G7 Dışişleri Bakanları: Gazze'de çatışmalara insani ara verilsin

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa, G7 Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de çatışmalara insani ara çağrısı yapılması konusunda hemfikir kalındığını bildirdi.

Abone ol

DUVAR - G7 2023 Dönem Başkanı Japonya'nın ev sahipliğinde, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının başkent Tokyo'da düzenlediği toplantı sona erdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada İsrail-Filistin çatışmalarına da değinildi. Dışişleri Bakanları, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara insani ara verilmesine desteğini dile getirdi.

ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıya başkanlık eden Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, G7 ülkeleri olarak, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması ve Gazze'de rehin tutulan kişilerin serbest bırakılması için 'çatışmalara insani ara verilmesi' çağrısı yapılmasında anlaştıklarını bildirdi.

'ULUSLARARASI İNSANCIL HUKUKA UYMANIN ÖNEMİ VURGULANDI'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Kamikawa, G7'nin, Gazze Şeridi'nde 'insani krize çözüm bulmak için acil eyleme' ihtiyaç duyulduğunda mutabık kalındığını söyledi. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıyı kınadıklarını kaydeden Kamikawa, 'çatışmalarda uluslararası insancıl hukuka uymanın' önemini vurguladıklarını belirtti.

Kamikawa, sözlerini şöyle sürdürdü: "G7'nin hem uluslararası kamuoyuna olan sorumluluğu hem de Japonya'nın bu yılki G7 dönem başkanlığı açısından, insani ara ve gelecekteki bir barış süreciyle ilgili ortak bir mesaj verebilmiş olmasının önemli olduğuna inanıyorum."

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM BARIŞA GİDEN TEK YOL OLMAYI SÜRDÜRÜYOR'

Bakanların açıklamasında söz konusu barış sürecinin neyi içereceği ile ilgili detay verilmezken, iki devletli çözümün 'adil, kalıcı ve güvenli bir barışa giden tek yol olmayı sürdürdüğü' kaydedildi. 'Gazze için sürdürülebilir çözümlerin hazırlanabilmesine ve uluslararası kabul görmüş parametreler ile uyumlu bir biçimde daha geniş bir barışa dönüşe' bağlılıklarını dile getiren bakanlar, 'acil ihtiyaç duyulan yardımların, sivil hareketliliğinin ve rehinelerin serbest bırakılması için insani ara ve koridorları desteklediklerini' bildirdi.

Açıklamada ayrıca Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'ya olan destek ile ortak endişeler bağlamında Çin ile etkileşim ve iletişim ihtiyacı dile getirildi ve Kuzey Kore'nin füze denemeleri ile Rusya'ya silah sevkiyatı kınandı.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI 33 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' isimli kapsamlı bir saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı ve kara harekatı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30'a yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli rehine bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 324'ü çocuk olmak üzere 10 bin 569 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü. (DIŞ HABERLER)