İsrail'in Gazze'ye saldırılarında AA kameramanı yaralandı, ailesi öldü

İsrail'in Gazze'ye karadan düzenlediği saldırılarda ölen asker sayısı 57'ye çıktı. İsrail'in saldırısında AA'nın serbest kameramanı Muntasır es-Savvaf yaralandı, annesi ve babası hayatını kaybetti.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, abluka altındaki Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana öldürülen asker sayısının 57'ye yükseldiğini duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ordudan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 6 İsrail askerinin daha öldürüldüğü belirtildi. Çatışmalarda, 8 İsrail askerinin de yaralandığı ifade edildi.

Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 57'ye çıktı.

AA KAMERAMANI YARALANDI, AİLESİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlere düzenlediği saldırıda Anadolu Ajansı'nın (AA) serbest kameramanı Muntasır es-Savvaf yaralandı, annesi ve babası ise hayatını kaybetti.

Savvaf'ın yakınları, İsrail savaş uçaklarının bu sabah Gazze kentinin doğusundaki Et-Tuffah semtinde ailenin evini bombaladığını aktardı.

Saldırıda, aralarında Muntasır es-Savvaf'ın araştırmacı-yazar olan babası Mustafa es-Savvaf, annesi, iki erkek kardeşi ve onların çocuklarının da bulunduğu Savvaf ailesinden yaklaşık 30 kişinin yaşamını yitirdiği, Muntasır es-Savvaf'ın ise yüzünden orta derecede yaralandığı ve hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

İsrail savaş uçakları ayrıca AA'nın serbest muhabiri Ebu Kumsan'ın Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yer alan evini bombaladı.

Saldırıda, Ebu Kumsan'ın ailesinden çok sayıda kişi hayatını kaybederken, Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerindeki iletişim zorluğu nedeniyle ölü sayısına ilişkin net bir bilgiye ulaşılamadı.

İSRAİL ŞİFA HASTANESİ'NDEKİ 500 HASTAYI SOKAĞA ATTI

Gazze'deki hükümet, daha önce ateş açtığı ve kuşatıp baskın düzenlediği Şifa Hastanesi'ndeki 500 hastayı sokağa attığını duyurdu.

İsrail ordusunun hasta, yaralı, yerinden edilmiş kişiler ile sağlık personelinin ayrılması için verdiği bir saatlik sürenin dolmasıyla Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasının ardından Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Açlıktan, susuzluktan ve acıdan bitkin düşen 500'den fazla hasta ve yaralı, İsrail ordusu tarafından Şifa Hastanesi'nden çıkmaya zorlandı ve sokakta kaderlerine terk edildi. Çoğu durumları ciddi olduğundan, üst düzey tıbbi bakıma ihtiyaç duyuyor" denildi.

Hastalar, yaralılar, prematüre bebekler ve sağlık personeli de dahil olmak üzere Şifa Hastanesi'nde bulunan herkesin güvenliğinden ve hayatından tamamen İsrail'in sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası kurumların da dokunulmazlığa sahip olması gereken hastane ve sağlık kuruluşlarının korunması noktasındaki ihmallerden sorumlu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "tıbbi ve insani görevlerini yerine getirebilmeleri için tüm hastanelere yakıt sağlanması" çağrısında bulunuldu.

İsrail ordusu, saldırı ve abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde bulunan yerinden edilmiş Filistinlilerin tamamı ile hastaların çoğunu zorla hastane dışına sürmüştü. Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, İsrail ordusunun hasta, yaralı, yerinden edilmiş kişiler ile sağlık personelinin hastaneden ayrılması için verdiği bir saatlik sürenin ardından hastaneyi boşaltma işleminin başladığını söylemişti.

GAZZE'DE KAYIP SAYISI 6 BİNİ GEÇTİ

Gazze'deki hükümetin basın ofisi, Telegram hesabından saldırıların 43'üncü gününde Gazze Şeridi'ndeki toplam ölü ve yaralı sayısı ile yıkıma ilişkin son durumu paylaştı.

7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda 12 bin 300 kişi yaşamını yitirdi; ölenlerden 5 binini çocuklar, 3 bin 300'ünü kadınlar oluşturdu. Ölü ve yaralı sayısı güncellenmedi ve dünkü rakamlarla aynı açıklandı. Dün açıklanan 30 bini aşkın yaralı sayısında da güncelleme yapılmadı.

Dün 51 olarak açıklanan öldürülen gazeteci sayısı bugün 56'ya çıktı.

Kayıp sayısı ise enkazda ve sokaklardaki cesetler dahil olmak üzere 6 bini aştı. Bunların 4 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturdu. Dünkü açıklamada kayıp sayısının 3 bin 750 olduğu belirtilmişti.

BM YETKİLİLERİNDEN OKUL KATLİAMINA TEPKİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, İsrail ordusunun, Gazze'de, yerinden edilen kişilerin sığındığı BM bünyesindeki bir okula yönelik bombardımanının ardından soysal medya hesabından açıklama yaptı.

"Çocuklar için artık bu kabusun son bulmasını" isteyen Russell, "Gazze'de çocuklar ve sivillerin sığındıkları okulda yine öldürüldüğü korkunç görüntüler görüyoruz" dedi. 

Katliam ve zulmün sonlanması gerektiğini vurgulayan Russell, okulların her zaman korunması gerektiğine işaret etti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise sığınakların güvenlik, okulların ise eğitim yerleri olduğuna dikkati çekti.

Griffiths, "Gazze'de El-Fahura Okulu'nda barınan çok sayıda çocuk, kadın ve erkeğin öldürüldüğüne ilişkin haberler çok üzücü. Sivillerin artık buna daha fazla katlanması mümkün değil. Artık insanlığın galip gelmesi lazım" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun, Gazze'de, yerinden edilen kişilerin sığındığı BM bünyesindeki okula yönelik bombardımanında çok sayıda kişi ölmüş ve yaralanmıştı. 

Bölgedeki sağlık kaynakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) bünyesindeki, çok sayıda kişinin sığındığı El-Fahura Okulu'nu bombaladığını belirtmişti. (HABER MERKEZİ)