Gelecek Partisi Kayseri İl Başkanı Zülküf Arslan: Kayseri'de AK Parti'ye eski destek yok

AK Parti’nin son yerel seçimde yüzde 63 oy aldığı Kayseri’de, AK Parti’nin içinden doğan iki yeni partinin neler yapacağı, başarılı olup olamayacağı merak ediliyor. Bunlardan birisi Ahmet Davutoğlu önderliğinde faaliyete geçen Gelecek Partisi. Peki Kayseri’de il ve ilçe teşkilatlarını büyük ölçüde tamamlayan parti, arzu ettiği ivmeyi yakalayabilecek mi? Gelecek Partisi İl Başkanı Zülküf Arslan anlatıyor...

Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - AK Parti’nin en güçlü olduğu illerden birisi olan ve muhafazakar yapısıyla bilinen Kayseri’de, Gelecek Partisi’nin İl Başkanlığı’na Avukat Zülküf Arslan seçildi. Arslan daha önce Büyük Birlik Partisi’nin kuruluşunda yer almış ve son olarak AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunmuştu. Zülküf Arslan, AK Parti zamanla, çıkış noktasında benimsediği politikalardan uzaklaştığı, özgürlükleri ve hukuku baskıladığı için, partiden ayrıldığını ifade ediyor.

Kayseri AK Parti ve diğer muhazakar partiler açısından önemli bir kent. Aynı zamanda eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de memleketi. Kayseri’de Gül’ün akrabaları da bulunuyor ancak, Gül’ün yakın akrabalarının Kayseri’de yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için yeni kurulan partilere üye olmadıkları biliniyor. Son yerel seçimlerde AK Parti yüzde 63 gibi yüksek bir oranla Belediye Başkanlığı’nı alırken Millet İttifakı’nın, İYİ Parti adayı yüzde 31’de kalmıştı. Kayseri gibi AK Parti’nin güçlü olduğu bir kentte karşılaştıkları zorlukları Gelecek Partisi İl Başkanı Zülküf Arslan ile konuştuk.

Uzun yıllardır politikanın içindesiniz daha önce AK Parti’de faaliyet yürütüyordunuz. Ayrılma sebebiniz nedir?

AK Parti’de tabii ki biz nefer olarak bulunduk. Ancak AK Parti tarafından yapılan yanlışları görmemiz sebebiyle istifamızı sunduk. AK Parti iktidara gelirken halkımıza bir vaatte bulundu. Dedi ki, “Biz yoksulluklarla ve yasaklarla mücadele edeceğiz.” Ancak biz baktık ki özgürlükler noktasında bırakın yasaklar ile mücadele etmeyi, daha fazla yasak ülkemize gelmeye başladı. Şu anda mesela sosyal medyanın düzenlenmesiyle ilgili geçtiğimiz günlerde Meclis'e teklif verildi.

‘İLÇE ADAYI TEHDİT ALDI’

.

Kayseri’de partinizin kurulma aşamasında çeşitli zorluklar yaşandığı söylendi. Hatta ilçe adaylarından birinin tehdit alarak adaylığını geri çektiğine ilişkin söylentiler var. Doğru mudur? Hangi ilçe olduğunu söyler misiniz?

Evet, adayımızın işi ile ilgili bir tehdit aldığı doğrudur. Ancak diyalog ile konuşarak halledildi. Ve bu problem bertaraf edildi. Hiçbir sıkıntı kalmadı. Adayımızın adaylık süreci devam etmektedir. Fakat biz  adayımızın ve ilçemizin ismini açıklama gereği duymadık.

Kayseri’de teşkilatlanma aşamasında bir problem yaşadınız mı? Yaşıyor musunuz?

13 Şubat'ta Kayseri İl Başkanlığı görevi bana tebliğ edildi. Bir ay sonra pandemi dönemi başladı. Biz mart, nisan ve mayıs aylarında üç ay, pandemi olmasına rağmen il teşkilatımızı oluşturduk ve 15 Mayıs 2020'de il örgütünü kurduk. İl örgütünü kurduktan sonra ilçelerimize başladık. Şu anda sekiz ilçemizde kuruluşumuzu tamamladık. Altı günde altı ilçenin teşkilatlanmasını sağladık. Bu, Türkiye’de önemli bir başarıdır.

‘İNSANLAR ÇEKİNİYOR VE KORKUYORLAR’

Kayseri’de Gelecek Partisi’nin İl Başkanlığı kurulurken, resmi ya da gayriresmi bazı çevrelerden herhangi bir baskı gördünüz mü? Bazı muhalif partiler üye kayıt etmekte zorlandıklarını söylüyorlar.

Hayır, kesinlikle herhangi bir baskı ya da problem yaşamadık. Kendi adıma da bu tarz bir şeye şahit olmadım. Çevremden herhangi bir tepki de almadım bu konuda. Kayseri’deki vatandaşlarımızda partimize üye olurken veya yönetim kuruluna girerken, şu anki kaotik ve özgürlüklerden yoksun ortamın vermiş olduğu genel havadan dolayı bir çekingenlik hali var. İnsanlar çekiniyor ve korkuyorlar. Vatandaşlar özellikle mağdur edilebileceklerine inanıyorlar. Genel manada halkımızda bir tedirginlik ve huzursuzluk var ve biz de bunu sahada çok net bir şekilde görebiliyoruz.

Peki, partinize gelen ama çekindiği için üye olamadığını beyan eden vatandaşlarla karşılaştınız mı?

Birçok vatandaşımız üye olamadıklarını, işinden ve görevinden ya da bulunduğu konumdan dolayı çekindiklerini beyan ediyor. Ancak, “Gönlümüz sizlerle, yolunuz ve bahtınız açık olsun” şeklinde temennilerde bulunuyorlar. İnsanların, tabii ki ekonomik sıkıntıların olduğu ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı şu ortamda korku duymalarından daha doğal bir şey olamaz. Malum şu an iktidar partisi tarafından adliye ve maliye baskı unsuru olarak kullanılıyor. Bu bir gerçek. Fakat ben bu durumların aşılacağına ve özgür bir Türkiye’ye kavuşacağımıza gönülden inanıyorum.

‘ANA AKIMDA YER ALMAMAMIZ İÇİN BÜYÜK BASKI VAR’

Kayseri’de yerel basınla ilişkilerinizi nasıl? Buralarda kendinize yer bulabiliyor musunuz?

Şimdi Türkiye’de kurulan iki yeni parti var. Biri biziz diğeri DEVA Partisi. Bu iki partinin ana akım medyada yer almaması için büyük bir baskı var. Bizim için de parti olarak bunu aşmanın yolu, sosyal medyayı kullanmaktı. Biz de aktif şekilde sosyal medyayı kullanmaya ve halkımıza ulaşmaya gayret ediyoruz. Yerel bazda şu anda ben böyle bir sıkıntı yaşamıyorum. Gerçekten Kayseri’deki gazetecilerimizin, yerel gazetelerimizin, görsel ve yazılı medyanın tamamına teşekkür ediyoruz. Bize hepsi röportaj yapmak için geliyorlar, özellikle röportaj talebiyle gelen her arkadaşımıza ben istedikleri gün ve saate randevu veriyorum. Ancak şu anda Türkiye’de muhalif sesler kısılmaya çalışılıyor. Fakat güneş balçık ile sıvanamaz. Artık insanlar yapılan haksızlıkları ve hukuksuzlukları görüyor.

‘BELEDİYE BAŞKANI VE VALİ RANDEVU VERMEDİ’

Kayseri’deki STK’lar ve dernekler ile görüşmeleriniz var mı? Yoksa mesafeli davranmayı mı seçiyorlar?

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Kayseri Lokantacılar Odası, Sivaslılar Platformu, Kayseri’de bulunan iki büyük Çerkez derneği ve MAZLUMDER gibi 15 civarında STK ve derneği ziyaret ettik. Bazılarında basın açıklamalarında bulunduk. Kayseri Sanayi ve Ticaret Odası'ndan randevu talebinde bulunduk. Ancak maalesef bize hâlâ geri dönüş yapılmadı, özellikle belirtmek istiyorum. Ayrıca bizler özgürlükten yana bir parti olmamızdan dolayı, önce ilimizde seçilmiş olan kişilerle görüşmeyi uygun gördük ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan randevu talebinde bulunduk ancak bize geri dönüş halen olmadı. Kayseri Valiliği’nden de randevu talebinde bulunduk ancak oradan da geri dönüş olmadı. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum. Hâlbuki biz anayasaya göre kurulmuş siyasi bir partiyiz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlardır. Fakat ben bunu yine kasıtlı olarak görmüyorum, iş yoğunluğuna bağlıyorum. İyi niyetle yorumluyorum ve sabırla bekliyorum.

‘KADINLARA YETERİ KADAR ULAŞAMIYORUZ’

AK Parti’nin Kayseri’de kadınlar arasında etkin bir örgütlenmesi vardı. Sizin son tartışmalar ışığında çalışmalarınız nasıl? Kadınlar dışında gençlerin partinize yönelik ilgisi nasıl?

Kadınlara Kayseri’de yeteri kadar ulaşabildiğimizi düşünmüyorum. Bu konuyu samimi bir şekilde belirtiyorum. Bu durum kadınların hayatın akışı içerisinde biraz geri planda kalmasından kaynaklanıyor. Kayseri’de kadınların büyük çoğunluğu ev hanımı olduğundan ve ev işleri ile meşgul olduğundan dolayı partiye girmek ve aktif görev almak istemiyorlar. Ancak kadın kollarımız var ve aktif olarak çalışıyorlar. Fakat çalışma oranı istediğimiz düzeyde değil. Kongrelerimizi tamamladıktan sonra kadınlar üzerinde çok daha yoğun çalışmalar yapacağız.

Gelecek Partisi kurulurken ve sonrasında iktidar tarafından hedef alındı ve bazı karşı hamlelerde bulunuldu (Şehir Üniversitesi'nin kapatılması gibi). Peki, Kayseri yerelinde, il teşkilatınızın kurulma aşamasında ve sonrasında bunun yansımalarını hissettiniz mi?

Hayır, kesinlikle yok. Sadece mevcut kaotik ve özgürlüklerin hiçe sayıldığı ortamdan kaynaklı genel bir huzursuzluk ve tedirginlik var. Ancak somut olarak biz şöyle bir olay yaşadık diyemeyiz. Ama tabii ki halk bazında hem üye kaydında hem de teşkilatlanma aşamasında bunu hissediyoruz.

‘AK PARTİ’YE ESKİ DESTEK YOK’

Sonuçta AK Parti içinden doğmuş bir partisiniz. Kayseri’de AK Parti’ye o verenlerin size bakışına ilişin sahadan edindiğiniz izlenimler nasıl?

AK Parti’ye Kayseri’de artık eskisi gibi bir desteğin var olmadığını, biz sahada çok net görebiliyoruz. Tüm Türkiye’de olduğu gibi halkın AK Parti’ye büyük bir tepkisi var. Kayseri’de AK Parti belediyelerinin yaptığı hataları ve yanlışları halk görüyor. Örnek olarak Kayseri’ye yapılacak olan millet bahçesi ihalesinin şeffaf olmamasını gösterebiliriz.

Anket şirketleri tabii ki bunun analizini yapmışlardır fakat benim şu an bir rakam telaffuz etmem doğru olmaz. Biz henüz yerelde bir anket yaptırmadık. Ama biz her gün halkla, esnaflarla konuşuyoruz, özellikle akşamları esnaflarımızı sık sık ziyaret ediyoruz. Gördüğümüz şey AK Parti’nin artık çözüm olmaktan çıktığıdır.