Gazze'de can kaybı 42 bin 300'ü aştı: 'İsrail'in çadırlara saldırısı dünyayı derinden sarsmalı'

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Ekim 2023'ten bu yana en az 42 bin 344 kişinin öldüğünü duyurdu. BM ve Fransa, durumdan duydukları endişeyi dile getiren açıklamalar yaptı.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen saldırılarda yaşanan can kayıpları hakkında açıklama yaptı. Buna göre, bir yılı aşkın süredir İsrail'in saldırılarında yaşanan can kaybı 42 bin 300'ü aşarak 42 bin 344'e yükseldi; yaralı sayısı ise 99 bin 13 oldu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde saldırılarını yeniden yoğunlaştıran İsrail güçleri, son saldırılarında Gazze Şeridi'nde en az 40 Filistinliyi öldürdü. Filistinli sağlık yetkilileri, en az 11 kişinin İsrail'in kuzeyde, Gazze Şeridi'ndeki sekiz mülteci kampından en büyüğü olan Cibaliya'da düzenlediği saldırılarda öldüğü bilgisini verdi. İsrail'in güneydeki Han Yunus kentinin doğusundaki Bani Suheyla bölgesinde bir evi hedef aldığı saldırısında da 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

'YERİNDEN EDİLEN HERKESİN GÜVENLE EVİNE DÖNME HAKKI VAR'

İsrail ordusu, Gazze kentindeki Sabra bölgesinde üç eve de hava saldırısı düzenledi. Gazze'deki yerel acil durum servisi, enkazdan iki kişinin cansız bedenlerini çıkardıklarını bildirdi. Saldırı sırasında evlerde bulunduğu düşünülen 12 kişiyi kurtarmak için çalışma başlatıldı. Gazze Şeridi'nin iç kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda da beş kişi yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Gazze'deki duruma ilişkin bugün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun 'kuzey Gazze'yi Gazze Şeridi'nin geri kalanından tamamen koparıyor' gibi göründüğünü bildirdi. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Gazze'deki heyet başkanı Adrian Zimmerman da Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalar ve İsrail'in tahliye emirleri devam ederken, 'ailelerin sevdiklerini kaybettiklerini, hayal edilemez bir korku, akıl karışıklığı ve yorgunluk yaşadığını' anlatarak, "İnsanlar daha fazla tehlike ile karşı karşıya kalmadan güvenlik bir şekilde kaçabilmeli" değerlendirmesinde bulundu. Zimmerman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasta ve engelliler de dahil çok sayıda kişi ayrılamıyor ve uluslararası insancıl hukukun koruması altında olmaya devam ediyorlar. Zarar görmediklerinden emin olmak için tüm olası önlemler alınmalı. Yerinden edilmiş her bir kişi, güvenle evine dönme hakkına sahiptir."

UNICEF: BU KORKUNÇ ŞİDDETE HEMEN SON VERİLMELİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da İsrail'in Gazze'de hastane bahçesindeki, yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını bombalamasının dünyayı derinden sarsması gerektiğini belirtti. UNICEF, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından, İsrail saldırılarına ilişkin mesaj paylaştı. Mesajda, "Bugün ekranlarımız bir kez daha çocukların öldürüldüğü, yakıldığı, ailelerin bombalanmış çadırlardan kaçmaya çalıştığı görüntülerle doldu" ifadeleri yer aldı. Bu görüntülerin dünyayı derinden sarsması gerektiği kaydedilen mesajda, çocuklara yönelik bu korkunç şiddete hemen son verilmesi istendi.

Mesajda, İsrail'in peş peşe hastane ve bir okula yaptığı bombalama sonucu 15 çocuğun öldüğü, bunun Gazze'de güvenli hiçbir yer olmadığını tekrar gösterdiği kaydedildi. İsrail ordusu, dün sabah erken saatlerde Gazze'nin merkezindeki Aksa Şehitleri Hastanesi yerleşkesinde, yerinden edilmiş sivillerin kaldığı çadırlara düzenlediği saldırıda, biri çocuk ve biri kadın olmak üzere dört Filistinli yaşamını yitirirken, 40 kişi de yaralanmıştı.

FRANSA: DURUMUN CİDDİYETİ KARŞISINDA ENDİŞE DUYUYORUZ

Fransa Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak İsrail ordusunun günlerdir ağır saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki durumun ciddiyeti karşısında endişe duyduklarını belirtti. Söz konusu saldırıların çok sayıda can kaybına yol açtığı belirtilen açıklamada, "Fransa, sivillerin zorla yerinden edilmesinin uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu hatırlatmaktadır" ifadelerine yer verildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya, Nusayrat ve Eş-Şati mülteci kampları ile Deyr el-Belah'ta yerinden edilen insanların sığındığı sivil altyapıları defalarca hedef alan saldırılarının sert bir şekilde kınandığı kaydedilen açıklamada, "Sivillere yönelik bu saldırılar kabul edilemez" dedi. Açıklamada, İsrail'den tüm sivillerin kalıcı bir şekilde güvenliğinin sağlanması ve halkın insani yardıma derhal ulaşmasının kolaylaştırılması talep edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)