Dünya basketbolunun zirvesi olan NBA'de koskoca sezonu ve playoff'ları geride bırakırken şimdi asıl sahnenin perdeleri açılıyor: NBA Finalleri. Covid-19 sebebiyle lig durdurulmuştu, ara verilmişti, “nasıl oynanacak” diye düşünülürken bugün ligin artık şampiyonunun belirleneceği etaba geldik. Bir tarafta Batı Konferansı'ndan gelen ve herkesin sezon başından beri NBA Finallerinde görmeyi beklediği Los Angeles Lakers var. Diğer tarafta ise Doğu Konferansı'ndan hiç hesapta yokken, bütün denklemi bozan ve adını finale yazdıran Miami Heat var.
Sezon başında Miami Heat'in NBA Finali oynayacağını iddia etseydik herhalde spor basınındaki kariyerim tehlikeye girerdi. Ama spor dünyası böyle bir şey. Olacağına asla ihtimal vermediğin bir şeyin olması gayet mümkün.
Her zaman söylerim; “Olasılık, yer çekimi gibidir. Yer çekimi ile pazarlık edemezsin, uzlaşma sağlayamazsın” çünkü olasılıkta kesin olan bir şey varsa o da ihtimalin kendisidir. Yüzde bilmem kaç fark etmeksizin.
Zamanın gerçekten kanatları var. 2018 Eylül ayında Gazete Duvar'daki ilk makalem, LeBron James'in Los Angeles Lakers ile anlaşıp Lakers forması giymesi üzerineydi. “Şehrin yeni meleği: LeBron” adlı Gazete Duvar'daki ilk makalemde LeBron James'in, Lakers'ı bir şekilde NBA Finallerine taşıyacağını ve şehre yeni bir şampiyonluk getireceğini iddia etmiştim. İlk adımda haklı çıktım şu ana kadar.
Çok fazla hikayeyi barındıran bir final eşleşmesi bu aslında. Aynı zamanda rötar yapmış bir final eşleşmesi. LeBron James, formasını giydiği eski takımına karşı forma giyecek. LeBron James, ilk NBA şampiyonluğunu Miami Heat formasıyla kazanmıştı. Miami Heat, en son NBA Finali'ne LeBron James'le erişmişti. Miami Heat Başkanı Pat Riley, eski bir Los Angeles Lakers oyuncusu. Aynı Pat Riley, 80'li yıllarda Magic Johnson ve Kareem Abdul-Jabbar'lı “Showtime Lakers'ın koçuydu ve ilk etapta Lakers camiasına mal olmuş bir figürdü. Şimdi ise Miami Heat'in adeta Fatih Terim'i olmuş vaziyette. Efsane oyuncu merhum Kobe Bryant'ın, 2009 ve 2010 yılında Lakers'ı şampiyon yaptıktan sonra 2011'de finallere erişmesi bekleniyordu ve erişmesi durumunda bir Lakers-Heat yani Kobe-LeBron eşleşmesi yaşanacaktı. Kısmet olmadı. Şimdi ise LeBron James, Kobe Bryant'ın giydiği formayla, hatta hayatını yitirdiği senede NBA Finalleri'nde bu geç kalınmış randevuda Lakers tarafında mücadele edecek. Miami'de Andre Iguodala ise Golden State Warriors forması giyerken 2015 NBA Finalleri'nde finalde LeBron James'li Cleveland Cavaliers'ı devirip finallerin MVP'si yani En Değerli Oyuncusu olmuştu.
MIAMI HEAT ARI KOVANI GİBİ
“Arı kovanı” benzetmesi herhalde Miami Heat için 'cuk!' oturan bir benzetmedir. Tek bir oyuncu üzerine kurulu bir düzeni olmayan ama yerinde iyi ve etkili oynayabilen oyuncuları da olan, bal yapan bir arı ordusu denilebilir. Bu başarı gerçekten yadsınamaz. Miami Heat sayesinde bu sezon NBA basketbolu ile ilgili çok yerinde bir gerçekle yüzleşildi. Artık tek düze ve tek bir oyun düzeni içinde oynamaya çalışma devri bitti. Milwaukee Bucks bunun için tam bir ibret tablosu. Oyun içinde farklı oyunları oynamaya dönüşme becerisi çok önemli bir meziyettir bugünün NBA basketbolunda. Bazen daha iyi oyuncularla yol almaya çalışırsınız, bazen ise daha iyi bir oyunla. Miami Heat bunun tam bir örneği. Mükemmel denilebilecek bir oyuncusu yok. NBA'in en büyük 10 yıldızından biri kadrosunda değil ama şu anda takım olarak NBA Finallerindeler. Çok açık konuşuyorum, “Miami Heat nasıl olsa şampiyon olamaz” diyenler için özellikle; Heat bu ritmini devam ettirirse NBA Şampiyonu olabilir ve belki NBA tarihinin gelmiş geçmiş en büyük şampiyonluk hikayelerinden birine imza atabilir. Goran Dragic, Jimmy Butler, Bam Adebayo'nun hiç akılda yokken 2 hafta sonra ellerinde şampiyonluk kupasıyla poz verdikleri bir fotoğrafla karşılaşabiliriz.
KLASİK BİR BATMAN VE ROBIN: LAKERS
Lakers'ı bir matematik hesabıyla anlatmak lazım. Sporculara seviye anlamında 5 üzerinden yıldızlar verelim mesela. Bir futbol takımında 11 oyuncunun ikisi 5 yıldızlık Messi ve Ronaldo olsun ama kalan 9 oyuncu 2 yıldız seviyesinde olsun. (5X2) + (2x9) = Toplamda 28 yıldız ediyor. Bu takım 11 oyuncusu 3 yıldız olan, toplamda 33 yıldız eden takımı yenemeyebilir. Ama basketbolda matematik her zaman işlemiyor.
Bir basketbol takımının ilk beşinde 2 tane 5 yıldızlık oyuncu olsun ve geriye kalan üç oyuncu 1 yıldız seviyesinde olsun. Burada totalde 13 yıldız ediyor. Bu 13 yıldızlık takım, 5 oyuncusu da 3'er yıldızdan oluşan ve totalde 15 yıldız eden takımı yenecektir.
Miami Heat takım olarak ritim buluyor ama Lakers'ta işler biraz daha farklı yürüyor. LeBron James, çok iyi oynamaktan bahsetmiyorum, etkili oynadığında, Anthony Davis ile beraber bütün takım o lokomotifin arkasından yol alıp hızlanabiliyor. Yani Miami Heat'te yaşananların tam tersi.
Çok iyi oynamak ile etkili oynamak her ne kadar aynı unsurlara bağlı gibi görünüyor olsa da birbirinden farklı şeylerdir. Bir oyuncunun çok iyi oynayıp etkili oynayamadığı maçlar olabiliyor. Etkili oynamak biraz daha, istatistiğe bağlı olmaksızın, maç içinde kırılma anlarında maça ağırlığını koyup hissettirme ve rakibine psikolojik olarak efekt etmektir.
Çok güzel, içinde hikayeler barındıran bir NBA Finali bu gece perdelerini açıyor. Ben kısa sürecek bir seri olacağını düşünmüyorum. Lakers'ın favori gibi göründüğü ama aslında biraz daha Miami'nin ne yapacağını beklediğimiz bir seri olacak gibi duruyor. Lakers, bir adım daha önde olabilir. Ama bu seri 6'ncı maçı görecektir. Hiç şüpheniz olmasın.