Gazeteciler telsiz sesleri arasında yargılandı

Afrin harekatıyla ilgili sosyal medya paylaşımları hakkında açılan ve gazetecilerin de yargılandığı davaya devam edildi. Sanık avukatları, duruşma salonundaki polis telsizi seslerinin adil yargılamayı ihlal ettiği belirtti. Avukatların yaşananların tutanağa geçirilmesi talebi ise reddedildi.

Abone ol

DUVAR - Gazeteciler ile HDP yöneticilerinin Afrin harekatıyla ilgili paylaşımları nedeniyle yargılandığı davaya bugün devam edildi. Avukatlar, duruşma salonundaki polislerin telsizlerin sesi açmasının, adil yargılama hakkını ihlal ettiğini belirterek, durumun tutanağa geçirilmesini istedi. Mahkeme başkanı, telsiz sesi duyulmadığını söyleyerek talebi reddetti.

Artı Gerçek'in haberine göre, Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş, gazeteci Hayri Demir, insan hakları savunucusu Nuray Çevirmen ile HDP'lilerin de içinde olduğu 11 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı davanın ikinci duruşması Ankara 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sinan Sinan Tartanoğlu, Hürtaş ve Demir'in gazeteci arkadaşları ile HDP Ankara İl Örgütü yöneticilerinin de takip ettiği duruşmada, mahkeme heyeti ilk olarak sosyal medya paylaşımlarının tarihlerinin tespiti için emniyetten istenen belgenin geldiğini duyurdu. Ardından sanıklar söz aldı.

Emniyetten gelen belgeleri henüz görmediğini belirten Sibel Hürtaş, sadece iddianameye konu olan tweet'lerin dosyaya konulduğunu, ancak lehte ve aleyhte tüm delillerin toplanması gerektiğini ifade ederek, diğer paylaşımlarının da dosyaya eklenmesini istedi.

'PAYLAŞIMLARIM GAZETECİLİK FAALİYETİDİR'

Gazeteci Hayri Demir de dosyaya eklenen belgeye göre, yaptığı paylaşımların Afrin harekatından önce olduğunu söyledi. Harekat öncesi paylaşımları nedeniyle yargılandığını belirten Demir, paylaşımların haber bilgileri olduğunun dile getirdi. Demir, "Yapılan paylaşımlar gazetecilik faaliyetleri kapsamındadır" dedi.

'YAPTIĞIM TEK ŞEY BARIŞ İSTEMEKTİ'

"Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanan Lezgin Tekay ise paylaşımlarında herhangi bir örgütün ismi ya da sembolünün yer almadığını belirtti. Tekay, "Yaptığım tek şey barış istemekti" diye konuştu. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerini talep etti.

Sanıklar savunma yaparken mahkeme heyeti başkanı Muhammet Karaca'nın sık sık sözlerini kestiği ve beyanlarını tutanağa geçirmediği görüldü. Ardından avukatlar adına ortak beyanda bulunan Nuray Özdoğan, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarını ve dosyaya gelen belgeleri incelemek için ek süre talep etti.

MAHKEME BAŞKANI: TELSİZ SESİ DUYMADIK

Avukat Arkın Hürtaş, usule ilişkin söz almak istedi. Ancak mahkeme başkanı, dinlemeden kararı açıkladı. Diğer avukatlar da "Savunma hakkı kısıtlanıyor" diyerek hakimi eleştirdi.

Bunun üzerine söz alan Hürtaş, duruşma salonunda polislerin telsiz seslerinin geldiğini, bunun adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu belirterek, durumun tutanaklara geçirilmesini istedi. Mahkeme başkanı Karaca duruşma salonunda telsiz sesi duyulmadığını tespit ettiklerini söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 22 Ocak 2019 tarihine erteledi.