Gazetelerden Kürtçe sayfalar kaldırılıyor

Sayfalarında Kürtçe'ye de yer veren yerel gazeteler Basın İlan Kurumu'nun yeni yönetmeliğine göre bu uygulamayı sona erdirmek durumunda kaldı. Çünkü Türkçe dışında yayın yapan gazetelere ilan desteği 1 Ocak'tan itibaren kesiliyor.

Abone ol

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararnamelerle onlarca gazete, televizyon, dergi ve radyo kapatılırken, yerel gazeteler de OHAL nedeniyle Kürtçe sayfalarını kaldırmak zorunda kaldı.

Basın İlan Kurumu'nun yeni yönetmeliğine göre, haklarında terörle mücadele kapsamında dava açılan gazeteciler, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'nden resmi ilan alan yerel gazetelerde istihdam edilmeyecek. Yerel gazetelerin ana gelir kaynağı olan resmi ilanları almaya devam edebilmesi için hakkında dava açılan muhabirin beş gün içinde kadrodan çıkarılması şart koşuluyor. Gazetenin imtiyaz sahibi hakkında terörle mücadele yasası kapsamında dava açılması halinde ise gazetenin yayını durdurulabiliyor.

Faruk Balıkçı'nın Journo'da yayınlanan haberine göre, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe, “Gazetelerin asgari yüzölçümü içerisinde yer alan özel ilan ve reklamlar dışındaki her türlü yazı metnini Türkçe yayınlaması zorunludur’’ şartı da konuldu.

'ÇÖZÜM SÜRECİNDE UMUTLANMIŞTIK AMA...'

Diyarbakır’da çıkan yerel gazetelerden Tigris çözüm süreci ile birlikte üç yıldan beri bir sayfasını Kürtçe haberlere ayırıyordu. Yeni yönetmeliklerle birlikte bu sayfasını yayınlamama kararı aldı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin, “Kürtçe haber yazımı konusunda profesyonelleşmek için hazırlık yaptık ve Kürtçe haberleri iki sayfaya çıkartacaktık. Ancak haberlerin Kürtçe ve Türkçe olarak yer alması istendiği için bu uygulamayı erteledik” dedi.

Tedbir olarak şimdiden Kürtçe sayfaları gazetelerinden çıkardıklarını belirten Özgür Haber Genel Yayın Yönetmeni Engin Öztürk ve Yenigün Genel Yayın Yönetmeni Mesut Figançiçek de, Kürtçe haberlerin okuyucudan olumlu tepkiler aldığını, OHAL kaldırılınca tekrar Kürtçe sayfalara yer vermek istediklerini söyledi.