Gaziantep'ten 100 bin Suriyeli El Bab'a gönderilecek
Altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Gaziantep'te yaşayan 100 bin Suriyeli mültecinin El Bab'a gönderilmesi planlanıyor.
DUVAR - Suriye'de dün tamamlandığı açıklanan Fırat Kalkanı Harekatı'yla IŞİD'den alınan El Bab'ın yaşanılabilir hale getirilmesi amacıyla çalışmalara başlanıyor. Altyapı çalışmalarının tamamlanarak yaşanılabilir düzeye getirilecek El Bab'a, savaş sırasında göç ederek Gaziantep'e gelen Suriyelilerden 100 bininin gönderilmesi planlanıyor.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak başkanlığında geçen hafta Gaziantep Valiliği'nde düzenlenen toplantı ile El Bab'ın yaşanılabilir hale getirilmesi için yapılacak çalışmalar ele alındı. Bu amaçla çalışma heyeti oluşturuldu.
Valilik, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yapılacak çalışmayla El Bab'daki enkaz ve molozlar, kaldırılarak savaşın izleri silinecek. Temizlik çalışmalarının ardından Gaziantep'ten buraya gidecek olan ekipler tarafından alt ve üst yapı çalışmaları yapılacak.
Bu çalışmaların ardından mültecilerin bir bölümünün El Bab'a gönderilmesi hedefleniyor.
CERABLUS'A 50 BİN KİŞİ DÖNDÜ
Geçen yıl başlatılan çalışmalar kapsamında Gaziantep'in Karkamış ilçesine komşu Cerablus'ta da Gaziantep'ten giden ekipler yoğun çalışmalar yaptı. Burada altyapı çalışmalarını yaparak kentin elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlara ulaşmasını sağlayan ekipler, okul ve hastane gibi binaları da restore ederek yeniledi. Cerablus'ta aynı zamanda insanların yemek ihtiyaçlarının karşılanması için de fırın ve aşevleri oluşturuldu. Bu bölgede yapılan çalışmaların ardından savaş sırasında evlerini terk ederek Gaziantep ve çevre kentlere yerleşen 50 bin civarında Suriyeli de yeniden Cerablus'a döndü.
Suriye iç savaşının ardından evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, sınıra yakın kentleri tercih etti. Halep ve ilçelerinden ayrılan 100 bini El Bab ve çevresindeki köylerde yaşayanların oluşturduğu 400 bini aşkın Suriyeli de, ülkeleri ve evlerine en yakın kentler olan Kilis ve Gaziantep'e geldi. Savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen Suriyelilerin yaklaşık 40 bini kamplarda kalırken, geri kalan kısmı ise kent merkezinde kendi kiraladıkları evlerde yaşam sürmeye başladı. Gaziantep'e gelmeleri ve ülkelerindeki savaşın sürmesi nedeniyle artık yeni yaşamlarına adapte olan Suriyelilerden ekonomik durumu iyi olanlar kentte 900'ü aşkın işletme açarak, kendi işlerini yapmaya başladı.
(DHA)