Genco Erkal son yolculuğuna uğurlandı: 'İdeolojisinden hiç vazgeçmedi'

Usta oyuncu Genco Erkal için Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda tören düzenlendi.

Abone ol

İSTANBUL - Bir süredir kan kanseriyle mücadele eden usta oyuncu Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Erkal, için bugün saat 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda tören düzenlendi.

Cenaze törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan, eski Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin, Turgut Kazan, Filiz Kerestecioğlu, Fazıl Say, Nejat Yavaşoğulları, Bedri Baykam, Emre Kınay ve Şevket Çoruh gibi isimler katıldı.

Törende Erkal'ın fotoğrafları ve oyunlarından sahneler gösterildi. Erkal'ın sesinden Nâzım Hikmet şiirleri dinletilmesinin ardından salondakiler Erkal'ı uzun bir süre ayakta alkışladı.

Törende piyano başında Fazıl Say ve müzisyen Seranad Bağcan sahne aldı. Bağcan, 'Memleketim' ve 'İnsan İnsan' isimli parçaları söyledi.

FAZIL SAY: İDEOLOJİSİNDEN HİÇBİR ZAMAN VAZGEÇMEDİ

Fazıl Say, "Ben ondan çok şey öğrendim. Disiplini öğrendim, çalışkanlığı. Tek başına mücadele etmeyi. İdeolojisinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Hepimize çok şey vermiştir. Nâzım Hikmet'in yasaklı dönemlerindeki şiirlerini Genco Erkal pek çok bedel ödeyerek yaşatmıştır. Yaklaşık 25 yıl önce Nazım Orotoryosu'nun bestelenmesi dolayısıyla benim için hayatımın en önemli mihenk taşlarından olan dostluğumuz başladı. Onunla olan çalışmalarımızın çoğunu kayıt altına aldık. Sayısız konser... Pek çok ayrı proje, mesela Madımak olaylarını anlatan 'Sivas 93'. Biz ondan çok şey öğrendik. Müteşekkiriz. Bugün burada büyük sanatçımızın yanında bulunan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

TÜLAY GÜNAL: BUGÜN ONUNLA SON KEZ AYNI SAHNEDE OLACAĞIM

Törenin sunuculuğunu da üstlenen Tülay Günal ise "Ona veda için gelen bu insanları, bu sevgi selini görünce ne muhteşem ne güzel bir ömür sürdüğünü görüyoruz. Çok mutlu oluyorum. Seyircileri onu hiç yalnız bırakmadılar. Bugün onunla son kez aynı sahnede olacağım. Bana son günlerinde, 'Sağlam duracaksın, güçlü olacaksın' dedi. Tabii ki ustamın sözünü dinleyeceğim ve onu istediği gibi uğurlayacağız" diye konuştu.

KAZAN: GENCO GİBİ BİR SANATÇININ ÖLÜM TÖRENİNDE BİR HUKUKÇUNUN KONUŞMASI BİR TÜRKİYE KLASİĞİ

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan da daha önce ölüm üzerine bir konuşma yapmadığını belirterek, "Genco gibi özgün bir sanatçının ölüm töreninde bir hukukçunun konuşması bir Türkiye klasiği. Daha önce hiç ölüm üzerine bir konuşma yapmaya cesaret edemedim, böyle bir şeyi kabul edemedim. Ama tabii ki Genco Erkal için bunu yapamam diyemezdim. Genco, insan hakları savunucusudur, eylemleri de öyle olmuştur. 12 Mart'ta ben içerdeyim o dışarıda. Eşimle kızımı hep galalara davet ederdi. Aslı'nın doğum gününde babası unutmuştur diye paylaşım yapan incelikli bir insandı" diye konuştu.

'GÜLHANE PARKI'NDA BİR CEVİZ AĞACIYDI'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Sanat dünyamızın, tiyatromuzun en değerli isimlerinden birisini sonsuzluğa uğurlamak için bir aradayız. Sevgili Genco Erkal'a sevgimizi, saygımızı, dualarımızı sunacağız. İyi ki bu ülkeden, bu şehirden ve bu dünyadan Genco Erkal geçti. İyi ki onunla aynı dönemde yaşadık ve onun oyunlarını izledik. O güçlü sesini duyduk. Söylediklerini dinleme şansını yakaladık ve hissettik. O sanat dünyasının koca çınarıydı. Açıkçası koca çınar sözü çok değerlidir bizim kültürümüzde. Aslında insanlık içinde çok şey ifade eder. Ama belki de onun için Gülhane Parkı'nda bir ceviz ağacıydı demek daha güzel olur diye düşünüyorum" dedi.

İmamoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Çok verimli bir ceviz ağacıydı. Müthiş tutkusuyla hep üretti, hep var oldu. En güzel, en çetin cevizler onun dallarında yetişti. En sıcak günlerde onun gölgesinde ruhumuz dinleniverdi. Müthiş bir mücadele insanıydı. Sahneye taşıdığı her eserde görüşünü, tavrını, duruşunu net bir şekilde ortaya koydu. Neye ihtiyaç varsa haksızlığa, hukuksuzluğa karşı duygularını insanlarıyla hemşerileriyle, milletiyle paylaştı. Eğilmedi, bükülmedi, susmadı, susturulamadı. Gerçekten benzersiz, insanı yüreklendiren sesi, kendine özgü vurgusu ve tonlamalarıyla müthiş bir anlatıcıydı. Sadece bu toplumun değil bütün dünyanın, bütün dünya halklarının sorunlarını ele alan bilge ve aydın tavrından ödün vermemesi, o eğitici tavrı bizler için çok kıymetliydi. Tüm dünyada gerginliğin tırmandığı, savaşların etrafımızı sarıp sarmaladığı bu dönemde onun söylediklerini tekrar tekrar dinlemeye ve kesinlikle hep birlikte onun güçlü ses tonuyla olmasa bile hep birlikte 'savaşa hayır' demeye çok ihtiyacımız var."

Erkal törenin ardından ikindi vakti kılınan cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.