Gazeteciler uyardı: 'Avrupa'ya vize sorunu gazetecilerin haber alma hakkını engelliyor'

AB ülkelerinin vize kısıtlamasına gitmesi, gazeteci örgütlerinin tepkisine neden oldu. Uygulamanın sistematikleştiğine değinen gazeteciler haber alma hakkının engellendiğini belirtiyor.

Abone ol

DUVAR- Schengen ülkelerinin Türkiye'ye yönelik vize kısıtlamaları gazetecilerin haber alma hakkını engelliyor. Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) 17 Temmuz'da yayınladığı açıklamada gazetecilere uygulanan sistematik engellerden endişe duyulduğu belirtildi.

Gazeteci Banu Tuna, Yetkin Report'ta yayınlanan yazısında, EFJ'nin açıklamasına yer verdi, kısıtlamaların tüm meslekler için ciddi sonuçlar yarattığını ancak gazeteciler açısından "ifade özgürlüğünün ve haber alma hakkının engellenmesi" anlamına geldiğini belirtti. Tuna'nın "Gazeteciler uyardı: Avrupa’ya vize sorunu büyüyor" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) çatı örgütü Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), 17 Temmuz’da bir açıklama yayımlayarak, Schengen ülkelerinin Türk gazetecilere yönelik vize uygulamalarını sert bir dille eleştirdi. Türk gazetecileri ve vatandaşlarının Schengen Bölgesi dahil 27 ülkeye vize başvurularında giderek artan sınırlamalara maruz kaldığına işaret eden EFJ, vize uygulamalarındaki 'sistematik engeller7den ciddi endişe duyduğunu belirtti.

Açıklamada şöyle deniyordu:

'AB’ye üye ülkelerin Türk gazetecilerin vize başvurularına yönelik sistematikleştiği iddia edilen engellemelerden ciddi endişe duymaktayız. İş için sıklıkla yurt dışına seyahat eden gazetecilere sadece kısa süreli vizeler verildiğini ve bu suretle gazetecilerin her seferinde yeniden vize başvurusu yapma zorunda bırakılmalarını gözlemlemek alarm vericidir. Bu külfetli ve mali açıdan sürdürülebilir olmayan durumun ele alınması gereklidir.'

Vize başvurusunda bulunup ret alan Türk vatandaşı gazetecilerin sayısının dikkat çekici seviyede arttığını vurgulayan EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli de, 'Büyükelçilikleri, Türkiye’deki gazetecilere yönelik ayrımcı yaklaşımlarını düzeltmeye çağırıyoruz. Önyargılarla gazetecileri engellemeyin' diyor.

TÜRKİYE’YE RET ORANI YÜZDE 50

EFJ bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissetti çünkü Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranı geçen yıl yüzde 15 iken bu yıl yüzde 50’ye yükseldi. Elbette söz konusu oran sadece gazetecileri değil, hangi meslekten olursa olsun tüm Türkiye nüfusunu temsil ediyor. Öğrenciler üniversitelerine gidip eğitim alamıyor, meslek profesyonelleri uluslararası toplantılara katılamıyor, oyuncular biletleri çoktan satılmış gösterilerinde sahneye çıkamıyor, müzisyenler konserlerini iptal etmek zorunda kalıyor, akademisyenler çalışmalarını yürütemiyor, edebiyatçılar imza günlerine katılamıyor, gazeteciler de haber peşinde özgürce koşamıyor.

Kaç yabancı dil bilirseniz bilin, başvurduğunuz ülkeye kaç kez gitmiş olursanız olun, hatta kaç yıl bir Schengen ülkesinde yaşamış olursanız olun, ne kadar ünlü ve başarılı olduğunuzdan, banka hesabınızda bulunan paradan da bağımsız geri çevriliyorsunuz.

Almanya’ya sorsanız, 'Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’dekinden daha fazla vize vermiyoruz' deniyor. Ama başvuru sayısını, kaç kişinin reddedildiğini, başvuruların neye göre reddedildiğini açıklamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyu 'siyasi şantaj' olarak izah ediyor. Bu arada Türkiye’den AB ülkelerine yapılan iltica talepleri artarken, Erasmus programıyla giden 17 yaşında lise öğrencileri bile sığınma hakkı istiyor.

HABER ALMA HAKKININ ENGELLENMESİ

Mesele gazetecilerin engellenmesine gelince, 'siyasi şantaj'dan çok daha ciddi sonuçları olabilecek bir sorun var: İfade özgürlüğünün ve haber alma hakkının engellenmesi!

Oysa AB gazetecileri her tür baskıdan koruyacağına söz vereli daha bir yıl bile olmadı. AB Komisyonu, Eylül 2022’de 7Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası (EMFA)' adı verilen yeni yasa tasarısını kamuoyuyla paylaşmış, Avrupa Komisyonu İç Pazar Komiseri Thierry Breton, 'Bütün gazetecilere şu mesajı vermek istiyoruz: Gazeteciler daha iyi korunacak ve her cepheden onların işlerini bağımsız yapmalarını engelleyen saldırılara karşı da onları koruyacağız' demişti.

Bugün ise hemen her gün başvurusu reddedilen bir gazetecinin haberini alıyoruz. Aralarında BBC gibi uluslararası kuruluşlara çalışan meslektaşlarımız da var, küçük bütçeler ile bağımsız habercilik yapmaya çalışan gazete ve televizyonların muhabirleri de." (HABER MERKEZİ)