Genel Kurul toplandı: Roberta Metsola, yeniden AP Başkanı seçildi

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Strazburg'da toplanan 720 vekil, Parlamento'nun yeni dönemdeki başkanını seçti. Oylamada, mevcut başkan Metsola 562, rakibi Montero 61 oy aldı.

Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AP Genel Kurulu bugün Fransa'nın Strazburg kentinde toplandı. 10'uncu yasama döneminde 5 yıl boyunca görev yapacak 720 milletvekili, Genel Kurul'un ilk oturumunda Avrupa Parlamentosu Başkanı'nı seçti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, 188 sandalye ile seçimden birinci sırada çıkan Avrupa Halk Partisi (EPP) grubunun adayı mevcut Başkan Roberta Metsola ve 46 vekile sahip Sol Grup'tan İspanyol milletvekili Irene Montero arasında yapılan oylama sonucunda Metsola, mutlak çoğunluğu elde ederek bir kez daha AP Başkanı seçildi. Kapalı zarf yöntemiyle yapılan oylamada Roberta Metsola 562, Irene Montero ise 61 oy aldı.

MONTERO: RUSYA'YA OLDUĞU GİBİ İSRAİL'E DE YAPTIRIM UYGULANSIN

Montero, AP Başkanı seçimi için yapılacak oylamanın öncesinde Genel Kurul'a hitabında AB'nin İsrail politikasını eleştirmişti. İrlanda ve Norveç'le birlikte Filistin devletini tanıma kararı alan İspanya'dan AP'ye seçilen Montero, "Meslektaşlarım, sorumsuzca bize bir savaşın dayatıldığını görüyoruz ve aynı zamanda bir soykırım da var. Netanyahu, ABD ve Avrupa'nın kararlı desteği olmadan Filistin halkına yönelik bu soykırımı yapamaz. Avrupa, soykırım yapan İsrail'in suç ortağı olmaya devam edemez" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin Rusya'ya Ukrayna'daki savaş nedeniyle uyguladığını yaptırımları hatırlatan Montero, "Putin'e uygulananın aynısını neden Netanyahu soykırımına da uygulamıyoruz? Bu ikiyüzlülük kabul edilemez. İnsanlığın şu anki önceliği soykırıma ve Filistin'in yasadışı işgaline son vermektir" değerlendirmesinde bulundu.

Roberta Metsola kimdir?

Avrupa Parlamentosu başkanlığını 2,5 yıl daha yürütecek olan Metsola, 1979'da Malta'da doğdu. Metsola, Malta Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alırken siyasetle ilgilenmeye ve gençlik hareketlerinde yer almaya başladı. AP'deki ilk rolü 2013 seçimlerinde milletvekili seçilerek ülkesini Brüksel'de temsil etmek oldu. Metsola, 2020-2022 yıllarında AP'nin Birinci Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Metsola, Ocak 2022'de, vefat eden David Sassoli'nin yerine AP Başkanı olarak seçilerek bu görevi üstlenen en genç isim oldu.

Seçimlerin ardından görevine devam edip etmeyeceği henüz netlik kazanmayan AB Komisyonu Başkanı Ursuka von der Leyen ile aynı siyasi gruba mensup olan Hıristiyan demokrat siyasetçinin AP Başkanı seçilmesi, birliğin yönetiminde nispeten küçük ülkelerin artan etkisinin bir temsili sayılarak dönüm noktası olarak görüldü.

Metsola'nın kariyerindeki en büyük krizlerden biri ise 2022'nin sonunda patlak veren AP bağlantılı yolsuzluk skandalı oldu. Metsola, yardımcılarından Eva Kaili'nin adının karıştığı skandalı doğru yönetememekle, yolsuzluğa karşı aldığı önlemlerin yetersiz kalmasıyla eleştirildi. Maltalı siyasetçi, AB Konseyi ile yasama yetkisini paylaşan AP'nin gündemdeki konuların tartışılacağı, Komisyon'un yasa tekliflerinin, tavsiye niteliğindeki kararların oylanacağı Genel Kurul oturumlarına başkanlık edecek.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)