Geçim derdi müzik ve dansla birleşirse: Grup Roman Ateşi

İzmir sokaklarında uzun yıllardır müzik yapan Grup Roman Ateşi ile konuştuk. Grup üyeleri yaşam tarzlarını ve Roman kültürünü anlattı.

İZMİR - İzmir’de 2005 yılında Roman bir ailenin üyelerinin bir araya gelmesiyle kurulan “Roman Ateşi” dans ve müzik grubu, kentin sokaklarında İzmirlileri eğlendirmeye devam ediyor. Konak’ta bulunan Kemeraltı Çarşısı başta olmak üzere İzmir’i sokak sokak dolaşan sanatçılar, geçimlerini de sokakta yaptıkları gösterilerden sağlıyor. 

Grup üyelerinin kendi deyimleriyle grubun "Reis”i Serkan Açıkça, “Roman halkımız çok zulüm görmüş hala da yer yer şiddete maruz kalıyor. Romanlar bu ülkenin vatandaşı. Bizi yolda görüyorlar, ‘Aa bunlar çingene’ diyorlar. Biz çingene değiliz ki Romanız. Ben Roman çocuğuyum, eşim de Roman kızı. Biz aynı zamanda İzmirliyiz. Karşıyaka da Bostanlı da Göztepe de bizim. Bizler de bu kentin müzisyenleriyiz” diyor.

“Hakkımızla, alnımızın teriyle para kazanıyoruz” diyen Nihal Açıkça, rutinlerini şöyle anlatıyor: “Biz kimseyi rahatsız etmiyoruz. İnsanları eğlendiriyoruz. Özellikle Kemeraltı bize çok iyi bakıyor, biz de onları eğlendiriyoruz. Bizim yapacak başka bir işimiz yok, dans ederek alnımızın teriyle para kazanıyoruz. Romanlar günlük yaşayıp günlük yiyen insanlardır. Biz bugün kazanırız ama eve gideriz para yok! Ertesi gün yine işe çıkarız, bizler böyleyiz."

12 yaşından beri grupta olduğunu söyleyen Melek İlke ise Roman olmaktan gurur duyduğunu vurguluyor, şöyle devam ediyor: “İnsanları eğlendirmek çok zor bir mesele. İşte biz bu zor olan işi yapıyoruz. Yine de Romanlara kötü gözle bakıyorlar. ‘Çingene’ diyorlar. Biz çingene değiliz, bunu kabul etmiyorum. Biz Romanız. Biz sokaklarda çalışan Romanlarız. İyi ki annem beni Roman doğurmuş, iyi ki Roman olmuşum."

Van’da stratejik bir merkez: Binlerce yıllık geçmişe ışık tutuyor Keyfe de hüzne de eşlik eden mekan: Kemal'in Yeri Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Müzik Köyü 10. yılında Dersim Pülümür’e geldi Van'da bir pantomim sanatçısı: 'Bu işte bir sır var' Bask'tan Munzur'a: Kürtçe konuşan çellist