Galatasaray genel kurulu, Florya arazisi için yönetime yetki verdi

Galatasaray yönetimine; Florya Metin Oktay Tesisleri arazisi, Mecidiyeköy binası, Kemerburgaz'da inşaatı devam eden kamp tesisleri ve Büyükçekmece arazisiyle ilgili hukuki işlem yetkisi verildi.

Abone ol

DUVAR - Galatasaray Yönetim Kurulu’nun gayrimenkul projelerine ilişkin yetki talep ettiği olağanüstü genel kurul toplantısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi.

DHA'nın haberine göre, toplantıda konuşan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Seçim sürecinde önümüzdeki dönemde yapmak istediklerini anlatmaya çalıştığı söyledi.

Özbek, "Bugün, bu hedefe ulaşmak için, önemli aşamalardan birisi için sizden yetki istemekteyiz. Amacımız, bugün her üyemizin konuyla ilgili soru işaretlerinin kalmayacağı şekilde buradan çıkmasını sağlamaktır. Galatasaray hepimizin, iyiye, doğruya hep birlikte ulaşmak istiyoruz. Almak istediğimiz yetkilerle temel amacımız Galatasaray’ı güçlü bir mali yapıyla rekabet ettiği her branşta sürdürülebilir bir sportif başarıya ulaştırmak. Bunun için Bankalar Birliği anlaşmasından çıkıp kulübümüz için güçlü finansman yapısını oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'TAPULARI KULÜBE KAZANDIRDIK; ADA, GALATASARAY’IN MALIDIR'

Galatasaray Adası'nda 1957'den beri imar planı yapılmadığını belirten Özbek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Galatasaray Adası, toplam 6 bin 500 metrekare. Bunun 2 bin 500 metrekaresi Galatasaray Spor Kulübü’ne ait, geri kalanı Milli Emlak’ın malı. 1957’den beri imar planı yapılmamış, yasal hale gelmesi ihmal edilmişti. 2022 yılındaki seçimleri müteakip, göreve geldiğimiz adanın sizlere hizmet vermesi için önemli bir kısmının tadilatını yaptık ve sizlere hizmete açtık. Yapılan çalışmanın finansmanını da yönetim kurulu kendisi üstlendi. Adanın tapularını Galatasaray’a kazandırdık. Artık göğsümüzü gere gere söyleyebiliriz: Ada, Galatasaray’ın malıdır. İmar planımızı da yaptık. Projelerimiz hazır. Kısa bir sürede inşaat ruhsatını alıp orada kalan ikinci fazın inşaatına da başlayacağız. Yaklaşık bin metrekarelik bir etkinlik alanı ve buna hizmet edecek alanların da projesini yaptık ve Boğaziçi İmar’da duruyor. Adayı artık sadece Galatasaray’ın genel kurul üyelerine ve onların misafirlerine hizmet veren, yüzde yüz Galatasaray’ın malı olan bir hale getirmek istiyoruz. Bunun için sizlerin desteği çok önemli. Burada yaklaşık 95 milyon TL üstyapının maliyeti tutuyor. Altyapıyı da katınca toplamda 125-126 milyon TL gibi bir harcama yapmak zorundayız."

'FLORYA'DA 97 BİN METREKARELİK KONUT PROJESİ HEDEFLİYORUZ'

Florya projesine değinen Dursun Özbek, "Bugüne kadar gelen bütün başkanlar bu arsanın satın alınmasının Galatasaray için faydalı olacağını düşünmüş. Onun için ben ve arkadaşlarımın çalışmaları sonucunda 41 dönümlük arsanın tapusunu Galatasaray’a kazandırdık. Arsanın yaklaşık 1 milyar 85 milyon TL ödenmesi gereken bedeli var. Ziraat Bankası’ndan kredi aldık" dedi.

"Galatasaray Spor Kulübü’nün yapılandırma anlaşması çerçevesinde borçlanma yasağı var. Hiçbir şekilde borçlanamaz" diyen Özbek, "Kefalet imzası istendi ve 1 saniye düşünmedim, şahsi kefaletimi vermek suretiyle Galatasaray'a 41 dönümlük Florya arsasını kazandırdık. Yeni bir arsa satın almış olmanıza rağmen yapılandırma anlaşmasının Galatasaray’ın elde ettiği her gayrimenkule Bankalar Birliği konsorsiyumu ipotek koyuyor. Bu manada arsanın üzerine konulan 14 milyar TL’lik ipotek hâlâ devam etmektedir. Arazinin 63 dönümlük hale gelmesi buranın değerini çok artırmıştır. Florya’dan Kemerburgaz’a taşınarak bu arazide de yaklaşık 97 bin metrekarelik konut projesi geliştirilmesi ana hedefimiz" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİK KOŞULLARI DÜŞÜNÜRSEK BUNUN GALATASARAY TARAFINDAN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Florya projesinin nasıl geliştirileceğiyle ilgili ilk yetki genel kurulunda tartışıldığını belirten Dursun Özbek, "İki tane alternatif çıkmıştı ortaya. Birinci modelde projenin kulüp imkanlarıyla yapılmasını düşünüyorduk. İkinci modelde ise bir proje ortağının tüm maliyeti üstlendiği hasılat paylaşımı şeklinde bu projeyi yapmak da vardı. Birinci modelde Mayıs 2022’de Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na hazırlattığımız fizibilite çalışmasında metrekaresi 5 bin dolardan satılmak suretiyle yaklaşık 370 milyon dolar kâr öngörüyordu. O zaman da ifade ettik, dedik ki bunun en kârlısı bu projeyi kendi imkanlarımızla yapmak" ifadelerini kullandı.

2022'den beri faizlerin arttığını dile getiren Özbek, "Fakat Mayıs 2022’den bugüne kadar olan gelişmeler bizi ikinci modele yaklaştırmıştır. Bankalar Birliği’ne ödediğimiz faizde yükselme, bayağı büyük bir değişim oldu. Yüzde 15’ten yüzde 51 oranına kadar çıktı. Şu an için yılda 35 milyon dolar faiz öder hale geldik. Yapılandırma anlaşmasının içinde olduğumuzu, borçlanma yasağımız olduğunu, Galatasaray’ın bugünkü mali yapısını, Türkiye’deki ekonomik koşulların nereden nereye geldiğini düşünürsek bunun Galatasaray tarafından yapılmasının mümkün olmadığını görürsünüz. Bizim sizden istediğimiz yetki, Galatasaray’ı riske sokma yetkisi değildir. Bugüne baktığımızda, Florya’nın yeni raporunda edilecek kâr 434 milyon dolar olacak" dedi.

'UEFA DEVAMLI TEPEMİZDE'

Öncelikler Bankalar Birliği'ne olan borcun kapatılması gerektiğini belirten Dursun Özbek, şunları söyledi:

"Hasılat paylaşımı modelinde bizim hazırladığımız ihale şartnamesinde Galatasaray’a bir ön ödeme yapılmasını önerdik. Bizim öncelikle 2.3 milyar TL mertebesindeki Bankalar Birliği borcumuzun kapatılması lazım. Arsa üzerindeki ipoteğin kaldırılması lazım ki burada yapılacak imalatın satışı mümkün olsun. Bu parayı ödediğimizde sadece Florya değil bütün gayrimenkullerin üzerindeki ipoteklerden çıkıyoruz. UEFA devamlı tepemizde. Negatif öz sermaye durumundayız şu anda. Bunu düzeltin diyorlar bize. Yapamazsak büyük ihtimalle cezaya muhatap olacağız. Bunu düzeltmenin yolu da alacağımız hasılat paylaşımı modelinde alacağımız avanstan geçiyor. Biz öyle bir kültürden geliyoruz ki esareti, pranga altında olmayı hiçbir zaman kabul etmemiş bir neslin insanıyız. Ben bir Galatasaraylı olarak bu prangadan çıkmak istiyorum." 

'FLORYA’NIN GETİRİSİYLE GALATASARAY’IN TESİSLEŞMESİ TAMAMLANACAK'

Aslantepe Vadisi projesine de değinen Özbek, "Aslantepe Vadisi Projesi, Florya’dan sonra en büyük ve en önemli proje. Burası İstanbul’un kalbi. Buranın intifa hakkı bize verildi. İmar planımız hazır. 10 bin kişilik basketbol sahamız, voleybol ve diğer branşlara hizmet edecek salonlar olacak. Buranın maliyeti yaklaşık 5 milyar TL. Spor salonlarının isim haklarını pazarlamak mümkün. Florya, Galatasaray’ın motor projesi. Florya’nın getirisiyle Galatasaray’ın tesisleşmesi tamamlanacak. İstediğimiz yetkinin içinde bu var. Tüm projelerden gelecek konsolide net nakit akışı 18.6 milyar TL olup 2.3 milyar TL’lik Bankalar Birliği’nin ödenmesinden sonra oluşturulacak fonun da 16.3 milyar TL olması beklenmektedir" dedi.

'SAVAŞLARIN HİÇBİRİNDEN ÇEKİNMİYORUZ'

Sarı-kırmızılı camiaya seslenen Özbek, "Galatasaray’ın başarılarını, gelişmelerini çekemeyen, kıskanan rakiplerimiz var, düşmanlarımız var. Onların hepsiyle savaşıyoruz. Bu savaşların hiçbirinden de çekinmiyoruz. Bileğimizi bükemediklerini de zaten gördünüz. Bizi yıkacak tek savaş, içerideki savaş olur. İçeride birbirimizi yıpratmadan, destek olarak bu süreci geçelim. 5. yıldıza giden 25. şampiyonluk yolunda bize olan desteğinizi esirgememenizi rica ediyorum. Bugün bu yetkileri alırsak Galatasaray için bambaşka bir geleceğe imza atacağımızı düşünüyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

YÖNETİME YETKİ VERİLDİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, toplantıda revize de edilen önerge, oy çokluğuyla kabul edildi.

Kulüp yönetimine, genel kurul üyelerinden; Florya Metin Oktay Tesisleri arazisi, Mecidiyeköy binası, Kemerburgaz'da inşaatı devam eden yeni kamp tesisleri, Büyükçekmece arazisi ve Ali Sami Yen Spor Kompleksi tesislerinde faaliyetlerin yürütülmesiyle ilgili hukuki işlem ve tasarrufların gerçekleştirilmesi bakımından 31 Mayıs 2026 tarihine kadar yetki verildi.

Genel kurulda yapılan oylamada verilen yetkiden dolayı teşekkür eden Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, "Gayrimenkullerimiz çok önemli ve bize emanet. Kendi malımıza verdiğimizden daha fazla değer vereceğiz. Verdiğiniz yetkiden dolayı teşekkür ederiz" dedi.

(SPOR SERVİSİ)