Gazze'de geçici liman: 'İnşası 60 günü bulabilir'
Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Ryder, Joe Biden'ın duyurduğu liman projesinin 60 günde sonuçlanacağını dile getirdi. Öte yandan Kassam Tugayları, İsrailli esirlerin de açlıktan etkilendiğini bildirdi.
DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD'nin Gazze sahiline insani yardımları ulaştırmak amacıyla kurmayı planladığı geçici limanın inşasının 60 günü bulabileceğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, söz konusu liman hakkındaki soruları cevapladı.
Gazze'deki geçici limanın kurulumunun bölgedeki müttefik ve ortaklarla yapılacağını belirten Ryder, limanın kurulumu için Virginia eyaletindeki 7 ulaştırma tugayından askerlerin görevlendirildiğini kaydetti. Ryder, geçici limandan yardım ulaştırılması işlemleri sırasında ABD askerinin Gazze'de sahaya inmeyeceğini belirterek, sahada güvenliği İsrail’in sağlayıp sağlamayacağı sorularına ise "Bölgedeki ortaklarımızla planlama ve koordinasyon yapmaya devam ediyoruz." yanıtını verdi.
'GÜNLÜK 2 MİLYON ÖĞÜN GÖNDERİLEBİLİR'
AA'nı aktardığına göre, geçici limanın inşası için 1000'den fazla ABD kuvvetine ihtiyaç duyulacağını söyleyen Ryder, limanın inşasının 60 günü bulabileceğini ve sonrasında Gazze'ye günlük 2 milyon öğün yardım sağlanacağını söyledi. Ryder, gazetecilerin, halihazırda zaten açlıkla mücadele eden Gazze'nin günlük 6,6 milyon öğün yiyeceğe ihtiyacı olduğu, 60 gün daha beklemek yerine niye Gazze'deki mevcut limanların kullanılmadığı yönündeki sorularını ise, "Acil yardım ihtiyacı için havadan indirme ile şu an yapabileceğimiz bu" diye cevapladı.
'YARDIM PAKETLERİ GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE ULAŞTI'
Öte yandan, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) Gazze'ye havadan 11 bin 500 öğün yemek bıraktığını belirten Ryder, ABD tarafından şu ana kadar Gazze'ye havadan atılan insani yardımların toplam 124 bin öğün yemek olduğu bilgisini paylaştı. Ryder, ABD'nin uçaktan attığı paketlerden bazılarının paraşütünün açılmaması nedeniyle 5 sivilin ölümüne ve yaralanmalara neden olduğuna ilişkin haberleri de reddederek, "Tüm yardım paketlerimizin güvenli bir şekilde yere indiğini doğruladık" dedi.
Gazze'de görgü tanıkları ve hastane kaynaklarının yanı sıra Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, uçaklardan indirilen insani yardım kutularının bazılarının insanların ve evlerin üzerine düşmesi nedeniyle 5 kişinin öldüğünü, bazı kişilerin yaralandığını belirtmişti. ABD ile Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, Umman ve Bahreyn son bir haftadır Gazze Şeridi'ne havadan yardım indirilmesine yönelik ortak operasyonlar düzenliyor.
BIDEN DUYURMUŞTU
ABD Başkanı Joe Biden, başkanların yıllık olarak Kongre ortak oturumunda yaptığı "Birliğin Durumu" (State of the Union) konuşmasında Amerikan ordusuna, Gazze sahiline geçici bir liman kurulması yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.
Geçici liman ile Gazze'ye deniz yoluyla daha yüksek miktarda insani yardımın gireceğini ancak Amerikan askerlerinin Gazze'ye ayak basmayacağını belirten Biden, "Bu geçici liman yüksek miktarda insani yardımın her gün Gazze'ye girişini mümkün kılacaktır ancak İsrail de üzerine düşeni yapmalıdır. İsrail, Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının ateş altında kalmadığından emin olmalıdır" diye konuşmuştu.
KASSAM TUGAYLARI: ESİR TAKASINDA ÖNCELİK ASKERLERİN ÇEKİLMESİ
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze halkına yönelik zorla aç ve susuz bırakma politikasından esirlerin de etkilendiğini belirtti. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde Telegram'da yayımlanan ses kaydında, İsrail'le yürütülen müzakereler, Hamas'ın bu konudaki öncelikleri ve İsrailli esirlerle ilgili bilgi verdi.
İsrail hükümetinin, müzakerelerde "aldatma ve savuşturma" yöntemine başvurduğunu kaydeden Ebu Ubeyde, Kassam Tugayları olarak arabulucularla olumlu bir alışveriş içinde olduklarını ve varılacak herhangi bir esir takası anlaşmasında da temel önceliklerinin, "saldırıların tamamen durması, İsrail askerlerin Gazze'den çekilmesi ve yeniden imar" olduğunu ifade etti.
Ebu Ubeyde, insani konulardan taviz verilmesinin söz konusu olmadığını ve bu maddeleri içermeyen hiçbir teklifle ilgilenmediklerini dile getirdi.
'İSRAİLLİ ESİRLER DE AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ETKİLENİYOR'
Gazze'deki insani duruma ve İsrail'in Filistin halkını zorla aç ve susuz bırakmasına da değinen Ebu Ubeyde, "İsrail, kasıtlı olarak halkı aç bırakma, çocuklarının karnını doyurmak için çabalayan babaları öldürme ve çocukları aç bırakarak öldürmeye varacak kadar çirkinleşti" dedi. İsrailli esirlerin Gazze'de yaşanan açlıktan etkilendiğini kaydeden Ebu Ubeyde, "Esirlerin çoğunda, yetersiz beslenme, susuzluk ve zayıflık görülüyor. İlaç ve gıda olmadığı için hastalıklar hayatlarını tehdit etmeye başladı. Bir kısmı da daha önce açıkladığımız gibi saldırılarda hayatını kaybetti" diye konuştu.
Ebu Ubeyde, ABD yönetiminin, Filistin halkının maruz kaldığı soykırımı göz ardı ederek, sınırlı sayıdaki İsrail esirinin durumundan yakınmasının ise bu yönetimin çifte standardını ve insan haklarına kayıtsızlığını gösterdiğini dile getirdi. Ebu Ubeyde, Batı Şeria, Kudüs ve 1948'te işgal edilen topraklardaki Filistinlileri, Mescid-i Aksa'da nöbet tutmaya ve İsrail'in orada emrivakide bulunmasına engel olmaya çağırdı.
Hamas'tan 7 Mart'ta yapılan açıklamada, ateşkes görüşmelerini yürüten heyetin hareketin liderlerine danışmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'den ayrıldığı ancak müzakerelerin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmaya yönelik çabaların devam ettiği duyurulmuştu. BM, İsrail'in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu. BM'ye göre, Gazze'de 378 bin kişi Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre "felaket" olarak adlandırılan 5. seviye, 939 bin kişi de "acil durum" olarak bilinen 4. seviye açlıkla karşı karşıya bulunuyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)