Gazetecilere 'yeni suç': Darbeye zemin hazırlamak

Gazeteciler için kolaylıkla mahkum olup cezaevine girmeye neden olabilecek genel ve muğlak suçlamalara bir yenisi eklendi: “Haber yapmak suretiyle darbeye zemin hazırlamak.” 

Abone ol

DUVAR - 22 Temmuz Cuma sabahı, saat 06.30’da çalınan kapılarını açan gazeteciler karşılarında, elinde arama kağıdı ile polisi buldu. Arama kağıdında “Haber yapmak suretiyle darbeye zemin hazırlamak”, “FTÖ-PDY örgütüne üye olmak” suçlamaları yazılıydı. Evrensel'den Fatih Polat'ın haberine göre, O sabah, Rota Haber, Subuo Haber, Aktif Haber, Haberdar, Merkür Haber’de çalışan 31 kişiyi kapsayan bir operasyon yapıldı.

GÜLEN KİTABI ARADILAR

haberdar editörü Volkan Koç da, sabah evi basılarak alınan isimler arasında. Sol görüşlü olduğunu belirten gazeteci, 22 Temmuz sabahı gelen polisin arama kağıdında, ‘Haber yapmak suretiyle darbeye zemin hazırlamak’ ve ‘FTÖ-PDY örgütüne üye olmak’ yazdığını söyledi. Arama yaparken kendisine “Fethullah Gülen kitapları var mı?”, “Sızıntı dergisi var mı?” soruları sorulduğunu anlatan Koç, adli kontrol uygulamasıyla bırakıldığını anlattı. O gün evi basılanlar arasında Haberdar sitesinin editörü Volkan Koç, Muhasebeci İsa Siyi, sitenin teknik işlerinden sorumlu Yasin Yılmaz da varmış. Polisler Volkan Koç’un evinde yaptıkları arama sonucunda Gülen’e ait bir kitap ya da dergi bulamamışlar. Ancak Abdullah Öcalan kitaplarına el koymuşlar.

2 KİŞİ TUTUKLANDI

İfadeler alındıktan sonra 23 kişi savcılıktan serbest bırakılırken, 3 kişi tutuklama talebiyle, 5 kişi de adli kontrol uygulaması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme süreci sonunda 2 kişi tutuklandı, 5 kişi de adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Volkan Koç da, çıkarıldığı İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol uygulaması ile serbest bırakıldı. Gazeteciliğe 2009 yılında Taraf gazetesinde başlayan Volkan Koç, ardından T24, Vatan ve Akşam gazetelerinde çalışmış. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun olan Koç, son olarak da gözaltına alındığı Haberdar’da editör olarak görev yapıyordu.

‘DARBE HABERİNİ İLK BEN YAPTIM’

Volkan Koç, avukatı aracılığıyla karşılaştığı suçlamalara itiraz edeceğini belirtirken, darbenin haberini ilk yapan gazeteci olduğunu da ifade ederek şöyle konuştu: “Tesadüf eseri denk geldiğim askerlerin insanlara ve arabalara saldırdığını görünce videoya çekmeye başladım ve haberini yaptım. Haliyle ilk ben servis ettim bu haberi. Başbakan çıkıp ‘Evet kalkışma var’ diyene kadar kimse bana inanmadı. Hatta bana küfür ve tehdit mesajları atıldı. Ondan sonraki süreçte ise benim ‘FETÖ’cü’ olduğum dedikoduları yayıldı. Hedef gösterme sonrasında işimden ayrıldım. Karakter suikastına uğradım. Bugün işsizim. Sonrasında gözaltı geldi. Serbest kaldım ama uğradığım haksızlık ise cabası. Normal bir ülkede ‘ödüllendirilmem’ gerekirken, ‘darbeye’ zemin hazırlayan bir ‘terörist’ oldum.” (Kaynak: Evrensel/Fatih Polat)