Garo Paylan: Cumhurbaşkanı artık emlakçılığa mı başladı?

Meclis’te 2021 bütçesine ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Temim Bin Hamed Al Sani arasında imzalanan anlaşmaları eleştirdi. İktidarın Türkiye’yi iflasa sürükleyeceğini belirten Paylan, “Bir özel mülkün satışına bir cumhurbaşkanı aracılık edebilir mi? Bir ülkenin cumhurbaşkanı emlakçılık yapabilir mi?” diye sordu.

Abone ol

ANKARA - HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 2021 yılı bütçesine ilişkin değerlendirme yaptı. İktidarın bütçe tercihlerini eleştiren Paylan, “Bütçeler tercihleri içerir. 2021 yılı bütçesinde de iktidar tercihlerini Saraylardan, yandaşlardan ve savaşlardan yana kullanmıştır. İktidar toplumsal taleplere cevap vermemiştir veya verememiştir” dedi.

‘ÖNERGELERİ REDDETTİLER’

Emeklilikte Yaşa Takılanlar, ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili önerge verdiklerini, kaynak olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini belirten Paylan, “Oysa kaynak vardı. ‘Yalnızca depoda tutulan S-400 füzelerini Rusya’ya iade ederek, 200 bin öğretmenin atamasını yapabiliriz’ dedik. ‘Gençlerin KYK’ya olan borçlarını silelim’ dedik. ‘Kaynak yok’ dediler. Oysa kaynak vardı. Sadece yandaşlara ödenen köprü ve otoyol garanti ödemelerini durdursak, Kredi Yurtlar Kurumuna borçlu bütün gençlerin borçlarını silebilirdik. Bunun gibi başka pek çok önerge verdik. Bütün bunları reddettiler. Çünkü onların derdi sarayları, yandaşları ve güvenlikçi politikaları. Halkın derdinden kopuk bir iktidarla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

‘ASGARİ ÜCERT VERGİDEN MUAF 4 BİN TL OLMALI’

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını, partisinin asgari ücret önerisinin vergiden muaf net 4 bin TL olduğunu belirten Paylan, “En azından bir evde iki kişi çalışsa, yoksulluk sınırına ulaşıp temel ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Asgari ücretin radikal bir şekilde artırılması gerekiyor. Bu konuda gerekli mücadeleyi vereceğiz” dedi.

Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesinin Katarlılara satışının yapılmasını da eleştiren Paylan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

BU İKTİDAR TÜRKİYE’Yİ İFLASA SÜRÜKLEYECEK: Kasayı tükettiler. Merkez Bankası’nı tükettiler. Ülkenin birçok varlığını satıp tükettiler. Şimdi evdeki gümüşleri satıyorlar. Borsa İstanbul TVF’ye devredildiğinde, uyarmıştık. “Bunlar evde kalan son gümüşleri satacaklar” demiştik. Maalesef dediklerimiz çıktı. Şu anda kasa tükenmiş durumda, elde avuçta kalan evdeki gümüşleri satılığa çıkarıyorlar. Kim alıyor? Yalnızca Katarlılar. Katarlılar şu anda Borsa İstanbul’u da maalesef haraç mezat bir şekilde alıyorlar. Gerçekten bundan utanç uyuyorum. Türkiye’nin özelleştirmelere değil kamulaştırmalara ihtiyacı var. Bu iktidar Türkiye’yi iflasa sürükleyecek.

ÖZEL MÜLKÜN SATIŞINA CUMHURBAŞKANI ARACILIK EDEBİLİR Mİ? Diğer bir çarpıcı fotoğraf da şuydu: Aynı karede yine Türkiye Cumhurbaşkanı ve Katar Cumhurbaşkanı vardı. Masanın bir ucunda Katarlı birisi var, diğer ucunda Ferit Şahenk vardı. Neymiş anlaşmanın konusu? İstinye Park Katarlı birisine satılıyormuş. Ben böyle bir fotoğrafı ömrümde görmedim. Bir cumhurbaşkanı bir emlağın satışına aracılık yapıyor. Düşünebiliyor musunuz? İstinye Park’ın Katarlılara satışına, bir cumhurbaşkanı aracılık ediyor, başında bekliyor ve alkışlıyor. “Sayın Cumhurbaşkanı artık emlakçılığa mı başladı?” diye sormak istiyoruz. Bir özel mülkün satışına bir cumhurbaşkanı aracılık edebilir mi? Ferit Şahenk’e, Doğuş Holding’e ait bir özel mülkün katarlılara satışına bir cumhurbaşkanı aracılık ediyor. Bir ülkenin cumhurbaşkanı emlakçılık yapabilir mi? Emlak aracılığı yapabilir mi? Bundan dolayı büyük bir şaşkınlık yaşıyorum. (DUVAR)