Gençlere gözaltında 'Ölürüm Türkiyem' şarkısı dinletilmesi Meclis gündeminde

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Mersin'de gözaltına alınan gençlere 'Ölürüm Türkiyem' şarkısı dinletilmesiyle ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Mersin'de gözaltına alınan ve gözaltı esnasında "Ölürüm Türkiyem" şarkısı dinletilen gençlerin durumunu Meclise taşıdı. Aynı zamanda Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olan Güneş, konuya dair İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi ve İHİK Dilekçesi verdi.

Önergede Bakan Yerlikaya'nın gözaltı operasyonlarına dair yaptığı sosyal medya paylaşımına da yer veren Güneş, durumu şu şekilde dile getirdi:

"Güvenlik güçlerinin artık sistematik bir hale gelen bu uygulamalarının son örneği ise Mersin’de sahilde bir grup gencin bir şarkıya eşlik edip halay çektikleri ve ardından slogan attıkları videoyu sosyal medya hesaplarında paylaşmalarının ardından açılan soruşturmayla 9 kişinin 22 Temmuz’da gözaltına alınması olmuştur. Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili kararlarına göre mevzubahis sloganın suç olmadığı aşikarken, adeta bir “kahramanlık kurgusu” ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da “GEREĞİ YAPILDI-22” başlıklı sosyal medya paylaşımında boyunlarına yoğun fiziksel baskı ve ters kelepçenin de uygulandığı bu gözaltı işlemlerinin duyurusunu/savunusunu yapmıştır. Gözaltına alınan gençlere ayrıca hukuki ve ahlaki herhangi bir gerekçe sunulamayacak şekilde zorla “Ölürüm Türkiyem” şarkısı dinletilmiş ve psikolojik işkence yapılmıştır."

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın verilerine de yer verilen önergede vakfa 2023 yılı içerisinde en çok işkence başvurusunun İstanbul'dan geldiği aktarıldı, sonrasında sırasıyla en çok  başvuruların geldiği illerin ise İzmir, Van, Diyarbakır, Cizre ve Ankara olduğu belirtildi.

BAKANLIĞINIZIN GÖZALTINDAKİLERE DİNLETİLEN ÇALMA LİSTESİ VAR MI?

Güneş, gözaltındaki gençlere "Ölürüm Türkiyem" adlı şarkının dinletilmesini "psikolojik işkence" olarak belirtirken Bakan Yerlikaya'ya "Bakanlığınızın gözaltındaki bireylerin kimliği, suç isnadı vs gibi parametrelere göre belirlediği ve onlara dinletilen bir playlisti/çalma listesi veya listeleri var mıdır? Var ise bunları da sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir misiniz?" sorusunu yöneltmiştir.