Gazze'de can kaybı artıyor: 13 ülkeden İsrail'e 'Refah' uyarısı

İsrail'in saldırılarında ölen Gazzelilerin sayısı 35 bin 303'e yükseldi, 630 bini aşkın kişi son iki haftada Refah'tan ayrılmak zorunda kaldı. 13 ülke, ortak bir mektupla 'Refah' uyarısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde yaşanan can kayıpları artıyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre, 224 gündür devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 303'e yükseldi. Bakanlık son 24 saatte 31 Filistinlinin daha öldürüldüğü, 56 kişinin yaralandığı bilgisini verdi. Gazze Şeridi'nde yaralananların sayısı da 79 bin 261'e yükseldi.

REFAH'TAN GÖÇ ETMEYE ZORLANANLARIN SAYISI 630 BİNİ AŞTI

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun saldırılarını sürdürdüğü Refah'ta zorla yerinden edilen Filistinlilerin sayısının 630 bin geçtiğini bildirdi. Açıklamada, Refah'tan zorla göç eden Filistinlilerin Gazze'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah'a gittiği, buradaki koşulların oldukça zor olduğu ve bölgenin Refah'tan gelenlerle birlikte aşırı derecede kalabalıklaştığı belirtildi.

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN BIDEN'IN KARARINA KARŞI TASARI

Öte yandan, ABD'de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, İsrail'e silah tedarikinin hızlıca devam etmesini hedefleyen ve Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın süreci askıya almasını önleyen tasarıya onay verdi.

AA'nın aktardığına göre, ABD Temsilciler Meclisi, Kongre tarafından onaylanan İsrail'e silah tedarikinin hızlıca gerçekleşmesi ve sevkiyatın, Biden tarafından durdurulması, geri alınması veya iptal edilmesini önleyen tasarıyı 224 "evet" ve 187 "hayır" oyuyla kabul etti. Tasarı, alıkonulan silahlar İsrail'e gönderilene kadar Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin ödeneklerini keserken bugüne kadar alıkonulan tüm silah sevkiyatlarının da 15 gün içerisinde İsrail'e ulaştırılmasını öngörüyor.

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarının Kongre'de de kabul edilmesi durumunda Başkan Joe Biden tarafından veto edileceği bildirildi. ABD 8 Mayıs'ta, İsrail'e yaklaşık 250 ila 1000 kilogram ağırlığındaki bombaların tedarikini durdurulduğunu bildirmiş, Biden'ın 9 Mayıs'ta Refah'a büyük bir saldırı düzenlemesi halinde İsrail'e silah yardımlarını askıya alacağını açıklaması ise ABD'de hem Cumhuriyetçi Parti'den hem de İsrail tarafından tepki çekmişti.

13 ÜLKEDEN ORTAK MEKTUP: ABD İMZALAMADI

Dünyanın önde gelen 13 ülkesinin dışişleri bakanları ise İsrail'e ortak bir mektup göndererek Refah'a yönelik geniş çaplı kara saldırısına karşı uyarıda bulundu. G7 ülkelerinden Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere'nin yanı sıra Avustralya, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İsveç tarafından imzalandı. ABD'nin mektubu imzalamadığı ve kendi inisiyatifiyle İsrailli yetkililerle görüştüğü belirtildi.

Dört sayfalık mektupta İsrail'in Hamas'a karşı kendisini savunma hakkını desteklediklerini bir kez daha teyit eden 13 ülkenin dışişleri bakanları, Refah kentine yönelik geniş çaplı askeri saldırıya karşı uyarıda bulunarak bunun Filistinli siviller için felaket niteliğinde sonuçlar doğuracağını vurguladı. Dışişleri bakanları, ayrıca İsrail hükümetinin Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı ve giderek kötüleşen insani krizi hafifletmek amacıyla elinden gelen her şeyi yapması gerektiğinin altını net şekilde çizdi.

Bakanlar, Filistinli sivillere acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılabilmesi için İsrail'in Refah Sınır Kapısı da dahil tüm geçiş noktalarını açmasını talep etti. Mektupta İsrailli yetkililerden uluslararası yardım kuruluşları ile Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) Gazze'ye erişimine izinleri vermeleri istendi.​​​​​​​

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)