Gazze'de 37 bini aşkın ölü: 'Ateşkes sağlanmazsa bir nesil kaybolacak'

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmazsa bir neslin yok olacağı uyarısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, kendisinin duyurduğu 3 aşamalı Gazze'de ateşkes anlaşması önerisine Hamas'ın şu ana dek imza atmadığını belirterek, "Hamas'a baskı yapmaya devam edeceğiz" dedi. ABD Başkanı Biden, İtalya'da düzenlenen G7 Lliderler Zirvesi marjında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında Gazze'deki son duruma ilişkin bir soruyu yanıtladı.

AA'nın aktardığına göre, Hamas'ın Gazze'de ateşkes ile ilgili bazı değişiklik taleplerini de içeren dönüşü hakkındaki düşüncesi sorulan Biden, sürecin devam ettiğini ve nihai bir cevabının olmadığını söyledi. Biden, "Bir anlaşma önerisi ortaya koydum ve bu öneri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, G7 ve İsrail tarafından desteklendi. Şu ana dek en büyük engel Hamas'ın bunu imzalamayı reddetmesi ki kendileri daha önce bunun bir benzerini sunmuşlardı. Sonuç verip vermeyeceğini göreceğiz. (Hamas'a) Baskı yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

'UMUDUMU KAYBETMEDİM'

Öte yandan Biden, G7 Liderler Zirvesi marjında katıldığı bir başka etkinlikte, Gazze'de ateşkesle ilgili kendisine yöneltilen bir soruya, ateşkes anlaşmasına varılacağı konusunda emin olmadığını belirterek, "Ancak umudumu kaybetmedim. Hamas adım atmalı" değerlendirmesinde bulundu.

KUDÜS SEYYİLERİ: İSRAİL KENTLERİ HEDEF ALINDI

Öte yandan İslami Cihad Hareketi’nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri, "İsrail'in sivillere karşı işlediği suçlara tepki olarak Gazze Şeridi'ne komşu şehir ve yerleşim birimlerinin füzelerle vurulduğunu” bildirdi. Kudüs Seriyyeleri, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Aşdod ve Aşkelon şehirlerini ve Mefilsim, Niram ve Sderot yerleşim birimlerini füzelerle bombaladık. Bombardıman, Siyonist düşmanın Filistin halkına karşı işlediği suçlara tepki olarak yapıldı" ifadelerini kullandı.

Yedioth Ahronoth gazetesi, Gazze'den Aşkelon da dahil olmak üzere İsrail’in güneyindeki bölgeleri hedef alan füze saldırısı düzenlendiğine dair son dakika haberleri geçti.

'GAZZE'DE BİR NESİL KAYBOLACAK'

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmazsa bir neslin yok olacağı uyarısında bulundu. Lazzarini, X hesabından yaptığı açıklamada, çatışma ve savaşlarda ilk ve en çok acı çekenlerin çocuklar olduğuna dikkati çekerek Gazze'de de durumun farklı olmadığını belirtti.

Çocukların dünyanın hiçbir yerindeki hiçbir çocuğun görmemesi, yaşamaması gereken şeyler yaşadığına işaret eden UNRWA Genel Komiseri, çok fazla kişi öldüğünü ve yaralandığını, hayatta kalanların ise derin bir travma yaşadığını kaydetti.

İsrail saldırıları sonucu çocukların okullarının yıkıldığını ve bütün bir eğitim yılını eğitim ve oyun olmadan kaybettiğini ifade etti. Saldırıların Gazze'deki çocukların çocukluklarını çaldığını belirten ve ateşkes çağrısında bulunan Lazzarini, Gazze'de ateşkes olmazsa bir neslin kaybolacağı uyarısında bulundu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 517'si çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 232 Filistinli öldürüldü, 85 bin 37 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)