'Geçinemiyoruz' eylemleri devam ediyor: Yolsuzluk ve yoksulluk düzenine teslim olmayacağız

Türkiye'nin çok sayıda kentinde ekonomik kriz protestoları gerçekleşti. Hükümetin ekonomi politikalarına tepki gösterilen eylemlerde istifa çağrıları yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Zamlar ve döviz kurlarındaki yükselişin ardından başlayan protestolar sürüyor. Gazete Duvar muhabirleri Çorum, Elazığ, Samsun ve Bolu'daki eylemleri izledi. Yoksulluğun arttığı, geçinmenin zorlaştığı belirtilen eylemlerde hükümete istifa çağrısı yapıldı. Samsun'daki basın açıklaması öncesinde yürüyüş yapılmasına ve slogan atılmasına izin verilmedi.

KESK ÇORUM PLATFORMU: SADECE FAKİRLEŞMİYORUZ, SIRTIMIZDAKİ BORÇ YÜKÜ DE ARTIYOR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Çorum Şubeler Platformu, artan döviz kurları ve zamları protesto için "Geçinemiyoruz" eylemi yaptı.

Gazete Duvar muhabiri Elvan Yılmaz'ın haberine göre, eyleme katılanlar adına ortak açıklamayı yapan Emrah Azapçı, "Tek adam rejiminin, halktan ve emekçiden yana olmayan, sermayenin çıkarları doğrultusunda aldığı kararlar ve bu yöndeki politikalar sonucu emekçileri, emeği ile geçinenleri yoksul halk kesimlerini açlığa ve yoksulluğa mahkum ederken, sermayedarları, patronları, milyon dolarları olanları onlarca kat zenginleştirdiğini" söyledi.

Yoksulluk sınırının 10 bin TL’ye, açlık sınırının 4 bin TL’ye ulaştığını belirten Azapçı, başta işsizler, yoksul halk kesimleri ve asgari ücretli işçiler olmak üzere, emeği ile geçinen bütün emekçiler ve aybaşını getiremeyen kamu emekçilerinin yaşam ihtiyaçları karşılanamaz duruma geldiğini ifade etti.

Emrah Azapçı, "Geçiş garantili köprü, tünel ve otoyolları, uçuş garantili havaalanları, yatış garantili şehir hastaneleri ve benzeri projelere dolar üzerinden verilen taahhütleri nedeniyle inşaat şirketlerinin kasalarına para akarken; işçinin, emekçinin, emeklinin, üretici köylünün cebindeki para bula dönüşmektedir” dedi.

Liranın değerinin her geçen gün erimesinin halkın daha fazla yoksulluğa ve açlığa sürüklenmesine yol açtığını dile getiren Azapçı, "23 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan toplu sözleşmeden tam 3 ay sonra ücretlerimiz dolar karşısında yüzde 60 civarında değer kaybetmesi ile biz emekçilerin cebindeki para pul olmuş, alım gücümüz düşmüştür. Durdurulamayan hatta bilerek durdurulmayan bu gidişat nedeniyle sadece fakirleşmiyoruz, aynı zamanda sırtımızdaki borç yükü de artıyor” ifadelerini kullandı.

EMEP ELAZIĞ İL ÖRGÜTÜ: ERDOĞAN'IN VERDİĞİ SAVAŞ, BEŞ MAAŞ ALANLARIN CEBİNİ KORUMA SAVAŞIDIR

Emek Partisi (EMEP), Elazığ'da yaşanan ekonomik krizle birlikte AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'ın vatandaşa 'geçim tavsiyesi' vermesini protesto etti.

Ardıl Batmaz'ın haberine göre, Hozat Garajı'nda “Geçinemiyoruz! Hükümet istifa" pankartının ardında toplananlar adına açıklamayı EMEP Elazığ İl Başkanı Murat Zülfikar okudu.

Türk Lirası'nın dolar karşısında eridikçe işçilerin, emekçilerin cebindeki paranın da eridiği, alım gücünün düştüğü, halkın sofrasındaki ekmeğin küçüldüğü belirtilen açıklamada, eylülden bu yana TL'nin dolar karşısında yüzde 40 değer kaybettiği hatırlatıldı.

"Borcu borçla kapatıyoruz" denilen açıklamada, "Sadece işçiler, emekçiler değil; ülke ekonomisi de borç batağında. Erdoğan 'ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz' dese ne ülke ne de milyonlarca işçi emekçi umurunda değildir. Onun verdiği savaş, kurduğu tek adam düzeni için çalışan ve üçer beşer maaş alan bürokratların cebini, bu iktidardan nemalanan havuz medyasını, ihaleler yoluyla servetine servet katan inşaat şirketlerini ve tekelci sermaye güçlerinin çıkarlarını koruma savaşıdır" denildi.

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'ın artan gıda fiyatlarına ilişkin vatandaşa 'geçim tavsiyesi' verdiği, "Normal şartlarda ayda iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo yerine iki tane alırız" sözleri hatırlatılan açıklamada, "Bu durum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AKP'li tüm milletvekillerine kadar ülkeyi yönetenlerin; emekçi halkın yaşadıklarından, yoksulluğundan, açlığından ne kadar da bihaber olduğunu bir kez daha gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

'TEK ADAM YÖNETİMİNDEN 'KURTULUŞ SAVAŞI'NA İHTİYAÇ VARDIR'

İşçilerin makine gibi çalıştırılarak daha yüksek performans istendiğini vurgulanan açıklamada, "Tuvalete gitmek dahi izne tabi tutuluyor. Yemek ve mola saatleri kısıtlanıyor. Çalışma saatleri uzadıkça uzuyor. Ek mesaiye kalmayınca maaş yetmiyor. Mevcut koşullarda bir kurtuluş savaşına ihtiyaç vardır. O da tek adam yönetimi ve onun sömürü, yağma ve baskı politikalarına karşı verilecek olan hak ve özgürlükler savaşıdır. Seçeneksiz değiliz" denildi. 

SAMSUN'DA SLOGAN ATILMASINA VE YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ

Samsun'da Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri akşam saatlerinde Çiftlik Caddesi'nde ekonomik kriz nedeniyle hükümeti protesto etti.

Haydar Öztürk'ün haberine göre, basın açıklaması öncesinde Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri ile polis arasında, açıklama öncesi yapılacak protesto yürüyüşü nedeniyle uzlaşmazlık yaşandı.

Polis, göstericilerin kalabalık halinde Çiftlik Caddesi'ne girişlerine izin vermezken, gösteri nedeniyle çok sayıda polis eylem alanında görev aldı. Slogan ve kalabalık bir şekilde yürüyüş yapılmaması konusunda polisler ısrarcı olurken, bu nedenle göstericiler Çiftlik Caddesi'ne ikişer üçerli gruplar halinde girdi.

Yaşananlar sonrası Çiftlik Caddesi'nde açıklama yapan Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, dövizin yükseldiğini, halkın yoksullaştığını belirterek hükümeti istifaya çağırdı.

BOLU: YOLSUZLUK VE YOKSULLUK DÜZENİNE TESLİM OLAMAYACAĞIZ

Bolu Emek ve Demokrasi Platformu, "Tek adam rejiminin yarattığı ekonomik krize karşı geçinemiyoruz" pankartı ile eylem gerçekleştirdi.

Ahin Aslan'ın haberine göre, İzzet Baysal Caddesi'nde bulunan Özet Baysal Anıtı önünde bir araya gelen Bolu Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri "Sermayeye değil, halka bütçe", "Hükümet istifa", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" ve "Saraya kul AKP'ye köle olmayacağız" sloganları attı.

Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Geçici okudu.

Gezici açıklamasında, "Artık yeter, bugün burada yükselttiğimiz sesi, bu kentin her yerinde büyüteceğiz. Bu yolsuzluk ve yoksulluk düzenine teslim olmayacağız. Bizler gayet iyi biliyoruz, bu memleketin kaynakları, bu kaynaklar üzerinden zorbalar elini çektiğinde tüm halka yeter! Bizlerin sırtına yüklediğiniz borç yüküne karşı, dayattığınız yoksulluk düzenine karşı, zulmünüze karşı, insanca bir yaşam ve insanca bir düzen için sesimizi büyütmeye devam edeceğiz" dedi. (YURT HABERLER)