Gemlik'te kimya fabrikasına deniz deşarjı onayı verilmesine tepki: Müsilaja davetiye
Gemlik'te deniz kıyısındaki kimya sanayinin kapasite artırımı belediyenin ve çevrecilerin tepkisine neden oldu: Deniz suyunda ısınmayla müsilaja neden olacak.
Pelin Akdemir
BURSA - Bursa’nın Gemlik ilçesi kıyısında faaliyet gösteren MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş.'nin kapasite artırımı talebi ve derin deniz deşarj projesi bakanlıkça onaylandı. Belediye ve çevreciler, deşarj yöntemiyle kullanılacak deniz suyunun deniz sıcaklığında artışa yol açacağını, bunun da müsilaj etkisini yükselteceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor. Firma ise kullanacağı sistemin çevreci bir uygulama olduğunu savunuyor.
MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş., Gemlik’te kurulu bulunan şubesi için kimyasal madde üretiminde kapasite artışı, denizden su çekme ve derin deniz deşarjı projesi için izin aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından firmanın Gemlik Körfezi’ne kurmayı planladığı derin deniz deşarj projesine ÇED olumlu kararı, proje onayı ve imar planı teklif onayı verildi.
Projede saatte 5 bin 500 metreküp soğutma amaçlı kullanılacak deniz suyunun, deniz suyu sıcaklığında artışa neden olacağını belirten belediye ve çevreciler projeye karşı çıkıyor. Projeye göre soğutma prosesi, işlem sırasında kullanılan deniz suyunun sıcaklığını 10 santigrat artıracak. Derin deniz deşarj yoluyla deniz suyu, sıcaklığı artmış olarak Gemlik Körfezi’ne tekrar verilecek. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan'ın verdiği bilgiye göre proje, deniz suyu sıcaklığını kışın 1, yazın 2 dereceye kadar artırabilir.
BELEDİYE BAŞKANI: PROJEYLE MÜSİLAJ GEMLİK'İN KADERİ OLACAK
Sertaslan, deniz suyundaki ısınmanın müsilajın etkisini yükselteceğini vurgulayarak, “Bakanlığın verdiği derin deniz deşarj izniyle müsilaj Gemlik'in kaderi olacak” dedi. “Körfezime Dokunma” çağrısında bulunan Sertaslan "Bilim insanlarına ortaya çıkacak felaketin büyüklüğünü belgelettik. Gemlik Körfezi'nin ve Marmara Denizi'nin bir kez daha kâbus görmemesi adına elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” dedi. Belediye başkanı, tüm Gemlik halkını yarın saat 12.00'de İskele'de yapılacak eyleme katılmaya çağırdı.
MKS: YÖNETMELİKLERE UYGUN ŞEKİLDE DEŞARJ EDİLECEK
Tepkilere karşı açıklama yapan firma ise projenin dört yılı aşan onay sürecinden geçtiğini, yeni kapasite artırımları planladıklarını duyurdu. Söz konusu sistemin dünyada ve Türkiye’de yıllardır yaygın şekilde kullanıldığını öne süren firma, projenin tatlı su kullanımını azalttığı ve enerji tasarrufu sağladığı için çevreci bir uygulama olduğunu savunuyor. Firmanın açıklamasında, “Projemiz kapsamında denizden alınacak su, soğutma amacıyla kullanılacak ve hiçbir kimyasal ile temas etmeden tamamen yönetmeliklere uygun şekilde deşarj edilecektir” denildi.
TMMOB BURSA: SUCUL YAŞAM ADIM ADIM YOK OLUŞA GİDİYOR
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, 2020 yılının ocak ayında MKS firmasının projesine ÇED uygunluğunu verilmesine itiraz ederek, konuya ilişkin rapor hazırlamıştı. ÇED raporunda, çelişkili ve eksik bilgiler olduğuna dikkat çekilen TMMOB açıklamasında, deniz suyunun ısınmasının deniz yaşamını olumsuz etkileneceği ifade edilmişti. Marmara Denizi hinterlandında yerleşim ve sanayileşme politikalarının ivedilikle gözden geçirilmesi gerektiği belirtilen TMMOB raporunda şu değerlendirmeye yer verilmişti:
“Marmara Denizi’nin şimdiye dek kirletilmeye açık bir iç deniz oluşu, bundan sonra da benzer şekilde denetimsiz yerleşim ve sanayileşmeye açık oluşuna gerekçe olamaz. İklim değişikliğinin de etkisiyle kirlenme hızında artış söz konusu; İzmit Körfezindeki gibi Gemlik Körfezi'nde de sucul yaşamın adım adım yok oluşa gittiği çok açık” denilmişti.