kullanıyor.

SERGİNİN KÜRATÖRÜ BİGE ÖRER 

Serginin küratörlüğünü İKSV İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer, Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’nde ana serginin küratörlüğünü ise Cecilia Alemani üstlenecek. Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu; Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nde öğretim görevlisi Serhan Ada, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, sanatçı İnci Eviner, küratör ve Fiorucci Art Trust Direktörü Milovan Farronato ve Sanat Dünyamız dergisi editörü, sanat yazarı Fisun Yalçınkaya’dan oluşuyor.

Danışma Kurulu üyeleri, Füsun Onur’un Türkiye Pavyonu sanatçısı olarak davet edilmesi hakkında, “Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu olarak sergiyi Füsun Onur’a teslim etmekten büyük bir onur ve heyecan duyuyoruz. Füsun Onur yalnızca yapıtlarıyla değil, yaşam biçimiyle de hayat ve sanat arasında kurduğu şiirsel ilişkiyi yaşayan ender sanatçılardandır. Onur, kavramsal sanatın temel yönelimlerini kendi şiirinden yola çıkarak keşfeder. Havaya saçtığı sözcükler, günlük yaşam parçacıkları ve masallar, kendiliğinden kurdukları ilişkilerin ürünü olan, kırılgan nesneler olarak çıkar karşımıza. Sanat, onun için büyük söylemlerin ifadesi değil, varlığı ile yeryüzü arasındaki biricik alanda doğan sınırsız bir yaratıcılık kaynağıdır. Füsun Onur’un yerleştirmeleri kimlik, kültür, dil gibi evrensel olarak tanımladığımız sınırları silme ve belirli bir yer ve mekâna bağlı olmaksızın canlı varlıklar içinde bir nota olarak yaşamlarını sürdürme becerileriyle öne çıkarlar” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)