Gaziantep'te esnaf dertli: Paket servisiyle karın doymuyor

Gaziantep’te korona virüsü salgını, hizmet sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Mutfağıyla ünlü kentte restoran ve lokantalar bir bir kapanırken faaliyetteki işyerlerinde personel sayısı yüzde 10’a kadar düştü.

Abone ol

Ali Vefa Yurdal

GAZİANTEP- Korona virüsü salgını nedeniyle Gaziantep’teki birçok restoran ve lokanta kapanma noktasına geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte sadece paket servis hizmeti veren işyerlerinde cirolar ciddi oranda düştü. İşletmesini ayakta tutmaya çalışan iş veren, personel sayısında azalmaya giderken kentte işsizlik her geçen gün artıyor. Açıklanan esnaf paketini yetersiz bulan işyerleri, önümüzdeki günlerde daha büyük açmazlara gireceklerini söylüyor.

'26 İŞÇİ ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK'

Faruk Kılıçoğlu

Pandemi nedeniyle personel çıkarmak zorunda kaldığını belirten İşletmeci Faruk Kılınçoğlu, “Pandemiden önce bizim işlerimiz çok iyiydi. Yerli ve yabancı turistimiz vardı. Ekmek bazında ortalama 1400-1500 tane ekmek yani dürüm satıyordum. Şu anda bu paket işi bizi ciddi şekilde geriletti. 31 tane personelim vardı 26’sını çıkarmak zorunda kaldık. Ekmek sayısı 150-200’ düştü. Kendimizi geçtik personelimizi düşünüyoruz. Mesela, bir fabrikada 3 bin tane çalışan var hepsi bir arada çalışıyor. Bunlardan bulaşmıyor mu? Bulaşıyor. O zaman fabrikaları kapat. Restoranlar, lokantalar bence kapatılmaması lazımdı. Paket servisiyle karın doymuyor" şeklinde konuştu.

'İŞÇİLERİN PARASINI ÖDEYEMİYORUZ'

Yaşanan olumsuzluklardan ötürü işçi sayısında düşüşe gittiği söyleyen bir restoran sahibi, "Bu durumlar personellerimizi işten çıkarmamıza neden oldu. 6 eleman çıkarttım. Gaziler caddesi, otobüsler, AVM’ler  tıklım tıklım. Çok mağdur durumdayız. İşçilerimizin parasını, aylıklarımızı veremiyoruz. En çok etkilenen sektör zaten yemek sektörü oldu. Çalıştığımız kasap, manav mağdur durumdalar. Yüzde 90 iş düştü. Yetkililer yasak getirecekse toplu bir yasak getirsin. Çok kötü yerlere gidiyoruz” dedi.

'BİR ÇÖZÜM BULUNMALI'

Mehmet Ali Baltalıoğlu

Müşteri sayısındaki azalmadan dolayı düşük yevmiye aldığını söyleyen Restoran İşçisi Mehmet Ali Baltalıoğlu, “Önceden insanlar gelip yemek yiyordu. Şimdi iş yok, düşük yevmiye alıyoruz. İş verene ne diyeceksin, 10 kişi çalışıyorduk tek kişiye düştük. Gidip hırsızlık mı yapalım? Bir sene oldu daha bir çözüm bulunmadı” diyerek tepki gösterdi.

'BİRÇOK ESNAF BATTI'

Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, “Üniversite civarındaki dükkan kiraları çok yüksek olduğundan birçok esnaf battı. Bu süreç sektörümüz açısından çok ağır oldu. Çünkü esnaf para kazanamayınca 10-15 bin lira kirayı nasıl ödesin. Bu salgının ülkemizi ve dünyayı nasıl etkilediği ortadadır. Dondurma veya tatlı yemek keyif işi olduğundan hafta sonu yasakları satışları tamamen bitirdi. Ayrıca sıcak satış yapamıyoruz, evlere sipariş tarzı çalışılıyor. Fırınlarda sıcak ekmek satışı nasıl serbestse bizim sektörümüzde de sıcak satışın serbest olmasını istiyoruz” dedi.