G7 ülkelerinden Ukrayna'ya 18.4 milyar dolarlık yardım paketi

Almanya'da bir araya gelen G7 üyesi ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Ukrayna'ya 18.4 milyar dolar tutarında bir yardım sağlanacağını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Almanya’nın Königswinter kentinde dün bir araya geldi.

Reuters'in haberine göre, toplantıda Ukrayna'nın gelecek üç aydaki finansman ihtiyaçlarını karşılamak için ülkeye 18.4 milyar dolarlık bir yardım paketinin sağlanması kararlaştırıldı.

ABD'nin yardım miktarı 7.5 milyar doları bulurken, Almanya'nın vereceği rakam 1 milyar dolar, Japonya'nın vereceği miktar 600 milyon dolarak açıklandı. Rusya'nın işgali nedeniyle nakit sıkıntısı çeken Ukrayna'nın bu parayı ekonomisini işler kılmaya devam etmek ve kamu çalışanlarının maaşlarının ödemesini yapmak için kullanacağı belirtildi. Kiev yönetiminin, ülkenin ekonomisini işletmek için aylık 5 milyar dolara ihtiyacı bulunuyor.

Yardım anlaşmasının taslak metninde, “Bu savaş boyunca, Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceğiz ve daha fazlasını yapmak için hazırlıklıyız” denildi. Taslak metinde ayrıca Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'ya 9 milyar dolar tahsis edeceği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)'nin 3.4 milyar dolar değerinde finansman paketi sağlayacağı belirtildi. Ancak 18.4 milyar dolarlık yardım paketinin, bu miktarları kapsayıp kapsamadığı net değil.

ABD'DEN UKRAYNA'YA 7.5 MİLYAR DOLARLIK YARDIM 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, toplantıda “Mesaj net: Ukrayna'nın arkasında duruyoruz” dedi. Yellen, Ukrayna'nın yeniden inşası için yürütülen görüşmelerin “daha yeni başladığını” söyledi.

Alman Maliye Bakanı Christian Lindner ise “Kaynaklarımız ile Ukrayna devletinin faaliyetlerini devam ettirmesi için direkt yardım toplanması aşamasındayız. Ukrayna devletinin likidite ihraçlarını güvence altına almalıyız" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)