Gelecek Partili Temurcin: Emekli fonu kurulsun, biriken para ödensin

Gelecek Partisi Milletvekili Selim Temurci, TBMM'ye verdiği önergelerde, "Emekli fonundan biriken paraların belirli bir oranının, bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere ödenmelidir" dedi.

Abone ol

DUVAR - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelerde Gelecek-Saadet Partileri İstanbul Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Dr. Selim Temurci, Türkiye'de emeklilerin durumuna dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'ü "emekliler yılı" olarak vurgulamasına tepki gösterdi.

Temurci, Almanya, Belçika ve İsveç'te uygulanan işsizlik fonlarına benzer şekilde Türkiye'de bir emekli fonu kurulması önerisinde bulundu.

Emekli fonundan biriken paraların belirli bir oranının, bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere ödenmesini savunan Temurci, bu ödemenin emeklilerin yaşadığı zorlukları hafifletmek adına bir destek olacağını ifade etti. Böylece, 2024'te emeklilerin maddi açıdan rahatlamalarına katkı sağlanması amaçladı.

Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerinde iki önerge veren Milletvekili Temurci’nin verdiği önergeler komisyon oylamasında reddedildi.

'İLAVE İSTİHDAM YARATILMASINA KATKI SUNACAK'

Temurci'nin önergeleri şöyleydi:

"PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan “2/1918 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” ne aşağıdaki maddenin ilave edilmesini arz ve teklif ederiz.

“Madde – 28.08.1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanuna aşağıdaki kanun maddesi eklenmiştir.

Ek Madde - “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında Yaşlılık Aylığı almaya hak kazanan ve kendisi adına bu kanun kapsamında işsizlik sigortası primi ödenenlere, ödenen primlerin toplamının ödemenin yapılacağı yılın ocak ayında TÜİK tarafından açıklanan yıllık tüketici fiyat endeksi ile güncellenmesi sonucu bulanacak tutardan kendisine yapılan tüm işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği tutarları düşüldükten sonra kalan tutarın en az beşte biri sigortalıya bir defaya mahsus olmak üzere ödenir.

Gerekçe: 4447 sayılı kanuna ek bir madde getirilerek çalışanların çalışma hayatı boyunca yararlanmadığı kısmına tekabül eden işsizlik sigortası fonuna katkısının güncel tutarının en az beşte birinin emekliliği halinde ikramiye olarak kendisine ödenmesi ile hem çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin sayısında azalma hem de genç işsizlere ilave istihdam yaratılmasına yönelik katkı sunulacaktır. Ayrıca kayıt dışılığın önüne geçilmesi noktasında teşvik edici bir uygulama olacaktır."

'İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI KOLYALŞTIRILMALI'

"PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan “2/1918 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” ne aşağıdaki maddenin ilave edilmesini arz ve teklif ederiz.

“Madde – 28.08.1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin ikinci fıkrası “Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son üç yıl içinde;

a) 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 225 gün,

b) 675 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 338 gün,

c) 810 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 405 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilir.” şeklinde değiştirilmiştir.”

Gerekçe: Kısa Çalışma Ödeneğinde çalışanlar lehine yapılan düzenlemelerin, işsizlik ödeneğinde de dikkate alınması; çalışanlara yönelik adil bir yaklaşımın ve sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Söz konusu madde değişikliği ile işsizlik ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırılarak işsiz kalan hak sahiplerinin maddi kayıplarının telafi edilmesi noktasında daha fazla kişinin işsizlik ödeneğinden yararlandırılması amaçlanmaktadır."